Новият брой: Накъде след вота
Close

Натрапници в рая

Няколко легални, полулегални и творчески подходи за заобикаляне на ограничителните мерки за работа на Запад

Според Оскар Уайлд работата е убежище за хора, които нямат нищо по-добро за правене. Източноевропейците явно нямат много по-интересни занимания, поне на територията на старите членки на Европейския съюз.

Разширяването на ЕС през миналата година бе съпроводено с опасения за прииждащи орди от източноевропейски работници и „социални туристи“, които ще подбиват заплатите, ще крадат работни места и ще източат щедрите социалноосигурителни системи в 15-те стари членки на ЕС. В резултат на тези страхове всички западноевропейски страни с изключение на Великобритания, Ирландия и Швеция ограничиха достъпа на граждани от новоприетите страни до трудовите си пазари и системите си за социални придобивки. Близо година и половина след разширяването обаче се оказва, че предпазните мерки не са ефективни и скандалите за „социален дъмпинг“ не закъсняха.

Дискретният чар на Скандинавия

Първият подобен случай бе през декември миналата година в Швеция. Историята е следната - латвийската компания Laval un Partneri печели поръчка на местните власти за построяване на училище във Ваксхолм, предградие на столицата Стокхолм. Компанията използва латвийски служители и това е съвсем законно, тъй като Швеция отвори своя трудов пазар за работници от новоприетите страни в ЕС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар