Статистиката се усъмни в Новата икономика

Корекции на данните от последните години свалиха част от блясъка на американската икономика

Краят на света може да дойде по много различни начини. Всичко може да изчезне в черна дупка, слънчево затъмнение може да доведе до пълен апокалипсис, в крайна сметка вогоните могат да започнат строителство на космическа магистрала в нашата част от галактиката. Албърт Едуърдс от инвестиционната банка Dresdner Kleinwort Wasserstein предсказа, че Денят на Страшния съд ще бъде 7 август 2001 г., когато борсов крах трябваше да порази целия свят.
В началото на август анализаторът прогнозира, че след обявяването на коригираните данни за производителността на труда през последните години в САЩ във вторник инвеститорите ще се убедят, че Новата икономика не съществува, след което ще започне масова продажба на акции.

По-малко чудо

Едуърдс се оказа прав, че производителността на труда извън селското стопанство ще се окаже по-ниска, но той нямаше как да сбърка, след като средният растеж на брутния вътрешен продукт (сумата на произведените крайни стоки и услуги) между 1997 и 2000 г. беше намален от 4.4% на 4.1%, а производителността на труда е равна на съотношението на производството към отработените часове. Банкерът обаче не позна за рязкото падане на цените на акциите, тъй като пазарите обърнаха по-голямо внимание на данните за второто тримесечие, когато производителността се е увеличила с 2.5% годишно, а показателят за първото тримесечие беше променен от 1.2% спад на 0.1% растеж годишно.
Корекцията на производителността на труда през последните три години намали средния растеж на показателя от 2.8% до 2.5% след 1996 г., но въпреки това той остава над средния за периода 1976 - 1995 г., когато беше 1.4%. По-високата производителност позволява на фирмите да произвеждат повече, без да увеличават разходите си или да запазят печалбите си, вдигайки заплатите на персонала. Привържениците на “Новата икономика” твърдят, че тази тенденция е следствие на структурни промени в икономиката и ще се запази през следващите години. Към това мнение се придържа и председателят на Федералната резервна система (американската централна банка) Алън Грийнспан, за когото Едуърдс написа, че е постъпил глупаво, като е повярвал в Новата икономика, преди да бъде доказано нейното съществуване.
Колебанията на индекса на производителността по тримесечия не позволява да се определи дали по-добрите постижения през втората половина на 90-те години ще се запазят и през новия век. Промените на данните показват колко трудно може да бъде събрана достоверна статистическа информация за състоянието на икономиката. Вероятно високите резултати наистина се дължат на масовото навлизане на компютрите и информационните технологии в бизнеса, но именно тези инвестиции намаляха най-много от средата на миналата година, което доведе до спад в търсенето.

Изчезващите работни места

Забавянето на икономическия растеж означава, че фирмите не могат да разчитат на увеличаване на производството за подобряване на производителността на труда, но те могат да постигнат същия ефект, намалявайки числеността на персонала. Именно масовите уволнения от началото на годината помогнаха ръста на производителността от април до юни да достигне нивото си от последната петилетка. Според консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas само през юли американските фирми са обявили съкращаването на 205 975 работни места - рекорд от започването на наблюдението през 1993 г. За първите седем месеца на годината общият брой на обявените съкратени работни места е достигнал 983 337, също абсолютен рекорд.
Тези неблагоприятни данни засега не оказват силно влияние върху нивото на безработицата, която през юли продължи да бъде 4.5%, въпреки че анализаторите очакваха скок до 4.7%. Едно от обясненията е, че фирмите първо премахват работни места, които са били незаети, и едва след това започват да уволняват служителите си. Освен това голяма част от програмите за преструктуризация ще приключат през второто полугодие и дори през следващата година, така че пълният им ефект ще се усети по-късно.
Освен това съкращаването на работни места вече засяга всички сектори на икономиката, а не само телекомуникациите и технологичните компании, които пострадаха най-тежко от спада на инвестициите. По-големият брой безработни и постоянното внимание на медиите към проблемите им ще ограничат потребителските разходи, на които се крепи американската икономика. По данни на Федералната резервна система (ФРС) през юни потребителският кредит е намалял за първи път от ноември 1997 г., което може и да не е начало на тенденция, но е показателно за нестабилното състояние на икономиката.

Борсови колебания

Въпреки че американската икономика може и да избегне рецесията, определяна като спад в две последователни тримесечия, възстановяването на растежа, изглежда, ще отнеме повече време, отколкото се очакваше, и това се отразява негативно върху цените на акциите на американските компании. Във вторник Cisco Systems, компанията, която произвежда две трети от интернет-маршрутизаторите, обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на финансовата си година, която приключи на 28 юли. През периода печалбата е намаляла с 86% до 163 млн. долара, а спадът на приходите е 25% до 4.3 млрд.
По-важно за пазарите обаче беше предупреждението на изпълнителния директор Джон Чембърс към финансовите анализатори да бъдат по-консервативни в прогнозите си за следващото тримесечие, като според него приходите могат да намалеят с 5%. Освен слабостта на американската икономика Cisco страда от по-слабо търсене в Европа, Източна Азия и Япония. Чембърс смята, че проблемите на американските компании в чужбина ще забавят възстановяването на продажбите им.
Cisco беше последната голяма компания, която обяви резултатите си за последното тримесечие, и през следващите седмици вниманието на борсите и валутните пазари ще бъде насочено към състоянието на икономиката като цяло. В сряда беше публикувана т.нар. бежова книга, издавана от Федералния резерв, в която се казва, че спадът в промишлеността се прехвърля и в другите сектори на икономиката. Най-големият спад на търсенето е при наема на офисни помещения, лизинга и морския превоз. Тези наблюдения увеличават шансовете ФРС да намали за седми път от началото на годината основния лихвен процент на заседанието си на 20 август.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар