🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бон подписа смъртната присъда на германската марка

Горната камара на германския парламент в петък даде зелена светлина на канцлера Кол да подпише споразумението за единната европейска валута през следващата седмица в Брюксел. Вотът в горната камара на парламента, която е съставена от представители на 16-те германски провинции, последва този на долната камара в четвъртък. Единствено Курт Бийденкопф, премиер на Саксония и дългогодишен политически враг на Кол, гласува против плановете валутното обединение да започне с 11 страни членки от 1 януари 1999 г.
Преди важното гласуване Кол се помъчи да разсее слуховете, които мъчат обикновените германци, че еврото ще е по-слаба валута от немския символ - дойче марк: “Аз съм убеден, че успехът на марката ще бъде продължен на европейско ниво, когато се премине към новата валута - еврото, заяви канцлерът в своята реч пред парламента. Бийденкопф го контрира с твърдението, че не финансовите пазари са факторът, който ще определи успеха на еврото, а отношението на хората. Бийденкопф, който има зад гърба си един неуспешен опит да измести Кол от лидерското място в партията на християн-демократите, добави, че правителството не е направило достатъчно, за да си осигури подкрепата на обществото - нещо, което е особено важно за проект от ранга на Европейския валутен съюз (ЕВС). Той допълни, че Европа още не е готова за широко валутно обединение, като цитира предупрежденията на Бундесбанк, че високите дългове на Белгия и Италия могат да подкопаят основите на единната валута.
Вотът от петък обаче дава силни козове в ръцете на Кол на предстоящата среща на върха в Брюксел следващата седмица. Дори южната провинция Бавария, ръководена от евроскептика Едмунд Щойбер, прие правителственото предложение. Оскар Лафонтен, лидер на опозиционната Социалдемократическа партия, също подкрепи членството на Германия в ЕВС, но обвини правителството, че не е използвало предходния период, за да създаде условия, които да облекчат острия за Европа проблем с безработицата.
“Човек без работа и банкова сметка няма да попита как еврото ще повлияе на парите му, а по-скоро кога ще му донесе работа”, каза Лафонтен. Той добави още, че ако правителството не координира икономическата политика на европейско ниво, ще нарасне натискът върху Германия да субсидира по-бедните европейски региони. “Както знаем от опит, икономиките могат лесно да излязат от ритъм и тогава ще бъдем принудени чрез парични преводи да възстановяваме баланса”, каза Лафонтен пред депутатите. Дебатът в петък бе по-спокоен от този в четвъртъчната сесия на парламента, когато Кол и конкурентът му за канцлер на Германия, Герхард Шрьодер, влязоха в словесен дуел за първи път, откакто Социалдемократическата партия официално номинира Шрьодер за свой кандидат за поста.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар