Ограничена справедливост

Делото за геноцид срещу Сърбия

Решението на Международния съд, че Сърбия не е извършвала геноцид по време на босненската война, бе прието сериозно от сръбския президент Борис Тадич. Това, че страната не е предотвратила геноцида, е извънредно сериозно, каза Тадич, според когото ще e драматично, ако Сърбия не успее да предаде военнопрестъпниците си. Тези без съмнение искрени забележки обаче бяха на човек, току-що спечелил съкрушителна правна победа и едва сдържащ ликуването си.

Решението оправда Сърбия, но бе най-вече признание за ограниченията на всеки международен съд и на практика предложи на Белград сделка: да предаде Ратко Младич и Радован Караджич на Трибунала в Хага и да се пребори с националистите си. Делото, заведено от Босна и Херцеговина, беше първото, в което една държава съди друга за геноцид. То бе и първото дело за геноцид в Международния съд, който е свикнал да разглежда дълги диспути за граници и суверенитет. Хартата му не позволява изслушването на дела между членки на ООН, но Босна заведе делото малко след като югославското членство бе спряно през 1992 г. Последва десетилетие на изслушвания, които не бяха съвсем безсмислени: те дадоха на роднините на хилядите жертви от Сребреница международна сцена за мъката им. Но бе безсмислено да се смята, че съд, чиято юрисдикция не е призната от една от страните и който няма как да наложи присъда, може да раздаде справедливост.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  наблюдател през съседската ограда

  А посланието към всички националисти посвета е:
  Всякакво етническо или религиозно прочистване е толкова възможно в началото на 21вия век, колкото е било възможно в началото на 20тия.
  Стига да се уцели точната геополитическа ситуация за последващо международно оневиняване и дефакто узаконяване ...

  Нередност?
 • ELDIAI

  Помислете малко! При този "геноцид", провеждан от сърбите, през всичките тези години на съществуването на Югославия, как са оцелели тези мюсюлмани, та дори са се размножили толкова много, че в крайна сметка се стига до събитията по време на Милошевич, разбира се не и без помощта на някои уж велики демокрации.
  Не само, че не трябва да предават своите лидери на ЛъжеТрибунала в Хага(подлога на световната псевдодемокрация), но трябва да се гордеят с тях.
  Вижте какво е положението с нас българите. През турското робство са били изклани всички по-будни българи и сега се чудим защо народа ни е оприличаван на овче стадо, защо не се вдига единно да протестира и промени незавидното си "живуркане".
  Това е и целта на този Трибунал.
  Хора, бъдете будни и мислете със собствените си глави. Не се оставяйте да ви манипулират високоплатените журналисти, подлоги и проводници на користни властови амбиции.

  Нередност?
 • ivan

  Аман от националисти!!! Вие имате ли капка ум в главите си бре? Или само ушна кал? Посланието е че международният съд не е инстанцията, която да решава! Но това не означава че малоумници като вас имат свободията да провеждат етническо прочистване! Кой ви проми мозъците така, нацистчета дребнави? В началото на 21 век, както спомена наблщдателя, НЕ Е времето за средновековни етнически прочиствания и власт на малцинството от малоумни самовлюбени глупаци!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  разсъждаващ

  Националистите (и антиглобалистите) от всички страни се обединяват и солидаризират. Това не може да не ме хвърли в бурен смях. Все едно делфините, акулите и китовете от различните морета да си направят събрание и да изскочат на да кажем километър навътре в сушата, да си говорят и мятат перки.

  Нередност?
Нов коментар