Накратко

Европейските депутати могат да се лишат от част от привилегиите си, ако се приемат предложенията на люксембургското председателство на ЕС. Най-вероятно те ще загубят правото си на фиксирани суми за пътуване, който често бяха многократно по-високи от реалните им разходи. Освен това ще бъде наложена единна заплата, тъй като в момента депутатите от различните страни получават различни възнаграждения. Тя ще бъде около 7 хил. евро месечно, т.е., колкото е заплатата на германските европарламентаристи. На депутатите от новите страни членки се предлага да започнат 50% от тази сума, а след три години да се изравнят със западните си колеги. Най-ощетени са италианците, които ще загубят около 5 хил. евро.


Европейските депутати гласуваха срещу въвеждането на патенти за софтуерни продукти. Според предложението на Европейската комисия всички софтуерни изобретения подлежат на патентоване. Депутатите счетоха, че патентите ще ограничат иновативните индустрии. Флориан Мюлер от nosoftwarepatents.com описа решението като „грандиозна победа за демокрацията“. Поддръжниците на предложената директива обаче опонираха, че това ще ограничи възможността за каквито и да било патенти, тъй като в тях неизбежно присъства софтуер. Предстои връщане на директивата за дообсъждане, но засега не е ясно дали комисията ще я предложи още веднъж на депутатите.


Европейският комисар Маргот Валстрьом, първият блогър (блог е електронен дневник или форум, достъпен за широка аудитория - бел. ред.) сред висшите брюкселски чиновници, беше предупредена тази седмица от нейни онлайн колеги да не се пристрастява. Обяснението на Adian, един от читателите на дневника на Валстрьом, беше, че вместо да слезе по-близо да хората и да направи Европейския съюз по-ясен, комисарката може да затъне в електронната матрица и съвсем да се откъсне от реалността.


Най-вероятно се задава нова бананова война между ЕС и Латинска Америка, след като през тази седмица европейската комисия обяви, че ще утрои тарифите за тропическия плод. В момента бананите, които се внасят в Европа по отпуснатите квоти, подлежат на мито от 75 евро на тон. След 1 януари 2006 г. квотите отпадат, но за сметка на това митото ще стане 230 евро.


Европейската комисия предлага във всяка кола, продавана на територията на ЕС, да бъде инсталиран електронен предавател, който да предава сигнал в случай на катастрофа. Целта е да се намалят смъртните случаи поради закъсняла спешна медицинска помощ. Според комисията около 2 хил. човешки живота могат да бъдат спасени по този начин. Въвеждането на технологията eCall се предвижда да стане от 2009 г. Вече 20 страни са подкрепили идеята, както и много компании в автомобилния, телекомуникационния и застрахователния сектор.


Брюксел може да забави преговорите за членство с Хърватия, ако Загреб не засили сътрудничеството си с международния трибунал за бивша Югославия. Комисарят по разширяването Оли Рен каза в понеделник, че ако сега трябваше да даде препоръка за започване на преговори, той едва ли би направил това. Предупреждението се отнася основно до ген. Анте Готовина, който в Хърватия бива считан за национален герой.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове