Бъдеще, заложено на пустинна карта

САЩ напомниха на Европа, че мисията в Афганистан ще определи съдбата на НАТО

НАТО има нужда от ясно определяне на целите си в Афганистан, за да не изпадне в безизходица.
НАТО има нужда от ясно определяне на целите си в Афганистан, за да не изпадне в безизходица.
НАТО има нужда от ясно определяне на целите си в Афганистан, за да не изпадне в безизходица.
НАТО има нужда от ясно определяне на целите си в Афганистан, за да не изпадне в безизходица.

България в Афганистан

България е част от ИСАФ още от самото начало на операцията през 2001 г., като до средата на 2007 г. български части бяха разположени само в столицата Кабул. От 1 юли 2007 г. София увеличи петкратно контингента си - от 82 на 405 души, като освен увеличението българските войници поеха и доста по-опасната мисия по охраняване на вътрешния периметър на летището в южния град Кандахар. Освен това български медицински екипи работят в испанска болница в Херат, а София дари 500 тона въоръжение и муниции на обща стойност от 6 млн. евро. Кърт Волкър поясни пред български журналисти, че САЩ искат и България да обмисли какво може още да направи в помощ на мисията на НАТО, но София засега не е дала знак, че възнамерява да увеличава отново контингента в Афганистан.

Можете ли да си представите най-големия военен съюз в историята на човечеството победен от няколко хиляди бунтовници? Звучи като фарс, но в последната седмица думата "провал" обиколи съвсем не на шега европейските столици, след като САЩ и Великобритания я използваха, за да предупредят за проблемите на мисията на НАТО в Афганистан. "Притеснен съм, че много хора на този континент не разбират мащаба на заплахата за европейската сигурност", заяви необичайно остро американският военен министър Робърт Гейтс на конференцията по сигурността в Мюнхен. На неформалната среща на НАТО във Вилнюс пък канадският премиер Стивън Харпър предупреди, че страната му ще изтегли контингента си от Южен Афганистан, ако никой не й помогне в сраженията с талибаните.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Технически проблем

  Схемата не може да се увеличи, съответно да се прочете ...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  mt

  Защо говорим за бунтовници, след като имаме предвид пащуни, или е случайност, че американските, канадските и английските войски са именно в регионите, населявани от тях? Още от самото начало мисията бе за възстановяване на Афганистан, не за водене на военни действия срещу споменатите вече пащуни, които не са няколко хиляди, а 45 милиона и живеят от двете страни на афгано-пакистанската граница. Именно под техен контрол са автономните племенни региони, където се предполага, че се укрива Осама! Спокойствието в северен Афганистан се дължи на факта, че са населявани от узбеки, таджики и тюркмени, както и на липсватам няма усещане за водене на повсеместна война срещу определен етнос, което не може да се твърди за ситуацията в южен Афганистан. Статията е откровено про-американска и често неточна- подкрепата за военна мисия на немците в южните провинции е под 8 (осем) процента...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Free Thinker

  Редно е първо да си зададем някои въпроси:

  Какво търси НАТО в Авганистан?
  Какво се случва след агресията на САЩ в тази страна?
  Кой какво пе4ели и кой губи?

  Да припомним че 11 септември беше поводът за нахлуване в Авганистан. Така и няма доказателства срещу Ал кайда, но се повяват все пове4е срещу вътрешните органзиатори на касапницата в Близнаците. Както междувпрочем не се откриха и ОМП в Ирак. Въпреки лъжите и пропагандата вкл и в ООН.
  САЩ нападна Авганистан за да лиши митичната и неуловима Ал кайда (и страшно удобна, подозрително удобна като плашило) и легендарния бен Ладе (и то при полоцение че клановете бен Ладен и Буш имат общи бизнеси) и да накаже талибаните за подкрепата на бен Ладен.
  Кои са талибаните - сираци вследствие на авганистанската съпротива срещу Съветската армия, отведени в Пакистан, обучени в религиозни учлища и на военно дело (малко прилича на еничарите) - операция финансирана основно от ЦРУ. Впоследствие подтикнати да нападнат муджахедините - основно от генерацията на техните бащи. Не изпълниха поети ангажименти за петролопроводи и за износ на революции според плановете на ЦРУ.
  След демократизацията - свръх производство, бум на макови полета и опиум с 100 % логистична подкрепа от демократизиращите. 7200 т опим за 2007. Според американски генерал 8200 т за 2008. После опиума се превръща в хероин в Турция. После трови нашите деца и тези на Европа, за да може инициаторите на агресията срещу Авганистан да стават все по- свръх богати.
  Нито България, нито НАТО имат работа в Авганистан. Нито пък имат шансове да спе4елят срещу освободителното движение на пущуните. Срещу тях са губили монголите и Англия в епогея си и Съветския съюз (въпреки 4е бяха завладели цялата страна, може би ако не бяха почнали похода срещу исляма щяха да циментират подставените си лица - Бабрак Кармал и т.н.)
  Заключение:
  Който е надробил попарата - да си я сърба.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  silvara

  нали щатите са наи голиамата спер сила!?! Какво е за тиах един АВГАНИСТАН .........

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  sylph

  За да спре производството на мак, трябва да бъде осигурено препитание на тези хора. Тоест те да могат да отглеждат хранителни култури на своята земя. Наскоро имаше сериозно предложение от двама учени как това да стане. А между другото, знаете ли кой е забъркан с афганските наркобосове? Я се поинтересувайте кой е брат на "президента" на Афганистан.

  И също се поинтересувайте от корпорация с име "Карлайл". Какво продават, на кого и т.н. ;) И от "Харкен Ойл" се поинтересувайте.. ;)

  Нередност?
 • 6
  ivanbaraban avatar :-|
  ivanbaraban

  Можете ли да си представите най-големия военен съюз в историята на човечеството победен от няколко хиляди бунтовници? Звучи като фарс
  ПРЕДИ НАВЛИЗАНЕТО НО НАТО В АФГАНИСТАН ТАЛИБАНИТЕ КОНТРОЛИРАХА 20 %ОТ ТЕРИТОРИЯТА НО БЯХА СТРАТЕГИЧИСКИ----ПРЕЗ ТЯХ МИНАВАШЕ ПИПЛИНИЯ НА НАБУКО ИРАК АФГАНИС И БИВШАТА ГРУЗИЯ ТОВА БЕШЕ СТРАТЕГИЯТА НА БУШ-- СЕГА СИТУАЦИЯТА СЕ ИЗМЕНИ И ТАЛИБАНИТЕ КОНТРОЛИРАТ 7О% ОТ ТЕРИТОРИЯТА И ОБАМА Е ЗАТЪНАЛ В ДЪЛГОВЕ И НЕ САМО ТОИ

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал