Вижте блясъка в очите на Путин

Владимир Путин, амбициозният бивш апаратчик от КГБ, административно назначеният руски премиер и архитект на войната в Чечения, продължава да отхвърля презрително международното възмущение, предизвикано от кавказката криза. Той продължава да твърди, че Русия, както всяка друга държава на нейно място, просто защитава националните си интереси.
И така, изключвайки личните амбиции на Путин, какво постигна Русия с войната в Чечения? От септември досега руските войски убиха или осакатиха неколкостотин цивилни граждани. Но никой не знае точно колко са жертвите на конфликта, понеже властите държат на дистанция правозащитните организации и медиите. Повече от 200 хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в средата на зимата. Чеченските заводи, инфраструктурата и къщите на населението бяха разрушавани систематично от руската артилерия и авиация. Тези, които все още живеят в столицата Грозни, се крият като плъхове в подземия и мазета. Ислямските бойци, които са обектът на руския гняв и които Москва обвинява за терористичните атентати, разтърсили Русия през лятото, продължават непоколебимата си борба. Около 6 хиляди души от тях са се окопали в Грозни и са готови да се сражават до последния човек и ако се наложи, дори да подпалят целия кавказки регион. В същото време руските войски продължават да търпят огромни загуби в една война, която никой няма да спечели.
Като изключим самата чеченска война, политиката на Путин само увеличи руските врагове и обърка приятелите на Москва. Тази политика принуди западните лидери въпреки нежеланието им да наложат ограничени санкции на Русия и да заплашат с разширяване на ембаргото. Войната вбеси ислямския свят и провокира призивите за бойкот на всичко, свързано с Русия. Стремежите на Путин и неговите генерали вкараха Русия в нарушение на редица международни договори, повдигнаха обвинения в престъпления срещу човечеството и донесоха реална заплаха за изключването на Русия от структури като Съвета на Европа. С две думи - войната в Чечения само накърнява имиджа на Москва в чужбина и е причина за човешки трагедии в Чечения и самата Русия.
Тогава как може Путин да твърди, че служи на националните интереси на страната си. Отговорът е, че всичко това му е необходимо, за да може догодина да наследи президента Елцин. Оттук нататък Путин е господар на хаоса и това бедствие пасва идеално на неговите жалки цели.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар