Демократичната драма на Любчо Георгиевски

Замръзналият гърч на лицето на Любчо Георгиевски и въздържаното му ръкопляскане, когато от името на държавната избирателна комисия ВМРО-ДПМНЕ обяви новия президент на Македония, бяха достатъчно красноречиви. Георгиевски разбра на какво е бил принуден да се съгласи - неговият президентски кандидат Борис Трайковски беше избран с гласовете, донесени от Арбен Джафери, лидер на Партията на демократичния просперитет на албанците в Македония (ДПА), по начин, който поставя под въпрос коректността и демократичността на изборите.

Пирова победа

Договорът между ВМРО и ДПА, постигнат между двата кръга на изборите, даваше сигурност на Георгиевски, че Джафери ще му донесе около стотина хиляди гласа на етнически албанци. Изглежда обаче, че Георгиевски не е разбрал какво е имал предвид Джафери, когато е обещавал, че ще му донесе гласове - трябваше ли това да се прави буквално с колективното поднасяне на бюлетините в изборните урни? Впрочем, когато партийният апарат на Джафери вече предостави по този начин гласовете, трябваше ли да се прекалява чак дотам, че броят на гласовете за Трайковски да надмине броя на гласовете за албанските кандидати Неджипи и Халили, взети заедно? За Борис Трайковски на втория кръг са гласували около 230 000 етнически албанци, което е повече от броя на македонците, гласували за него на първия тур (219 000).
Разбира се, трябва да се каже, че Трайковски не е спечелил само албански гласове. За него са гласували и около 370-380 хиляди македонци. Това представлява около 40% от неговите избиратели, което е несъразмерно много, като се има предвид, че те са около 23% от общия брой на гражданите на Македония. Като се знае, че за Трайковски са гласували и над десет хиляди роми и няколко десетки хиляди турци благодарение на предизборните договорености между ВМРО и ромската и турската етническа партиа, излиза, че едва малко повече от половината от поддръжниците на Трайковски са етнически македонци. Техният брой е малко над 300 000, което е с 200 000 по-малко, отколкото при Тито Петковски. Такова етническо преброяване на гласоподавателите може да прозвучи шовинистично, но националността в Македония все още е силен политически фактор и би било глупаво нейното влияние да не се отчита.

Тактиката на Джафери

За по-добрите аналитици не е никаква изненада начинът, по който се държи Джафери. Можеше да се очаква той да затвърди стратегическото си партньорство с ВМРО и чрез гласуване в полза на Трайковски. Не е изненадващ и самият начин, по който се извърши тази политическа сделка - с очевидни нередности при гласуването в повечето западни избирателни секции. От една страна, Джафери успя да накара Георгиевски да преглътне масовото нарушаване на демократичните процедури. Това е прецедент, който отсега нататък ще утвърди Джафери като единствен фактор в западните части на страната и ще направи Георгиевски изключително раним и зависим от съюзничеството с ДПА. От друга страна, албанският лидер въведе крайно опасния за държавата “демократичен модел” на Сали Бериша. При този модел всичко уж изглежда демократично, докато в даден момент цялата система се срутва и става ясно, че са нарушени елементарните норми на правовата държава. Основното правило при този модел е, че всичко е позволено, особено ако съвпада с определени стратегически цели, в дадения случай - федерализацията на Македония.

Съюзници по неволя

За успеха на ДПА спомогна отношението на социалдемократите (СДСМ) през последните години. Най-голямата македонска опозиционна партия не си направи труда през дългите години на своето управление да изгради политика, за която да гласуват поне няколко десетки хиляди етнически албанци. Напротив, съюзявайки се и на тези избори със социалистите, с Демократическата партия на сърбите и прочие отявлени антиалбански истерици, СДСМ за дълъг период реши да остане на антиалбански позиции. Към това трябва да се добави и късогледото политическо отношение на СДСМ по време на косовската криза, когато социалдемократите застанаха в редиците на най-радикалните антизападни и просръбски кръгове на Балканите. Ясно е, че дори и да се повтори гласуването във всичките избирателни секции, за които Държавната избирателна комисия е получила сигнали за нарушения, албанците повторно ще гласуват за Борис Трайковски. Освен, разбира се, ако Джафери не използва това като коз за дестабилизиране на държавата и да обяви бойкот на такова прегласуване. Но това е малко вероятно с оглед на международния натиск, на който той е подложен в момента.

Неясно бъдеще

За да се защити правовият ред в Македония, би трябвало да има евентуално повторно гласуване в някои избирателни райони. Но прегласуването няма да върне веднага легитимността на Трайковски в очите на по-голямата част от македонските избиратели. За това ще са необходими дълга работа и много време.
Ситуацията в момента, резултат от управленското късогледство на ВМРО и нейните незрели кадри и на рафинираното подкопаване на демократичната държава от страна на ДПА, връща македонската драма към началото на деветдесетте години. Променят се само идеологическите роли на актьорите. Ако Георгиевски обаче успее да трансформира своята партия от националистическа (с комунистически организационни и управленски характеристики) в гражданска и демократична, бъдещето принадлежи на него. Борис Трайковски е част от това бъдеще. Особено, ако сега се анулира гласуването в онези избирателни райони, където е имало нарушения и албанците свободно излязат да дадат своя глас за Трайковски. По този начин за пръв път един македонец ще получи ясна подкрепа и от албанците. Те в продължение на много години се отнасяха с отрицание към всичко, което смятаха за противоречащо на каузата им в Македония. Те бойкотираха и приемането на конституцията, и предишните президентски избори. Този път албанците взеха друго решение, което не е лошо, тъй като засилва етническата стабилност в страната, включва и тях в демократичните процеси и допринася и за подобряване на имиджа на страната в чужбина.
Политическата атмосфера в Македония е трудна и напрегната. Дори и международната общност, изглежда, се колебае в оценките си за президентския вот. Причините са очевидните нарушения и съмненията за легитимността на изборите.
Може да се каже, че истински победител на президентските избори все още няма. За Трайковски победата е пирова. Начинът, по който СДСМ изгуби, я връща в центъра на публичния интерес само десетина месеца след голямото поражение на парламентарните избори. Затова не е маловажен въпросът разбира ли Любчо Георгиевски всички аспекти и детайли от коалицията с Арбен Джафери. Защото и местните, и парламентарните избори ще дойдат по-бързо, отколкото му се струва.