Хитрата мечка и Алиансът на разделените

Русия използва всички методи, за да всее раздор в НАТО. Украйна и Грузия ще са потърпевшите.

Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко    ©  Reuters
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко
Русия възнамерява да направи НАТО много трудна цел за украинския президент Виктор Юшченко    ©  Reuters

В кабинета на руския посланик в НАТО Дмитрий Рогозин има снимка на президента Владимир Путин във военно облекло - вероятно за вдъхновение. Напоследък на Рогозин му се налага да държи все по-строг тон с колегите си от алианса, които доскоро разглеждаха Русия като партньор, а сега - като голямо неизвестно. Преди дни руският посланик отново разпали духовете в Брюксел и Вашингтон. "Ако Грузия получи каквато и да било покана от страна на НАТО, то ние очакваме отделянето на Абхазия и Южна Осетия", заяви Рогозин, припомняйки на тези, които са забравили, колко твърдо може да играе Русия.

Изказването му бе последвано от реални действия: на 15 март в Москва пристигнаха президентите на двете грузински автономни области заедно с президента на Приднестровието, което иска независимост от Молдова. Няколко дни по-късно руската Дума обсъди декларация, в която се препоръчва установяването на дипломатически връзки с Абхазия и Южна Осетия. Размахването на руска запалка под така наречените замразени конфликти няма за цел да ги разреши (виж карето), но е със съвсем ясна посока, категоричен е проф. Маркус Кайм от германската фондация за международни отношения "Наука и политика", който е експерт в отношенията Русия - НАТО. "Две седмици преди срещата в Букурещ да активираш конфликти, които търсят разрешение от години, е очевидно послание от страна на Русия. Важно е според мен, че го прави Думата, а не президентската администрация. Така руснаците могат да отидат в Букурещ и да кажат "това беше просто парламентарна декларация". Парламентът, в който доминира пропрезидентската "Единна Русия", може и да няма никакво влияние върху външната политика на Русия, но той е хитро оръжие за Кремъл в голямата му битка за надмощие - този път не просто с отделни държави, а с цялото НАТО. Конкретната причина е нежеланието на Русия Украйна и Грузия да започнат преговори по Плана за действие за членство - първа стъпка към влизане в алианса. А в Европа явно


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Дрън-дрън

  Още в първото изречение има фактическа грешка - 'В кабинета на руския посланик в НАТО Алексей Рогозин' а трябва да е Дмитрий. Веднага е ясно какъв професионалист е писал.
  Следва малко увъртане - 'социологическите проучвания сочат, че много от украинците никак не са съгласни с членство в НАТО' като всъщност са повече от половината. Ако има днес референдум за Нато в Украйна тя няма да влезе. И в устава на НАТО пише че не се приемат държави с териториални проблеми.
  А цитата от експерта е просто шедьовър - 'Това е класическа игра на мощ, която Русия следва още от ХІХ век'. Това за Русия дето дипломацията никога не я е разбирала. А ще може ли примерче? Или това са само празни приказки?

 • 2
  Avatar :-|
  Огнян Георгиев

  Абсолютно правилно, в печатното издание е Дмитрий, вероятно се е получила грешка при качването на статията онлайн. Извиняваме се за което, беше поправена.

 • 3
  Avatar :-|
  Дрън-дрън

  Е, печатна грешка може, взимам си думите за това назад. Но това не променя факта че статията ми се струва доста "изкривена". Проблемът на НАТО не е Русия, а че не знае защо сьществува. Военен съюз ли е, политически ли е и изобщо що е това НАТО.

 • 4
  Avatar :-|
  Николай за #3

  Дрън-дрън:
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Проблемът на НАТО не е Русия, а че не знае защо сьществува. Военен съюз ли е, политически ли е и изобщо що е това НАТО.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Ами НАТО-ОТАН за Свободния свят е като здравето за нормалния и здрав човек - нещо за което , той въобще не се сеща .
  Едва , когато зравия човек се разболее и почва да си усеща болните органи , лекарите понякога успяват да му внушат , че здравето е едно изключително сложно и декикатно динамично равновесие , зависещо от безброй фактори , което равновесие лекарят и болният трябва да възстановят.
  Вече повече от половин век НАТО съществува и се развива , преминавайки през множество малки и големи кризи. Дали НАТО като съюз укрепва или запада , това могат да кажат , тези които задават въпроса , защо НАТО въобще още съществува .
  Но всички ние знаем , например , че ако не беше НАТО , Париж , Брюксел , Лондон , Мадрид и т.н. , отдавна щяха да бъдат прегазени от съветските танкови пълчища.
  Но неутронната бомба в ръцете на Свободния свят , попари мераците на руската мечка през 80-те години.
  И докато руската мечка не разбере , че като се съобразяват с тебе , това още не означава че те уважават , нейния зловонен дъх , постоянно ще бъде предупреждение за свободните народи по света.

 • 5
  Avatar :-|
  Свободен

  Свободен свят???
  Какви ги говориш бе пич? На тия врели некипели се връзваше народа през 1989 г.

 • 6
  Avatar :-|
  Николай

  Абе , Свободен свят или несободен , не е толкова важно.
  Важното е , че ЕДИНСТВЕНО благодарение на НАТО , след въвеждането на въоръжение на неутронната бомба от армиите на Западните държави , бяха извършени много дълбоки клизми
  на руската мечка , от които тя и така до края на съществуването на СССР , не можа да се оправи.
  И ти "Свободен" от #5 включително , си спомняш много добре , как през 1991 г СССР се сгромоляса.

 • 7
  Avatar :-|
  Свободен

  Абе звучиш ми като сектант от републиканската партия. Пий една бира и споко. Да не си от СДС? САЩ май се оказаха по-голямо зло за свободните народи в последно време.

 • 8
  Avatar :-|
  Соло Калфата

  Свободен, прав си. Младежът доста се е пристрастил. Трябва да си ляга за да отпочине. Дай му за пример само Косово и го остави сам да си изяде главата.

 • 9
  Avatar :-|
  Николай

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Свободен, прав си. Младежът доста се е пристрастил. Трябва да си ляга за да отпочине. Дай му за пример само Косово и го остави сам да си изяде главата.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Нерде Ямбол - нерде Стамбол?
  Какво общо има Косово с приемането на Украйна и Грузия в НАТО , бе годпода-другари от ## 7 и 8 ?
  Важното е , че проскубаната руска мечка ще бъде настъпана по "мазола" - там където най-много боли.
  Мужиците винаги са си въобразявали , че Естония , Литва , Латвия , Укарайна , Грузия и т.н. са територии , които им принадлежат по право.
  Да обаче Не!!!
  Русия в момента представлява във военно отношение жалко копие на СССР , който , както добре знаете господа-другари , отиде на бунището на Историята.
  И въобще всеки , който се е захващал да се състезава със Свободния свят , рано или късно е отивал там.

 • 10
  Avatar :-|
  Свободен

  Ние с никой не се състезаваме и на там сме тръгнали$ Не виждам с какво твоята позиция би могла да помогне$
  Мисля просто, че минаха доста годинки вече 20, което е почти половината то времето$ в което сме били Комунистическа държава$ а хора като тебе продължават да пеят старата песен$ Няма добри/лоши$ Няма свободен свят$ Няма демокрация$
  П$С$ Умишлено съм сменил препинателните знаци със един символ да те подсетя малко за какво става въпрос. Ма ти сигурно си знаеш$ Абе дядо ти да не е бил партизанин$


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход