Шестата вълна - ЕС навлиза в Ориента

Преговорите с Турция и Хърватия поставят началото на шестото разширяване на Европейския съюз, което със сигурност ще бъде най-бурно и противоречиво

  • На 3 октомври ЕС направи крачка, която със сигурност ще вкара евросъюза в Азия и Западните Балкани.
  • Приемането на Турция в ЕС е много по-амбициозен проект от приемането на 12 нови страни членки, то тотално ще промени визията на Европа такава, каквато я познаваме. След десетина години в ЕС вече ще има 100 млн. мюсюлмани.
  • ЕС ще трябва да се реформира, за да приеме толкова голяма страна. Страхувайки се от силата на Турция - тя ще има най-много гласове в Съвета на министрите, както и най-многолюдна група в европарламента, страните членки със сигурност ще дадат повече права на Брюксел да регулира съюза като противовес на Анкара. Така ЕС ще тръгне към сплотяване и повече федерализъм за сметка на националното начало.
  • В същото време „европейската баница“ ще бъде значително свита - просто ЕС няма да има пари за толкова голяма страна. Така че новите членки трябва да започват да свикват с живот без структурни фондове някъде след 2015 г.
  • Започването на преговори за членство в Хърватия отваря вратите към ЕС за Македония, а по-късно за Сърбия, може би по същото време, когато и Турция ще се присъедини към ЕС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар