Грузия между еволюцията и революцията

Следващите месеци ще покажат дали страната е приела насериозно демокрацията

Победата на Михаил Саакашвили бе призната и от международните наблюдатели, и от ЕС и САЩ въпреки протестите на опозицията. Вторият му мандат обаче се очертава много по-тежък
Победата на Михаил Саакашвили бе призната и от международните наблюдатели, и от ЕС и САЩ въпреки протестите на опозицията. Вторият му мандат обаче се очертава много по-тежък    ©  Dean Cox
Победата на Михаил Саакашвили бе призната и от международните наблюдатели, и от ЕС и САЩ въпреки протестите на опозицията. Вторият му мандат обаче се очертава много по-тежък
Победата на Михаил Саакашвили бе призната и от международните наблюдатели, и от ЕС и САЩ въпреки протестите на опозицията. Вторият му мандат обаче се очертава много по-тежък    ©  Dean Cox

Цензура и опит за преврат

Най-фрапиращите проблеми възникнаха преди изборите. Саакашвили първо спря частната национална телевизия "Имеди", после позволи връщането й в ефир, ако свали от екран политическите предавания, които бяха трибуна за опозицията. Докато отказваха много от рекламите на опозиционните партии, три грузински телевизии излъчиха на 16 декември близо половинчасов репортаж от предизборна реч на Саакашвили. На някои от ваучерите за храна, раздавани на бедните и пенсионерите, пък е било отпечатано числото 5 - номерът на бюлетината на Саакашвили.

Голям удар по кампанията на опозиционния блок обаче нанесе милиардерът Бадри Патаркацишвили, собственик на "Имеди". Той бе уличен чрез запис в предлагането на подкуп от 110 млн. долара на ръководителя на специалните части в грузинското вътрешно министерство, за да извърши де факто държавен преврат. Въпреки че бе обещал да не участва, за да не разсейва гласовете за опозицията, Патаркацишвили влезе в кампанията и обеща да раздаде от своите пари на пенсионери, безработни и семейства с деца, както и да изкупи цялата реколта от грозде за 2008 г.

Протести, масови демонстрации, опити за преврат - всичко това не е изненадващо в политическия живот на Грузия, която е свикнала да избира своите лидери след бурни събития. Ето защо президентските избори на 5 януари бяха различни - на тях за пръв път грузинците имаха възможността да гласуват за реални алтернативи, а не просто за "новия вожд". В снежния изборен ден между Нова година и православната Коледа по стар стил, около 1.8 млн. грузинци пребродиха преспи и заледени пътища, за да стигнат до урните. Избирателната активност от около 56% бе далеч по-ниска от тази след "революцията на розите", което също говори, че жестокото противопоставяне от 2004 г. вече не е част от живота на грузинците въпреки призивите на опозицията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Етикети

избори Грузия
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  Грузия, ако и християнска страна от 1600 години, си е страна на клановете, умален Пакистан! Това което ги движи клановите вождове са смесица от традиции, високо самочуствие, близки резултати и каквото още искаш принципи, но не демократичните в смисъла който влагат протестантите от САЩ например. Затова и привнасяне на американски модели, колкото и да са успешни в САЩ, в страни от този тип не върши голяма работа, виж Пакистан където носител на демокрацията по американски се явява феодална и корумпирана колкото си иска фамилия.
  Изглежда, че както хората и външно и по характер и по разбирания, разбирания и традиции са различни, така различни трябва да бъдат и "демокрациите" които ги коландрят! Вече имаме примера на Китай, който определно върви напред по "комунистически" модел на демокрация.
  Подобна е и практиката на католическата църква, която има различни практики при хора с различни култури по различните части на света. Това което е позволено на вярващия в Бразилия, не е позволено на католика в Италия, а е забранено на католика в Испания.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал