Балкански интереси в Кавказ

Грузия е сред изненадващите приоритети на България

Либерална и авторитарна

На фона на останалите страни с т.нар. нежни революции Грузия е светъл лъч. В Украйна и Киргизстан политическата система е почти блокирала, а реформите са драстично забавени.

Грузия може да накара всеки икономист либерал да въздъхне щастливо. Когато през 2004 г. забогателият в Русия Кака Бендукидзе пое икономиката, той затвори агенцията по инвестиции, агенцията за защита на конкуренцията, министерството на индустрията, съкрати драстично разрешителните за започване на бизнес и намали данъчната тежест. Президентът Михаил Саакашвили уволни хиляди полицаи, военни и митничари, за да скъса с предишния режим. "Ние сме партньор на Запада, а не страна, просеща помощ", заяви Саакашвили. Грузия има годишен растеж на БВП от 10% и 450% ръст на чуждестранните инвестиции. Но Тбилиси е "държава в държавата", като стандартът на живот извън столицата е много нисък, а на места ООН помага за изхранването на населението. Средната заплата е към 100 лари (около 85 лева) при цени, близки до българските.

Най-големият тест за Грузия са изборите догодина. Саакашвили и неговите съюзници поеха към авторитарно управление, вдигайки бариерата за влизане в парламента на 7% и игнорирайки предупрежденията на обмудсмана за "сериозни нарушения на човешките права, полицейско насилие и проблеми в съдебната система".

Бизнес

7 място заема България сред търговските партньори на Грузия с обмен на стойност 136 млн. долара за миналата година.

Страна с черноморски бряг, силно планински релеф, доб­ро вино, комунистическо минало, слабост към Запада и традиция в празненствата на маса. Познахте ли я?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-?
  о. Павел Стефанов, Теология, Шуменски университет

  Написал съм книга в две части - за историята на Грузия и Грузинската църква. Много интересен народ с изключителни традиции и силно чувство за достойнство. Ще издам книгата вероятно през 2008 г.

  -----

  http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev/

  Нередност?
Нов коментар