Ген. Дейвид Маккиърнън: Нужни са ви инвестиции в сухопътните сили
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ген. Дейвид Маккиърнън: Нужни са ви инвестиции в сухопътните сили

Като всеки военен, Маккиърнън се изразява кратко и ясно. Генералът обаче избягва коментари по политически въпроси

Ген. Дейвид Маккиърнън: Нужни са ви инвестиции в сухопътните сили

Тези, които мислят, че САЩ са отслабени, жестоко се лъжат

Огнян Георгиев
1746 прочитания

Като всеки военен, Маккиърнън се изразява кратко и ясно. Генералът обаче избягва коментари по политически въпроси

© Надежда Чипева


Профил

Генерал Дейвид Маккиърнън е бивш зам.-началник на Командването на сухопътните войски на САЩ, най-голямата подобна структура в американската армия с над 730 хил. войници личен състав. Натрупал е военен опит на Балканите през 90-те години на миналия век, когато е служил в Босна, Албания и Косово. По-късно поема командването на военните части в Близкия изток, а през 2005 г. става главнокомандващ силите в Европа. Основната цел на посещението на ген. Маккиърнън в София беше анализът на военните учения, в които участваха български, румънски и американски войници и които завършиха на 22 октомври. Те са част от т.нар. Joint force East която бе създадена през 2004 г. след промяната в стратегическите приоритети на САЩ в Европа, инициирана от тогавашния военен министър Доналд Ръмсфелд. Именно в съответствие с тази промяна американските военни поискаха и получиха възможността да ползват военни бази на територията на България.

Изненадващо е да видиш как обикновено спокойните и делово настроени служители в американското посолство изглеждат напрегнати и адски внимателни.

Докато изкачваме стълбите към втория етаж, изразът "стъпват на пръсти" ми минава през ума. Причината за необичайната обстановка в посолството е гостът, който е тук за ден. Генерал Дейвид Маккиърнън е главнокомандващ на Седма американска армия и на силите на САЩ в Европа. Той е четиризвезден генерал - най-високият възможен чин в американската армия, какъвто в момента притежават общо 39 души в целия свят. Маккиърнън е и човекът, ръководил инвазията в Ирак през 2003 г. - под негово командване американските и британски войски свалиха режима на Саддам Хюсеин за по-малко от месец. Сега, четири години по-късно, генералът избягва коментари за ситуацията в страната. Когато обаче питам дали Ирак и Афганистан не са, както някои твърдят, предвестници на намаляващата американска мощ, Дейвид Маккиърнън поклаща спокойно глава. "Имаме едно такова нещо, което се нарича спектър на конфликтите. В единия му край се намира конвенционалният, високо интензивен военен конфликт, а в другия са хуманитарните мисии. Ние традиционно се обучаваме за пълномащабна война. Трябва обаче да можем да оперираме по целия спектър и в момента се пренастройваме за места с бунтовническа съпротива като Ирак. Но това не значи, че ние не можем да се придвижим бързо по спектъра - нагоре или надолу. Тези, които смятат, че американската армия по някакъв начин е отслабена, жестоко се лъжат." Това пренастройване всъщност ще бъде доста дълго основна задача на американските военни, ако се съди по речта на военния министър на САЩ Робърт Гейтс, който предупреди армията да се подготви за "съвременното бойно поле". Маккиърън от своя страна вярва, че "никога не сме били по-способни, по-тренирани и опитни от днес. Поставяме реалистични учения, за да можем да изпращаме войниците си на опасни места подготвени. Ние много добре развиваме младите си командири, за да ги направим способни да вземат тактически решения на полето. Силата на армията ни е в сержантския състав, за когото развихме цяла образователна система, която се отплати многократно през годините. Сега тези хора натрупаха и достатъчно боен опит, тъй като на практика вече пет години се намираме във война."

