Битката за аграрните фондове

Реформата на общата земеделска политика и ограничените субсидии за страните, които ще бъдат приети през 2004 г., предизвикаха разгорещени спорове в ЕС

Германия отново разгорещи страстите в Европейския съюз, след като през миналата седмица предложи радикален план за средносрочно реформиране на финансовата рамка на общата земеделска политика (CAP). Принципно дебатът за реформа на земеделската политика, за която ЕС харчи близо половината от ежегодния си бюджет от 90 милиарда евро, започна още миналия месец. Паралелно с дискусията за промени Европейската комисия предложи директните субсидии за фермерите в новоприетите държави да бъдат в размер на 25% от субсидиите за фермерите в държавите от съюза. Еврокомисията уточни, че прякото финансиране ще бъде повишавано поетапно до 100% в продължение на 10 години.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.