Напразни страхове от имиграцията

Ужасяващите сценарии за прииждащи орди работници от Изток не се оправдават

Датата на последното и най-голямо разширяване на Европейския съюз (ЕС) - 1 май 2004 г. - бе определена от наблюдателите едновременно като символична и иронична. Символична, защото в Международния ден на труда работната сила в ЕС се увеличи от 170 млн. на над 200 млн. души. А иронична, защото точно на този празник гражданите на страните от Източна и Централна Европа влязоха в евросъюза с ограничени права за работа в 12 от 15-те стари страни членки.

Единствено Великобритания, Ирландия и Швеция оставиха трудовите си пазари отворени за новоприсъединилите се страни. Година по-късно се оказва, че прогнозите за прииждащи орди работници и „социални туристи“ не се оправдават.

Формулата 2+3+2

Притесненията за ефекта от разширяването върху трудовите пазари и щедрите социалноосигурителни системи в Западна Европа подтикнаха мнозинството от правителствата в 15-те стари - членки на ЕС, да потърсят начин да се защитят. Балансът между рестриктивните мерки и принципа на свободно движение в ЕС бе намерен с въвеждането на гъвкавата формула 2+3+2 години. Според нея в периода до 2006 г. правителствата на 15-те имат право да ограничат достъпа на гражданите от новите страни до трудовите си пазари и системите за социални придобивки. Ако преценят, че разширяването е довело до неблагоприятни последствия, 15-те могат да продължат ограниченията с 3 години, а след това с още две. Австрия и Германия вече обявиха, че ще се възползват от максималния период от 7 години. Мерките изключват Кипър и Малта и се отнасят за 8-те източноевропейски държави - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва и Латвия.

Неосъществената инвазия

Макар все още да е рано за задълбочена оценка на имигрантския ефект от разширяването, данните от Швеция, Ирландия и Великобритания сочат, че то не е довело до трусове в социалните системи и трудовите пазари.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове