САЩ изоставят големите си амбиции в Ирак

Вашингтон вече сериозно обсъжда варианта за по-бързо изтегляне

Oт доста време бръснарите в Багдад били сложили надписи, че не бръснат мъже. Според малкото чуждестранни кореспонденти, който все още се осмеляват да репортерстват из Багдад, причината за странните предупреждения е, че хората се страхували да не бъдат атакувани от ислямски фундаменталисти - за ислямистите всеки мъж трябва да бъде с брада, нещо, познато от талибански Афганистан. Въпреки че примерът може да изглежда малко странен, той нагледно илюстрира хаоса, който цари в страната. „Положението в Ирак е много лошо, само дето не мога да кажа колко, защото не мога да видя“, казва кореспондентът на сп. „Нюзуик“ Джо Кокран. Според него само преди година репортерите са могли относително безопасно да се разхождат из централната част на Багдад, но в момента това е абсолютно невъзможно. Неговият колега Род Норланд пък пише, че едва не е бил застрелян от американските морски пехотинци само защото е излизал от квартал, в който от месеци не е стъпвал чуждестранен крак.

Ескалация на насилието

Терорът, вместо да намалява, всъщност се увеличава. Наскоро американският вицепрезидент Дик Чейни беше казал, че това са „последните издихания“ на метежа в Ирак. Но когато бе поправен от журналистите, че кръвопролитията очевидно не намаляват, той самоуверено им отговори да погледнат в речника и да видят, че последните издихания могат да бъдат много интензивни.

„Последните издихания“ на бунтовниците между Тигър и Ефрат раждат средно на ден 30-40 атентата, още толкова биват предотвратени, а прогнозите са за увеличение. „В следващите шест месеца насилието ще нараства, през януари 2006 то ще достигне своя връх“, заяви наскоро пред американската преса ген. Бари Макафри, професор по международна сигурност във военната академия „Уест пойнт“ и командир на механизирана дивизия от първата война в Залива. Само преди няколко седмици, на 30 юли 2005, точно една година след прехвърлянето на властта към иракското временно правителство, американската армия отчете повишаване на убитите войници с една трета в сравнение с 30 юли 2004. В средата на същия месец пък американският генерал Джон Абизейд, който е един от военните ръководители на мисията в Ирак, свидетелства пред американския Сенат, че по наблюдения на военното разузнаване в последните шест месеца броят на терористите значително се е увеличил, без публично да желае да посочи точното число.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се