Най-горещият износ: напрежение

Баланс

80% ще нарасне търговският излишък на Китай според прогнозите на икономисти. Излишъкът за първите пет месеца на годината е 85.72 млрд. долара, което е с 83% повече от същия период през 2006 г.

Източниците на успеха на Китай все повече се превръщат в неговите най-големи проблеми. Китайската експортна машина продължава да трупа неспирно нарастващи търговски излишъци, а заедно с тях и все по-голямо недоволство в Европа и САЩ.

"Търговският дефицит на ЕС с Китай расте с 15 млн. евро в час. Търпението на много хора в Европа се изчерпва", предупреди в началото на седмицата еврокомисарят по въпросите на търговията Питър Манделсън. ЕС изнася в Китай по-малко, отколкото в Швейцария, и на среща в Пекин с китайския министър на търговията Бо Силай в понеделник Манделсън заяви, че ако този дисбаланс не бъде коригиран, Брюксел ще бъде принуден да предприеме ответни рестриктивни мерки. Очаква се през тази година търговският дефицит на ЕС с Китай да достигне 170 млрд. евро и Европейската комисия е подложена на засилващ се натиск от страна на политически и бизнес лидери от Стария континент да възприеме по-агресивен тон спрямо Пекин. "Отношенията между ЕС и Китай са изправени на кръстопът", предупреди Манделсън.

Търговската мощ на Китай влошава и отношенията със САЩ. Рекордният дефицит от 233 млрд. долара в двустранната търговия през миналата година разпалва недоволството и протекционистичните настроения в американския Конгрес. Във вторник група конгресмени от двете партии - републиканци и демократи, обявиха, че подготвят проектозакон, който да даде възможност на САЩ да накажат Китай за "нечестната" конкуренция и "манипулирането" на курса на юана, който според оценки на американски икономисти е подценен с близо 40%. Законопроектът ще позволи на Министерството на финансите на САЩ да започне дискусии с Международния валутен фонд за установяване на възможни валутни манипулации и да внесе жалба срещу Китай в Световната търговска организация. Друга група конгресмени пък подготвя проектозакон, който да позволи на администрацията на президента Джордж Буш да наложи наказателни мита върху китайски стоки.