Време за мир?

Колумбия нанесе тежки удари по най-голямата бунтовническа групировка - ФАРК

През десетилетната си борба с държавата, ФАРК е отговорна за отвличането на стотици колумбийски граждани и чужденци.
През десетилетната си борба с държавата, ФАРК е отговорна за отвличането на стотици колумбийски граждани и чужденци.    ©  Reuters
През десетилетната си борба с държавата, ФАРК е отговорна за отвличането на стотици колумбийски граждани и чужденци.
През десетилетната си борба с държавата, ФАРК е отговорна за отвличането на стотици колумбийски граждани и чужденци.    ©  Reuters

Алваро Урибе има всички причини да бъде един много доволен човек. След освобождаването на бившата кандидатка за президент Ингрид Бетанкур и още 14 заложници на лявата бунтовническа групировка ФАРК при дръзка и безкръвна акция на колумбийската армия рейтингът на Урибе скочи до над 90%. А събитията сочат, че той има реален шанс да остане в историята като президента, победил най-старата бунтовническа група в Латинска Америка.

Начинът, по който бе извършена операцията по освобождаването, говори, че най-добрите дни на ФАРК са отминали. Група офицери под прикритие, облечени във фланелки с образа на Че Гевара, пристигат в лагер на ФАРК и успяват да заблудят бунтовниците, че трябва да откарат пленниците при новия ръководител Алфонсо Кано. След това качват освободените заложници в хеликоптер заедно с пленения бунтовнически командир. Според южноамериканския кореспондент на "Хюстън кроникъл" Джон Отис "колумбийското военно разузнаване се подобри значително през последните няколко години и след като ФАРК освободи доброволно шестима заложници през януари, армията установи как и къде те държат повечето си заложници". Ударът с Бетанкур е логично продължение на една много тежка серия удари по левите бунтовници.

След като за 44 години борба колумбийските сили не бяха успяли да убият нито един от петимата върховни лидери на ФАРК, известни като Секретариата, само през март загинаха трима от тях. Първи беше говорителят и лице на групировката - Раул Райес. Вторият в командването на ФАРК загина при удар през границата - в Еквадор, който едва не предизвика война в Латинска Америка. Венецуела и Еквадор мобилизираха армиите си и заплашиха Колумбия, че подобни действия са недопустими. Богота се извини, но вече беше получила компютрите на Райес, в които имаше хиляди документи, включващи подробни планове и описания на операции на ФАРК, както и на схемата й на действие. Това явно е помогнало достатъчно на армията да проведе операцията по освобождаването на заложниците, планирана цели три години. След това дойде смъртта на Иван Риос - човекът, който се предполагаше, че ще наследи на ръководния постмитичния лидер Мануел Маруланда. Риос бе убит от собствените си съратници, които донесоха на властите отсечената му ръка и компютъра му, за да получат обявената за главата награда. Най-тежкият и вероятно непоправим удар обаче бе смъртта на самия Маруланда. Той е починал от сърдечен удар, съобщи ФАРК през март. Маруланда бе сред основателите на селското движение срещу властта през 1964 г. и, както свидетелстват предали се бунтовници, се е ползвал с огромен авторитет във ФАРК. Бившият кореспондент на "Вашингтон пост" и специалист по тероризма Дъглас Фара смята, че подобна фигура е невъзможно да бъде заместена. В доклад от 2 юли Фара твърди, че избирането на Алфонсо Кано, който е политически, а не чисто военен лидер, е признак на промяна за ФАРК. Към това сочат и данните за бойците в групировката, които наброяват едва 9000 души в момента при почти двойно повече преди четири години. Дезертирането вероятно ще се увеличи - най-известната жена омандир Карина се предаде доброволно миналия месец от страх да не последва съдбата на Риос. Карина заяви, че повече от две години не е била във връзка със Секретариата, което извади на показ проблемите в комуникацията в организация, която през 1999 г. владееше почти самостоятелно територия с размерите на Швейцария. Урибе и неговото правителство имат огромна заслуга за тези проблеми. С помощ от САЩ Урибе вече пет години продължава офанзива срещу ФАРК, която намали убийствата с 40%, отвличанията - със 76%, а терористичните атаки - с 61%. По така наречения план Колумбия страната е най-големият получател на американска военна помощ след Израел и Египет.

Това, което ще се случи оттук нататък, все още не е ясно. "Новото командване ще трябва да консолидира и да осигури подчинението на всички командири. Кано няма да е способен да говори за мир или диалог в близко бъдеще", смята Родриго Пардо, бивш външен министър на Колумбия и преговарящ с ФАРК. Най-вероятно според Фара и други експерти е по подобие на картелите "Меделин" и "Кали" ФАРК да се разцепи на по-малки групи, които да контролират бизнеса и отглеждането на наркотици в своите територии, изоставяйки идеологическата борба. Според американското министерство на правосъдието групировката е един от най-големите световни доставчици на кокаин. Разбира се, групировки като ФАРК не изчезват просто така. Тя все още държи около 700 души заложници, има приходи от няколкостотин милиона долара годишно, доставки на оръжие и отчасти международна подкрепа. При вътрешните борби обаче външното влияние ще е ключово. А най-силният съюзник - венецуелският президент Уго Чавес, за когото документите на Раул Райес сочат, че е дал 300 млн. долара помощ на бунтовниците, изглежда, е преосмислил подкрепата си. ФАРК, обяви Чавес през юни, се е превърнала в извинение за САЩ да заплашват региона и е време да отмине в историята.