Гърция се закачи за еврото

В края на миналата седмица отчаяните усилия на управляващите в Гърция да интегрират страната в монетарните структури на Европейския съюз, претърпели пълен провал през изминалите пет години с унифицирането на макропоказателите на южната ни съседка с тези, залегнали в Маастрихтския договор от 1991 г., изненадаха както международната общност, така и гръцкото общество чрез присъединяването на драхмата към Европейския валутен механизъм (ЕВМ). Цената, която Гърция заплати за участието в поредната европейска инициатива, е девалвацията на гръцката парична единица, драхмата, с 14.3%, което съответства на централен курс от 357 драхми за ЕКЮ.
Според министъра на финансите на Гърция Янос Папантониу обезценяването на драхмата е точно толкова, колкото е необходимо - достатъчно голямо, за да осигури конкурентоспособност за гръцките продукти на международните пазари, и не чак толкова голямо, за да внесе в страната едно нежелано високо ниво на инфлация. Оптимизмът на Папантониу не се споделя от Броуин Къртис, главен икономист на Nomura International, Лондон, според която никак не е далеч моментът, в който ще се заговори за необходимостта от ново обезценяване на драхмата поради това, че реалната обезценка, налагана от механизмите на пазара, е в границите между 18 и 20 на сто.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.