Разговори на ръба на ада

Ислямът внезапно протегна ръка на християнството, което засега гледа с учудване

"Един от нас ще отиде в ада и това няма да съм аз", заявява професор - мюсюлманин от най-престижния религиозен университет в ислямския свят - "Ал азар" на среща в Индонезия с учени християни в американския университет в Джорджтаун. Случката, разказана от проф. Джейн Маколиф в излезлия тази седмица доклад на Световния икономически форум за отношенията между Запада и исляма, показва един от неизбежните проблеми, които възникват при всеки опит за диалог между най-големите монотеистични религии в света - че двете са несъвместими. Другият е недоверието. 79% от датчаните смятат, че по-голяма ангажираност със мюсюлманския свят е заплаха. Така смятат 68% от испанците, 67% от италианците, 67% от холандците и 65% от шведите. Тази параноя може да бъде разрешена единствено чрез диалог. Тук обаче идва третият проблем - кой всъщност представлява исляма? В последните дни на този фронт изскочиха цели три кандидатури - саудитският крал, организацията "Ислямска конференция" (ОИК) и подкрепяните от правителството турски богослови.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  анонимно

  Надявам се госопдин Огнян Георгиев да види това. Първо поздравления за статията "Разговори на ръба на ада". Несъмнено всеки труд трябва да получи своето уважение от читателите но би бил по убедителен ако се използват като истичници и ислямски учени, става въпрос за конкретната статия така би била по приемлива. Не е достатъчна само информацията която е взаимствана от запада. Второ престижния университед "Ал Азхар" се намира не в Индонезия а в Египед. Пожелавам успех и вярвам че диалога е неразделна част от нашето ежедневие не само между християни и мюсюлмани но серд всички хора.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  До горният

  В коя страна казваш?

  В ЕгипеД ?

  И си позволяваш да коментираш, дори?!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Николай

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  От: Николай [Анонимен | неутрално]
  29 март, 10:58

  Много по-голяма опасност от исляма за Свободния свят , представлява сребролюбивия и страхлив западноевропейски гражданин-"потребител на лично щастие" , както и неговите представители във властта , които заради парите и СПОКОЙСТВИЕТО , при което да ги печелят , са готови да премажат майките си , да изменят на вярата си и да предадат бащите си.
  Снощи гледах по Евро-нюз , холандския Сергей Станишев - Балкененде -едно очилато и страхливо момченце , което със всички сили искаше да увери ислямските общности по света , че неговото правителство нямало нищо общо с филма на Вилдерс.
  Гнусна и жалка картина по ТV представляваше това момченце. Това беше пример , как страхът изяжда душата на човека.
  Мисля си , каква огромна услуга направи , без да иска, Осама бен Ладен на Свободния свят , със събарянето на двете кули в Ню-Йорк през Септември -2001г.
  От тази дата насетне , безпощадно ясно е станало , предполагам , на повечето "потребители на лично щастие" от Запада , че техните страни , не са никакви "крепости на свободата и благоденствието" , а островчета всред море от омраза , ненавист , завист , изостаналост , лъжа ,РЕЛИГИОЗНА НЕТОЛЕРАНТНОСТ , насилие ,бедност и животинска ярост.
  Западноевропейците най-сетне трябва да се научат , да живеят като евреите - прегърнали стреса , автомата , но и Свободата.
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  XXXL

  Ъ-Ъ-Ъ-Ъ !

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  88

  Арбеит махт Фреи!

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  чЯ

  Съгласен съм с коментар 3 (въпреки че намирам някои изрази за крайни). Европа няма лидери. Италия обича плейбоя и медиен манипулатор Берлускони (наскоро говорих с приятел италианец и той каза, че наистина, хората там се чувстват сигурни с Берлускони, което за мен е парадокс). Най-големия принос на Франция напоследък бе да демонстрира на най-високо ниво как развод и женитба са въпроси не на посвещение ("докато смъртта ни раздели") - а на поетични настроения. Германия агонизира само при мисълта да изпрати 4 000 войника - да не би да повтори грешките от миналото. Великобритания е остров. За другите държави в Европа чуваме нещо по-същество горе долу по веднъж на 18 месеца - колкото да не забравим, че ги има. През останалото време всички плюят по Буш. Напомня ми на фразата от Трима души в една лодка (без да става дума да кучето) - "Много обичам работата. Обичам да гледам как другите работят."

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Jb

  Да има диалог между отделните религии е хубаво - води до размяна на аргументи, а не на ракети. А симпатия между основните монотеизтични религии трудно ще се появи, предвид кървавата им история и факта, че са конкуренти; единствената консолидираща сила е точно страхът от модерния агностицизъм (в статията се използва "атеизъм", но мисля, че агностицизъм е по-вярнo; основният проблем на църквите в момента не е омразата към тях, а апатията).
  Разбира се, колкото повече напредва науката, толкова повече изчезва давността на древните текстове, и толкова по-смешни и нелепи започват да звучат те, което само по себе си не е проблем, освен ако не си духовен инвалид и съответните текстове не са ти единствената нравствена опора и пътеводител в живота.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Емре

  В момента мюсюлманите имат нужда да ги опазнаят. За някои места от "Свободния свят" исляма се превълнал в синоним на тероризма. Но държа да подчертая, че инициативите за диалог от мюсюлманска страна са започнали много преди 11.09.2001г. Даже има предание в което самият Пророг Мухаммед съветва мюсюлманите да се борят срещу атеизма заедно с християните. Друг интересен момент е раздела "Ропмеите" в самия Коран. Тук се благовести победата на християнската Византия срещу тогавашната огнепоклоническа Иранска империя. Като мюсюлманин намирам отношението на Крал Абдала по-скоро задължително отколкото искрено, защото той, преди всичко е политик. Но с цяло сърце подкрепям искрените и истинските и първите иницитори на този диалог.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Nervy Wolverine

  Като атеист- хем ми е смешно, хем страшно, когато религиите се "сдушат" само защото и ония са от "вярващите".

  Аз съм от невярващите. Гледам да разчитам на разума, така по-лесно се живее някак. А за емоционалното си здраве нямам нужда да вярвам в приказки от рода на непорочно зачатие и крилати същества Бурак и други.

  Религиите трябва да се толерират. Тук не е нужно уважение или преклонение. Просто им даваме право да практикуват, а си запазваме правото да ги сатиризираме.

  Както казва един уважаван от мен професор-биолог, религията трябва да стане гарнитура, а не основното ядене.

  Нередност?
Нов коментар