Дейвид Маккиърън е човек с мисия. В речта си на 10 октомври Робърт Гейтс обяви, че една от задачите на армията ще бъде обучението и подсилването на партньорските военни сили. Като командир на американските части в най-големия съюзнически регион на света Маккиърън има за цел да гради и тренира бъдещите коалиции - тези, които ще бъдат нужни след 5-10 години. Американците наричат това изграждане на капацитет за партньорство. "Поначало има проблеми в една коалиция заради различните езици, оборудване, процедури. Но обикновено стойността на една такава коалиция надхвърля тези различия. Общите учения ни дават възможност да сме по-запознати със способностите си." Как вижда способностите на българската армия? "Мога само да се възхищавам на уменията на българския войник, казва генералът и напомня, че е наблюдавал отблизо български части на редица места по света - Ирак, Афганистан, Босна, Косово. За 55-годишния военен, който изглежда в отлична форма, истинският войник има едно отличително качество и той не пропуска да го спомене: "Българският войник е физически много добре подготвен и трениран, а също така и дисциплиниран." Предвид на високия му доскорошен пост в НАТО, където командваше сухопътните части на алианса, не е изненадващо мнението му какво трябва на българската армия в момента. "Мога само да се надявам, че ще отделите голямо внимание на инвестициите в сухопътните войски. Не само като оборудване, а и като инвестиции за развитие на младите подофицери, образованието, нужното качество на живот за една армия и като терени за учения. Там, където НАТО оперира днес, то оперира предимно с наземни части" - така Маккиърън тактично се измъква от отговор на въпроса кое според него е по-необходимо в момента на България - бойни корвети или ескадрила изтребители. Антуражът на генерала на няколко пъти е предупредил, че поради строгото разделение на цивилно от военно командване в САЩ, той няма да си позволи никакви политически коментари.

Когато обаче говори за НАТО, американският генерал не пести думи. "Трансформацията от един регионален съюз, проектиран да спира СССР, в глобален съюз за сигурност е предизвикателство. Сега ние оперираме в това, което се нарича извън секторни мисии. Такава беше тази на Балканите, такива са наблюдателите ни в Африка и Ирак. В това начинание Афганистан е може би най-предизвикателната мисия." Ако талибаните са предизвикателство пред НАТО, то пред главнокомандващия силите на САЩ в Европа със сигурност напоследък стои едно друго, не по-маловажно главоболие - отношенията с руснаците. След всички заплахи за изтегляне от Договора за обикновените въоръжения в Европа, руските военни продължават да засилват риториката си. През седмицата генерал-майорът от военновъздушните сили на Русия Роман Попкович нарече на няколко пъти НАТО и американската армия "врагове" и ги обвини, че напредват към западните граници на страната му. Личи си, че Маккиърнън внимателно подбира думите си, когато коментира тези отношения. "Мисля, че за мен като военен командир е важно да запазя отношенията с руските командири. Да, зная че има точки на напрежение между Запада, между моята страна и Русия. Но смятам за изключително важно да поддържам непрекъснати военните връзки с руската армия. Ние имаме история на коалиционни партньори в Босна и смятам, че това може да се повтаря - не само със САЩ, но и с НАТО." Макар и неохотно, генералът признава, че има търкания с руските си колеги. "Във всички страни, когато са налице политически различия, това налага определен натиск върху военните. Аз обаче искам да подсиля връзката, не да я отслабвам." Базите в България и Румъния надали помагат на американеца в общуването му с руското командване: Русия неведнъж е заявявала, че се притеснява от възможността САЩ да използват тези бази като плацдарм за атака срещу трети страни. Подобно на всеки друг американски представител, Маккиърнън??? бърза да повтори мантрата за съвместните военни съоръжения. "Подчертавам, че те са български военни бази, които остават под българско командване и в които ние ще бъдем само ползватели. Те са определени за учебни цели, на ротационен принцип. Ще изпращаме тук формирования, като най-голямото такова ще е бригада и те ще тренират с българските войници, за да можем да се съвместим по-добре в бъдеще." В договора между САЩ и България обаче използването на съоръженията за военни операции в чужбина не е изключено, а е обяснено че става по съгласуване с българските власти. Не бързайте и да търсите базите в Google Earth - генерал Маккиърнън признава, че още са във фазата на оценяване на нуждите и на "координиране с българските сухопътни части, за да поемем партньорство в инвестициите в инфраструктура и временни постройки". С други думи, евентуалният най-ранен срок, в който ще започне изграждането на съоръженията в Безмер и Ново село са първите месеци на 2008 г.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK