Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Избори с предизвестен край

Единственият кандидат с шансове за победа е Владимир Путин

Нападенията на чеченски отряди срещу два града, довели до смъртта на повече от 20 руски войници, завариха неподготвени федералните войски. Причината не е в т.нар. примирие, което Москва уж беше обявила във връзка с християнските и мюсюлманските празници в началото на годината. На сайта на Руския информационен център, създаден от правителството, има множество съобщения от дните на “примирието” за проведени акции и убити чеченци. Единствено бяха прекратени бомбардировките и артилерийският обстрел на столицата Грозни, която се оказа костелив орех за руската армия. Дали активността на чеченците е последно усилие да обърнат положението в своя полза, или е начало на партизанска война в тила на руската армия, ще покажат следващите дни и седмици, но акцията потвърди мнението, че освен успехи кампанията в Северен Кавказ може да донесе и неприятни моменти. Затова трябва още веднъж да се отбележи прозорливостта на Кремъл, който се погрижи чрез оставката на Борис Елцин президентските избори да бъдат изтеглени с три месеца напред. Сега дори всеки ден да умират по 20-30 руски войници, пак изглежда невероятно, че някой друг освен Владимир Путин ще бъде новият руски президент. Остава само руснаците да потвърдят това на 26 март или на 16 април. А дотогава премиерът ще наблегне на популистките мерки като увеличаването на пенсиите от 1 февруари не с 12%, както беше обявено, а с 20 на сто.

Предизборни рокади

Постоянният обществен интерес към отношенията между Путин и Семейството, неформалният кръг от приближени на Борис Елцин, принуди и.д. президент да направи някои корекции в правителството и президентството. Николай Аксьоненко, който беше връзката между Семейството и кабинета, вече не е първи вицепремиер, но остава министър на железниците. Павел Бородин, който управляваше президентските имоти по времето на Елцин, ще трябва да се задоволи с поста държавен секретар на съюза Русия - Беларус. Добре е, че Путин отдалечава от себе си чиновниците, които са подозирани в корупция, но начинът, по който го прави, оставя съмнение, че истинската цел е да бъдат скрити от телевизионните камери неудобните лица.
Путин все още не е решил кой ще бъде новият икононом на Кремъл, но вече намери човека, който да го замества, когато не може да ръководи правителството. Това е министърът на финансите Михаил Касянов, който беше назначен за единствен първи вицепремиер и фактически втори човек в държавната йерархия. Силата на Касянов е извън Русия - преговорите с Парижкия и Лондонския клуб, отношенията с Международния валутен фонд и Световната банка, но ще му се наложи да обърне по-сериозно внимание на чисто руските дела, защото доверието на Путин означава, че той е сред основните кандидати за премиерския пост след президентските избори. Друг фаворит е министърът на гражданската защита Сергей Шойгу, който получи вицепремиерско кресло. Според Путин промените в правителството са временна мярка, но в Москва се разпространяват слухове, че това няма да са последните нови назначения - под въпрос е бъдещето на министъра на енергетиката Виктор Калюжни и на министъра на икономиката Андрей Шаповалянц.

