Нова държава, сигурен бизнес

Ще пострадат ли българските икономически интереси от косовската независимост

Косовската независимост вероятно няма да причини токов удар за българския<br />
бизнес в Сърбия
Косовската независимост вероятно няма да причини токов удар за българския<br />
бизнес в Сърбия
Косовската независимост вероятно няма да причини токов удар за българския<br /> бизнес в Сърбия    ©  Krassimir Yuskesseliev
Косовската независимост вероятно няма да причини токов удар за българския<br /> бизнес в Сърбия    ©  Krassimir Yuskesseliev

Тържествата по случай раждането на най-новата държава в Европа - Косово, все още не са приключили, както и протестните демонстрации в Белград, а Балканите вече са изправени пред нови предизвикателства. Не само политически, но и икономически.

Сърбия даде да се разбере, че ще реагира срещу всички държави, признали независимостта на Косово, което може да доведе и до влошаване на икономическите отношения. Възможно ли е това да засегне българските бизнес интереси? "Едва ли ще се стигне до някакви сериозни проблеми за българските фирми в Сърбия. Абсурдно е да има изземане на капитали или нещо подобно. Единствено при оставащите приватизации българските компании вероятно няма да имат сериозен шанс", коментира пред "Капитал" сръбският икономист Саша Джогович. Подобни са настроенията и в нашите бизнес среди. "Не смятам, че ще има опити за дискриминация и по-враждебно отношение от страна на Сърбия. Не виждам причини за сериозно безпокойство за интересите на българския бизнес", каза Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Високопоставен служител в министерството на икономиката обаче каза пред "Капитал", че обявяването на независимостта на Косово краткосрочно ще носи повече вреди, отколкото ползи за бизнеса, тъй като Сърбия става нестабилна зона, а голяма част от транспорта и товаропотокът минават именно оттам. Миналата година износът на България за Сърбия е възлизал на 1.176 млрд. лева и нараснал с 30% в сравнение с 2006 г. В туристическия сектор също очакват негативното влияние от обтягането на отношенията със Сърбия да отшуми сравнително бързо и сочат визовия режим като по-голям проблем. "В резултат от въвеждането на визи в началото на 2007 г. посетителите от Сърбия и Македония намаляха с около 70% общо. И това е изключително обезпокояващо, като се има предвид, че ставаше дума за около 700 000 посещения годишно от двете държави", казва Станислав Новаков, зам.-председател на Държавната агенция по туризъм.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ./

  Защо сте толкова сигурни, че българия ще признае Косово?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Ей

  Абе пич , как може да напишеш България с малка буква , а Косово с главна.То бива правописни грешки , ама чак толкова.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  gogo

  А бе п-чове и п-чки, не разбрахте ли че няма вече страна България бе ??? Има страна Разградско-Кърджалийска северна Турция(РКСТ) !!! Приятно ви прекарване с Гоце, Серж, Пикаещият във фонтана, Черепа, Маргините и цялата останала емблематична пасмина наричаща се политически и бизнес елит.
  От нас чао и хак да ви е !!!

  Нередност?
Нов коментар