Правителството и Думата оцеляха засега

Фарсът, наречен вот на недоверие към правителството, завърши така, както се очакваше при започването му - 127 депутати от комунистическата партия и близката до нея аграрно-промишлена група гласуваха срещу кабинета на Михаил Касянов, а повечето им колеги не си направиха труда да се появят в пленарната зала, което не позволи на левицата да се доближи до заветните 226 гласа. Така за пореден път Генадий Зюганов и другарите му успяха да си поиграят на опозиция, а Касянов и заместниците му, напълно убедени, че няма никаква опасност за тях, дори не се появиха в Държавната дума, предизвиквайки недоволството на част от депутатите. От цялата постановка не стана ясно само защо проправителствената фракция “Единство” повече от седмица спекулираше, че ще подкрепи вота.

Пълен назад

Позицията на “Единство” или “Мечка”, както също е известно движението, беше определена в навечерието на гласуването в присъствието на заместник-ръководителя на президентската администрация Владислав Сурков. Депутатите твърдят, че той не е оказал никакво влияние върху работата им, но предвид тесните връзки между Кремъл и “мечките”, в това трудно може да се повярва. Председателят на фракцията Борис Гризлов нарече странното поведение на “Единство” победа, тъй като то е позволило да бъде отклонено вниманието от инициативата на комунистите и е показало, че в парламента има голямо мнозинство, готово да подкрепя правителството.
Направо да му стане жалко на човек за Гризлов, който или е принуден да говори смехории, меко казано, или наистина така мисли. Възможността “Единство” да гласува срещу правителството само засили интереса към иначе превърналата се в рутинна демонстрация на активност от страна на комунистите и в никакъв случай не засили доверието към прокремълското движение у десните и центристките партии в Думата, които запазват своите претенции към кабинета и в никакъв случай не желаят безусловно да подкрепят законопроектите му.

Ски по време на вот

Сякаш да подчертае, че остава над дребните боричкания на партиите, президентът Владимир Путин замина да кара ски още в понеделник, но едва ли последните събития ще останат без последствия. Ако никой не бъде уволнен в Кремъл след няколко месеца (така че да не бъде свързано с вота на недоверие), това ще означава, че Путин стои зад комбинацията, която според някои политолози е трябвало да определи отношението на обществото към предсрочни, парламентарни избори, или не може да контролира подчинените си. Видимото недоволство от необяснимите действия на Кремъл в Думата вероятно ще убеди президента, че трябва да продължи усилията за преаранжиране на политическия пейзаж. Колкото и да се прави на демократ и либерал, Путин не може да разсее съмнението, че в най-добрия случай е привърженик на контролираната демокрация. Според него в парламента трябва да има две-три партии, до което може да доведе проектозаконът за партиите, който предвижда въвеждането на значително по-строги изисквания, свързани с броя на членовете и присъствието в 89-те региона. Ако в един момент в президентството решат, че могат да спечелят убедително парламентарните избори, може да бъде направен по-сериозен опит да се реализира идеята, предложена от PR-съветника на Кремъл Глеб Павловски, да бъде разпусната Думата след вот на недоверие към правителството.

Демокрация под сурдинка

Ясно е, че колкото по-малко партии има в Думата, толкова по-лесно могат да бъдат използвани финансови, административни и репресивни стимули, за да бъдат накарани депутатите да гласуват според волята на Кремъл, което до голяма степен може да улесни например създаването на по-благоприятни условия за чуждестранните инвестиции или законодателното регулиране на продажбата на земя. Само че в такъв случай всичко, както и досега, ще зависи от малка група богоизбрани в Кремъл. В горната камара - Съвет на федерацията, все по-малко остават губернаторите, а на тяхно място идват специално избрани представители на регионите - следствие от пакета закони, приет през миналата година. Въпреки че в Съвета на федерацията е забранено създаването на партийни фракции, Кремъл реши да се подсигури, формирайки групата “Федерация”, в която вероятно скоро ще членуват повече от половината сенатори. Държавният съвет, органът, който беше създаден за утеха на губернаторите, все повече придобива бутафорен характер и вместо да генерира нови идеи, както се надяваха членовете му, се превръща във форум, на който се обсъждат решенията на президента и правителството.

Продължението следва

Най-големият победител от политическия цирк с вота на недоверие като че ли се оказа правителството, което може да се чувства малко по-сигурно за съдбата си през следващите месеци. Коментирайки липсата на международни ангажименти на премиера Касянов, неназован представител на правителствената администрация, цитиран от вестник “Известия”, заяви, че всичко в момента зависи от президента. Путин обаче ще бъде по-малко склонен да уволни някого веднага след искането на комунистите за кадрови промени и неуспеха на вота въпреки слуховете за неизбежни оставки в правителството през април. Последните икономически данни вероятно ще засилят натиска върху икономическите министри - към забавянето на икономическия растеж и петпроцентната инфлация през първите два месеца на годината се прибавиха 34.6 млрд. рубли (1.1 млрд. долара) бюджетен дефицит за януари и февруари. Според вицепремиера и министър на финансите Алексей Кудрин в това няма нищо страшно, тъй като по-големите разходи са предизвикани от плащанията към Парижкия клуб. Страшно може да стане по-късно, след като бюджетният излишък вече е похарчен, законът за приватизация през 2001 г. е блокиран в Думата, а допълнителните доходи, които данъчните служби и митниците осигуриха през февруари, се оказаха недостатъчни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове