Африканското икономическо вуду

Черният континент показва феноменални икономически резултати - възможност за печалба или грешка в статистиката?

Чудите се за лесен начин да направите от един лев два? Отидете в Африка. В предложението не се включва търговия с оръжия, незаконен трафик на диаманти или наркотици - просто инвестирайте парите си в някоя африканска фондова борса. И ако се чудите откъде да започнете, изберете Акра, столицата на Гана. Само за първото шестмесечие на тази година борсовият индекс на страната е нараснал с феноменалните 44%, счупвайки постижението от 45.6% за дванадесетте месеца на 2002 г. Ако нещата продължават в същия дух, за една година финансови операци в Гана вашето състояние по всяка вероятност ще се удвои. Тази година дори в Зимбабве, цветущата преди африканска страна, която президентът Роберт Мугабе за две години успя да докара до просешка тояга, бележи нелоши резултати - капитализацията на фондовия пазар е спаднала с доста по-малък процент в сравнение с развихрилата се хиперинфлация.

Черният борсов хазарт

По данни на ПРООН (Програмата за развитие на ООН) на континента в момента оперират 21 фондови борси, които дори вече са в процес на интеграция. В скоро време Намибия, Зимбабве, Замбия и Гана обмислят да листват компаниите си на отделен сегмент на борсата в Йоханесбург, Южна Африка, а 8-те франкофонски западноафрикански държави вече имат обща система за борсова търговия.

Разбира се, каквато и да било търговия в Африка не е лесно нещо и не се препоръчва на хора със слаби нерви или сърдечни проблеми. Дори в най-напредналата държава - Южна Африка, фондовата борса трябваше да търси ново убежище поради нарасналата престъпност в централната част на финансовата столица Йоханесбург. Освен това с изключение на йоханесбургската борса повечето африкански борси са малки, листват много малко компании и работят само по няколко минути на ден. Времетраенето на борсовата търговия обаче едва ли ще е проблем за смелчаците, решили да вложат рисковите си капитали в Акра. Борсовите спекуланти със сигурност ще бъдат придружени от някой местен окултист (или по-скоро корумпиран чиновник), който ще им предскаже точното време на борсовата сесия.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се