Той е

Под влияние на еуфорията от резултатите на парламентарните избори Кремъл побърза да заяви че Путин ще спечели президентските избори от първия опит, а вторият тур ще бъде загуба на време. Вестник “Президент” дори излезе със заглавие на първа страница “Путин - той е”. Движение “Единство”, създадено от президентството и заело второ място в изборите за Държавна дума с около 23% от гласовете, обеща подкрепата си за кандидатурата на премиера още преди Нова година, както и Съюзът на десните сили (СДС). Сред новопокръстените, които без замисляне се хвърлиха в обятията на Путин, са “Нашият дом Русия”, оглавяван от бившия премиер Виктор Черномирдин, Аграрната партия, традиционно близка до комунистическата партия, и движение “Цялата Русия”, което в тандем с “Отечество” се оказа най-сериозната опозиция на Кремъл на парламентарните избори. Лидерите на “Цялата Русия” заявиха, че премиерът няма алтернатива, и дори предложиха на бившия премиер Евгений Примаков да се откаже от участие в изборите срещу председателското място в Думата. Губернаторът на Санкт Петербург Владимир Яковлев, който влиза в ръководството на движението, вече даде да се разбере какво иска в замяна на подкрепата си - съвместяване на президентските и губернаторските избори. Той се опита да съчетае преизбирането си с парламентарните избори, но Върховният съд не пожела да си затвори очите за грубото потъпкване на законодателството. Сега обаче с помощта на магията “Путин” всичко трябва да бъде наред.
Така си мислеше и председателят на последната Дума Генадий Селезньов, който се канеше да стане губернатор на Московска област. Освен комунистическата партия, в която членува, на негова страна застана и президентската администрация, която се надяваше след победата на Селезньов да обедини Московска област и Москва в една административна единица и допълнително да ограничи възможностите на московския кмет Юрий Лужков. За целта Владимир Путин публично пожела успех на Селезньов и дори дружелюбно го потупа по рамото. Да го беше видял Борис Елцин на 31 декември, може би щеше да си помисли дали си струва толкова рано да подава оставка. Но какво да се прави - жребият е хвърлен. Елцин обаче може да спи спокойно - Селезньов не спечели, но и Путин записа първа вътрешнополитическа загуба. Победи ги Борис Громов, генералът, който изведе съветските войски от Афганистан, член на политическия съвет на “Отечество”, подкрепен от СДС и “Яблоко”. Засечката на Путин едва ли ще се отрази на изборния му резултат, но може би ще вдъхне малко надежда на конкурентите му.

Важно е участието

Съкратената предизборна кампания заради предсрочния характер на изборите би трябвало да ограничи броя на политическите мераклии, борещи се за президентския пост, но сумата, която се отпуска за реклама на всеки кандидат - 1 милион долара - не е за изпускане, така че интересът няма да бъде малък. До 13 февруари всеки желаещ да загуби от Владимир Путин трябва да представи в централната избирателна комисия 500 000 подписа на избиратели, които издигат кандидатурата му. Проблем със събирането на автографите на електората няма да има лидерът на компартията Генадий Зюганов, който напълно според очакванията беше предпочетен да представя делото на марксизма-ленинизма. В момента Зюганов е единственият политик, който може да стигне до втори тур срещу Путин, особено ако процентът на гласувалите не бъде висок. Комунистическият лидер нямаше никакво намерение да печели изборите още преди да се появи Путин, защото няма никаква идея какво да прави с властта, така че ще организира традиционна кампания и ако му провърви, както на парламентарните избори, може и да не се окаже враг №1 на Кремъл.
Това ще зависи от позицията на Примаков, който обеща да участва в изборите, но това беше последен опит да убеди избирателите да гласуват за “Отечество - Цялата Русия”. Отцепването на “Цялата Русия” не оставя големи шансове на бившия премиер и той може да се съгласи на сделка с премиера.
“Обичайните заподозрени” в президентски амбиции Владимир Жириновски и Григорий Явлински естествено са на линия, но те да се борят кой от двамата да получи повече гласове и да се нареди непосредствено след фаворитите. Жириновски се надява да укрепи поразклатените позиции на партията си и да покаже на потенциалните спонсори, че все още има с какво да им бъде полезен.
Явлински е в тежко положение, след като парламентарната фракция на “Яблоко” намаля наполовина, а част от съпартийците му се срещнаха с Путин зад гърба му. Въпреки че е сред най-последователните защитници на демократичните права, Явлински държи “Яблоко” изкъсо, което някак се преглъща, когато партията получава достатъчно гласове, но в лоши дни заплашва с разцепление в редовете. Желание да се пробва на президентските избори изяви чеченският бизнесмен Умар Джабраилов, който се намира в добри лични и бизнес- отношения с Юрий Лужков, на когото вероятно разчита, за да събере необходимите подписи. Той едва ли ще бъде последният световно неизвестен кандидат - Кремъл ще се подсигури с няколко претенденти, които да гарантират провеждането на изборите, в случай че конкурентите на Путин решат да се оттеглят в навечерието на гласуването и го оставят като единствен кандидат, при което изборите ще трябва да бъдат отложени. Но това не променя нищо - преднината на Путин е огромна и ако той е жив и здрав през май, ще положи клетва като наследник на Борис Елцин.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар