Умореният келтски тигър

Новият премиер Брайън Коуен ще има нужда от ирландски късмет, за да съживи икономическото чудо

Наследникът на Бърти Ахърн на премиерския пост идва на власт в критичен за ирландската икономика момент 
Наследникът на Бърти Ахърн на премиерския пост идва на власт в критичен за ирландската икономика момент 
Наследникът на Бърти Ахърн на премиерския пост идва на власт в критичен за ирландската икономика момент     ©  Reuters
Наследникът на Бърти Ахърн на премиерския пост идва на власт в критичен за ирландската икономика момент     ©  Reuters

"Европа позеленя от завист към зелена Ирландия", написа в. Wall Street Journal през 2001 г. И имаше защо - някогашната Пепеляшка на ЕС се беше превърнала в келтски икономически тигър, на който стара Европа гледаше с уважение и леко раздразнение, а нова Европа - с възхищение и надежда да повтори ирландския успех. Днес обаче икономическият спринт се забавя до лек джогинг и новините от Ирландия предизвикват по-скоро загриженост, отколкото завист.

Когато в началото на април замесеният в корупционен скандал премиер Бърти Ахърн обяви, че ще подаде оставка на 6 май, в последвалите оценки за 11-годишното му управление се повтаряха два безспорни успеха - ролята му за постигането на мир в Северна Ирландия и безпрецедентният икономически бум. И докато първото постижение остава непоклатимо, над второто са надвиснали мрачни облаци. Избраният в сряда от управляващата партия за негов приемник - настоящият финансов министър Брайън Коуен, идва на власт в критичен момент за икономиката и ще има нужда от истински ирландски късмет, за избегне или поне смекчи очертаващия се срив.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Пишман Юрист

  Дали има място за аналогия със случващото се в България? Без икономическото чудо.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  от Ирландия

  Географското положение, английският език, международното им американско лоби ще продължат да помагат на Ирландия. Те не бяха развити икономически заради UK, която ги владееше доскоро. Парите които им се наливаха хем от Америка хем и от Европа секнаха временно заради кризата в Америка и Европа, но не бяха за да се купи нещо и продаде по-скъпо когато се вдигнат цените. В допълнение, ирландците имат лобита и са научени как да работят в Англия, САЩ и Австралия, ако толкова нямат работа в страната си.
  Къде е аналогията?

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  песимист живеещ в Ирландия

  Ирландската икономика е била винаги далеч по-слаба от тази на Великобритания, Германия, Франция. (изключвам периода на бума на информационните технологии 1995-2001). На въпроса как така Ирландия стана втората по жизнен стандарт страна в Европа като задмина онези страни, отговора е - верно, имаше американски инвестиции и европейска помощ , но ирландците не спряха да си помпат цените и заплатите (едновремено). Сега ирландецът се чувстват супер като пазари в чужбина, но не и в собствената си страна. Храната тук е 2 пъти по-скъпа от тази в Германиа и Франция, жилищата са на космически цени (3 пъти увелиюение за 10 години). Като капак на всичко, по време на 30-годишното европейско членство не успяха да си оправят пътищата и инфраструктурата както трябва - просто излапкаха европейските парички и отработеното отиде в канала.
  Плодовете на тази безумна икономическа политика на правителството начело с Бърти започват вече да се берат - скъпата работната ръка накара и все още кара масово чужди инвеститори и родни ирландски компании да бягат и да се изнасят в чужбина, че им е по-евтино там. Да прибавим и безработица и всичко друго.
  Винаги съм се чудил на българското прехласваме по ирландското икономическо чудо. Няма нужда, балонът започва да се пука.
  Безсмислено е и Ирландия да се ползава от България за модел на подражание, защото двете страни са коренно различни, като манталитет на населението, администрацията и пражителстжото, наследство от поробителя (цивилизована Великобритания срещу османска и руска империя), липса на експеримента наречен социализъм/комунизъм с всички последствия, така че старовите позиции на двете страни са коренно различни.

  Нередност?
Нов коментар