Латинска Америка се бори с икономически демони

Проблемите на региона могат да бъдат решени с възвръщане на инвеститорското доверие

Икономиките на страните в Латинска Америка продължават да излъчват тревожни сигнали. Доскорошният оптимизъм на икономисти и инвеститори, че аржентинският „вирус“ е локализиран и отражението му върху останалите държави е ограничено, вече изглежда неуместен. Държавните облигации и валути на страните от целия континент, от Мексико до Колумбия, губят стойността си. Единствената пощадена от икономически тревоги държава е Чили. Международният валутен фонд (МВФ) и САЩ бяха принудени да признаят, че става въпрос за регионална криза и да променят безразличното си отношение към проблемите на латиноамериканските икономики. Политиката на фонда в региона обаче продължава да предизвиква противоречиви оценки.

Аржентина бе първата страна от региона, изпаднала в икономическа криза, и продължава да е тази с най-сериозните проблеми. Днес един на всеки пет аржентинци е безработен, а банковите сметки продължават да бъдат замразени. Аржентинското песо загуби 70% от стойността си спрямо американския долар от началото на тази година, инфлацията от януари насам е над 30%. Миналия декември МВФ прекрати финансовата си помощ за Аржентина, след като страната просрочи плащанията по дълга си от 140 млрд. долара. Оттогава

Фондът остава глух за аржентинските молби

за подновяване на финансирането, заявявайки, че няма да промени отношението си, докато страната не въведе строги реформи, насочени към контролиране на инфлацията и свиване на бюд­жетните разходи.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар