Бунт в подножието на колоса

Тибетските протести носят дъх на отчаяние и отново изправиха Китай срещу света

Религиозна свобода, културна толерантност и автономия искат тибетците от Китай, засега. Съвсем скоро, единственото им искане може да стане независимост.
Религиозна свобода, културна толерантност и автономия искат тибетците от Китай, засега. Съвсем скоро, единственото им искане може да стане независимост.
Религиозна свобода, културна толерантност и автономия искат тибетците от Китай, засега. Съвсем скоро, единственото им искане може да стане независимост.    ©  Reuters
Религиозна свобода, културна толерантност и автономия искат тибетците от Китай, засега. Съвсем скоро, единственото им искане може да стане независимост.    ©  Reuters

...и през 2008 г.

Хронологията на размириците, които са най-тежките от 1989 г. насам, започна с марша на монасите от манастира "Дрепунг" на 10 март по повод 49-годишнината от смазването на въстанието срещу китайската инвазия. След три дни на нарастващо напрежение и все по-масови митинги в столицата Лхаса и други части на Тибет на 14 март огромна тълпа местни жители нападна китайски магазини в тибетската столица и прогони полицията. В една удивително светкавична операция специалните части на китайската армия пристигнаха в Тибет и опитаха да потушат бунтовете бързо и без крайни мерки. Пекин даде краен срок на виновниците за размириците да признаят вината си и над 150 души бяха показани като "доброволно предали се". Тибетското правителство в изгнание твърди, че има над 80 загинали, а китайското говори за далеч по-малко число, при това предимно на китайци, убити от тибетските бунтовници.

Има много начини една държава да унищожи имиджа си, но гледката на войници, които бият и стрелят по монаси (особено будисти - една от най-мирните религии в света), безспорно е един от най-ефективните. Примерът отпреди няколко месеца с Бирма, чийто военен режим атакува протестиращите духовници, е показателен. Затова е разбираемо, че Китай се опита да скрие всичко, което се случи през последните десет дни в Тибет. Туристи, попаднали в манастира Сера близо до Лхаса на 10 март, разказаха, че след като са обградили с плътен кордон протестиращите пеещи монаси, войниците са прегледали всички снимки във фотоапаратите и телефоните на чужденците, преди да ги пуснат. Будизмът, един от центровете на който е Тибет, е мощен фактор в обяснението защо каузата на тази малка планинска нация е толкова популярна в целия свят. Другият е една фигура, загърната в оранжево и червено, с допрени длани и лека усмивка, позната навсякъде на планетата под името Далай Лама. Тези два образа китайските войници не могат да изтрият. Срещу тях комунистически Пекин вече 60 години е безпомощен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  шихан

  Става дума за геноцид и то не само културен. Не можем да се примирим и да гледаме неутрално как гори Тибет все едно не ни засяга. Някой беше сравнил геноцида там със случилото се с индианците при заселването някога на европейци в новите земи. Да, от позицията на силата и числеността си Китай диктува съдбата на региона. Но става въпрос за нашите цивилизационни ценности, около които уж сме обединени да градим Нов световен ред. Нали затова правителството ни ратифицира Лисабонския договор или европейската конституция, защото БГ приема тези цивилизационни ценности. Как се пасват нашите европейски ценности с траенето пред асимилацията и геноцида в Тибет? Да се бойкотират олимпийските игри и да се застане на непримирима позиция с всички форми на геноцид независимо от бизнес интересите на европейските страни. Иначе цивилизационните ни ценности да си ги изгорим в килера.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  буда

  Това коеот става в Тибет е чудовищно. Китайците извършват там репресии и изтезания. Глеах скоро един филм за насилията им. Една тибетска жена, каза че са я изтезавали, като са пъхали във вагината и ануса й електрошокови палки и са пускали тока. Няколко дни след изтезанията не е имала никаква перисталтика. Освен това са я ритали по главата и са увредили необратимо важен нерв. Жалко, че този път САЩ и НАТО няма да бомбардират Пекин, за да защитят човешките права, както направиха в Косово, защото Китай е голяма хапка, кояот може да ги задави. Все пак не трябва да си мълчим. Трябва най-малко да изразим протеста си срещу Китай.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  hm-hm

  да бе, защо не ги признаят за независима държава?след като косово е факт.пък тези хора са си там откакто свят светува. и имат принос към човешката цивилизация. и нямат мафия.и не избиват другите, и не вадят органи и т.н.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Човешки права

  В Китай има тоталитарен репрасивен режим http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1177739

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Авитохол

  Свобода за Тибет, свобода за Уйгурия!!!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  До Шифа и Буда

  Браточки, няма съмнение в това, което казвате. Ама Дайте първо да попротестираме срещу репресиите на НАТО в Косово, или срещу самото Косово. Пък после да се върнем към цивилизационните си ценности и да въстанем за правата на всички онепревдани. Като тибетците например.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  oliGOfree

  От както свят светува хората на истинската вяра са били неудобни http://youtube.com/watch?v=muJxO6S-wBM

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-(
  йордан

  аз съм в Шанхай и тук не6тата стоят малко по-разли4но. Не е много хубаво да се изказваш кеайно и при двете гледни то4ки. Мисля, 4е Далай Лама ве4е е решил как да реагира на китайския 'геноцид'. Средния път е неговият изход.
  Интересното е, 4е от ножините не мойе да се разбере какво то4но се е слу4ило или се слу4ва там. Показват се само полудели монаси, които опожаряват сгради. След това дават бедни хора, които се оплакват от монасите. Аз ли4но никога не бях виждал подобно извъртяване на гледната то4ка. Но Китай има други измерения и други идеи, които западния свят не може да разбере. И Китай и Тибет са си взаимно свързани и трудно биха могли без другия.
  Не мисля, 4е проблемите са свързани с олимпиадата изоб6то, просто на хората им е писнало и искат малко промяна. Така или ина4е днешните китайци са атеисти, мисля, 4е и верските интереси са сме6ни. Просто има толкова много религии в Китаи, 4е никои не обръща внимание. В дъното на нещата стои само икономи4еската изгода за режима в Пекин. За която е много трудно да разберем, за6тото няма по4ти никаква информация.

  Нередност?
Нов коментар