Европейска треска за сигурност

Антитерористичните мерки на Стария континент лека-полека започват да приличат на Големия брат. Този път обаче малцина възразяват

Вероятно във всички институции на Европейския съюз човекът, който най-добре може да каже колко е трудна борбата с тероризма, е Хайс де Фрис. Не стига че малцина знаят за ролята на холандеца като координатор на европейските антитерористични мерки, но и основно дейност на Де Фрис е съставянето на обширни документи за това как страните членки не спазват вече поетите ангажименти.

След 11 септември 2001 г. Брюксел състави документ от 48 страници с малък шрифт. Миналата година отново бяха приети 150 мерки за борба с тероризма, които според скорошен отчет на Де Фрис са вече изпълнени на две трети. Някои от тези предложения вече се превърнаха в паневропейски закони. Нап­ример това е решението за въвеждане на биометрични данни в паспортите на гражданите на ЕС, както и по-строгите правила за борба срещу нелегалните трансфери на парични средства. Миналата седмица европейската комисия предложи нови правила за маркиране на експлозивите, за да се улесни тяхното прос­ледяване. Изпълнителният орган на евросъюза също така реши, че трябва да се намери начин да се ограничат продажбите на селскостопански торове, тъй като те често се използват за направа на взривове.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал