Терористите от всички страни се обединяват

Често Владимир Илич Улянов бива цитиран за щяло и нещяло. За разлика от размишленията му на тема „Материализъм и емпириокритицизъм“ терорът винаги е бил територия, в която Илич се е чувствал експерт. „Целта на тероризма, казваше Ленин, е да тероризира.“ Цитирането на откровението на най-успелия терорист в историята на човечеството - марксизмът-ленинизмът беше идеологията, заплашвала света 70 години - изобщо не е самоцелно. Първо, думите на вожда на световния пролетарият казват най-същностната характеристика на терористите - насилие заради самото насилие. То естествено няма смисъл, а всичко, което няма смисъл, става много трудно да бъде преборено, защото няма рационално противодействие, което да бъде изградено на разумна основа. Втората причина, поради която думите на Илич продължават да бъдат безсмъртни, е въп­росът, който пораждат - ако на болшевизма му трябваха 40-тина години до XX конгрес, за да се усмири, колко години ще му трябват на ислямския фундаментализъм да разбере, че убивайки света, убива себе си. Проблемът е, че с днешните терористи разбирането на класиците, дори и от ранга на Владимир Илич Улянов, едва ли ще помогне.

След атентатите в Мадрид миналата седмица, при които загинаха 201 човека, а други 1500 бяха ранени, има много въпроси, които ще останат без отговор. Първият извод обаче със сигурност е, че

Светът загуби поредната битка

с тероризма, и то не само защото испанското правителство реши постепенно да изтегли войските си от Ирак. Смисълът на атентатите е да превърне екзекутора в най-интересната фигура, а камикадзето в най-често цитираното име измежду всички жертви. Спорът дали ЕТА или „Ал Каида“ е взривила серията от бомби в Мадрид вече направи така, че името на организацията стана по-важно от невинно загиналите. Следващият извод вероятно е, че самата възможност за избор между толкова кандидати да поемат отговорността за кървавото клане показва, че терорът е във възход. Ако това е така след толкова високо повдигната летва, задаващата се конкуренция за внимание между терористичните организации предвещава още по-мащабни опустошения.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове