Републиката на чичо Ханс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Републиката на чичо Ханс

Австрийският канцлер Гузенбауер (вдясно) се хвърли в краката на един жълт вестник

Републиката на чичо Ханс

Каква е връзката между най-големия жълт вестник в Австрия и предсрочните избори в страната

2436 прочитания

Австрийският канцлер Гузенбауер (вдясно) се хвърли в краката на един жълт вестник

© Reuters


"От стари времена мъдрецът знае -

в средата най-разумно е да се играе.

О, колко е щастлива нашата държава,

че при Вернер Файман това така и става.

Със дума ясна и отворен взор,

от него блика най-добрата политика."

Това стихче се появи в края на август в най-големия австрийски жълт вестник - "Кронен цайтунг". То възхвалява Вернер Файман - новия лидер на Австрийската социалдемократическа партия и неин кандидат за канцлер в предстоящите предсрочни парламентарни избори в страната на 28 септември. Интересното в случая е не съмнителната литературна стойност на поетичния опит на анонимен автор, а фактът, че стихът не е платена политическа реклама. Той е част от една целенасочена кампания на "Кронен цайтунг" или по-точно на неговия издател Ханс Диханд. А целта на тази кампания според анализатори е да направи Вернер Файман следващия австрийски федерален канцлер.

"Силата на "Кроне" е в това, че го четат 43% от австрийците. Това е добра основа да направиш една тема важна. Можеш да стартираш и кампания, като под кампания се разбира не само няколко статии по една тема, а изпращането на определено послание чрез различни материали и от различни хора", казва за "Капитал" проф. Ханес Хаас, декан на института по публицистика на Виенския университет. Проф. Хаас добавя: "И преди е имало подобни кампании на "Кроне." Някои бяха успешни, други - не."

Към най-големите успехи на вестника се числи поддръжката за бившия генерален секретар на ООН Курт Валдхайм в успешната му кампания за австрийски президент през 80-те години въпреки обвиненията към него за скрито нацистко минало и последвалия международен скандал. Подкрепата на "Кронен цайтунг" оказа благотворното си влияние и върху популярността на крайно десния австрийски политик Йорг Хайдер. През 2000 г. обаче лидерът на Народната партия Волфганг Шусел застана начело на тогавашното коалиционно правителство в страната против волята на Ханс Диханд.

Кой е Ханс Диханд

Осемдесет и седем годишният Ханс Диханд е роден в Грац, където стартира и журналистическата му кариера. След края на Втората световна война той постъпва на работа в местното бюро на Британската информационна агенция.

Диханд започва да издава "Кронен цайтунг" в края на 50-те години. Днес главен редактор на всекидневника е синът му Кристоф Диханд. Преди няколко години това назначение доведе до сериозен сблъсък между Диханд-баща и германската медийна групировка ВАЦ, която притежава 50% от вестника.

Ханс Диханд е и автор на няколко книги, сред които "Кронен цайтунг" - историята на един успех", и мемоарите му "В преддверието на властта".

Въпреки това

Влиянието на "Кронен цайтунг"

в Австрия е неоспоримо. Според данните за 2007 г. читателите на "Кроне" в страната са близо 3 млн. Броят на хората в Австрия, четящи всекидневници е около 4.8 милиона. Това прави "Кроне" най-четеният вестник в света от гледна точка на съотношението между населението на Австрия и броя на неговите читатели.

"Големият тираж на "Кроне" кара много политици да прескачат на гости на Ханс Диханд", казва за "Капитал" Герфрид Шперл, дългогодишен главен редактор и настоящ колумнист на авторитетния либерален всекидневник "Дер щандард".

По отношение на влиянието си върху политическия и обществения живот в страната "Кронен цайтунг", разбира се, не прави изключение от много други подобни издания по света. В северната съседка на Австрия, Германия, например жълтият "Билд" има стара скандална слава за това, че се меси в германската политика. Негови целенасочени кампании са водили дори до промяната на закони в страната. Това всъщност е вестникът с най-голям тираж в Европа - около 3.5 милиона. За разлика от австрийския си събрат обаче "Билд" достига до около 17% от германците, докато статистиките за миналата година показват, че през 2007 г. "Кроне" са чели 42.2% от австрийците.

Британският ежедневник "Сън", чийто тираж възлиза на над 3 млн. дневно, дори открито се гордее с политическата си власт. След победата на британските консерватори на парламентарните избори през 1992 г. вестникът излиза със станалото пословично заглавие: "Сън" ги спечели (изборите - бел. ред.)." Сред политическите протежета на вестника са такива популярни британски политици като бившите премиери Маргарет Тачър и Тони Блеър.

Но докато във Великобритания "Сън" има силна конкуренция от страна на други жълти вестници с различна политическа ориентация, в Австрия това не е така. Или поне не в случая с Файман, смята Герфрид Шперл. "Тъй като и двата таблоида в Австрия (вторият е "Остерайх" - бел. ред.) поддържат Файман, докато във Великобритания има достатъчно "опозиция", разликата е очевидна", казва той.

Но по какъв начин лидерът на австрийските социалдемократи е успял да се сдобие с мощната поддръжка на "Кронен цайтунг"? "Връзката на Диханд към Файман е многопластова", обяснява за "Капитал" Андреас Колер, зам. главен редактор на един от големите австрийски всекидневници, "Залцбургер нахрихтен", и председател на Инициативата за качествена журналистика. Освен взаимна симпатия и материални изгоди "третото нещо е обстоятелството, че Файман напасна линията на социалдемократическата партия по отношение на ЕС с тази на "Кронен цайтунг", казва Колер.

Под напасване на линията той има предвид големия политически скандал, развихрил се това лято, който доведе до края на настоящото коалиционно правителство между социалдемократите и Народната партия и до предсрочните парламентарни избори. В края на юни лидерът на социалдемократите Файман и неговият съпартиец, канцлерът Алфред Гузенбауер, оповестиха генерална промяна на досегашната линия на партията по отношение на ЕС не другаде, а в открито писмо до издателя на "Кронен цайтунг." В посланието двамата писаха на Диханд, че ако в бъдеще се наложи ново ратифициране на Лисабонския договор на ЕС, то това би трябвало да стане чрез референдум. Всенародно допитване трябвало да се проведе и ако се стигне до приемане на Турция в ЕС, което в момента и двамата политици не смятат за добра идея. Сега подобни въпроси се решават само от австрийския парламент.

Този рязък завой на социалдемократите отговаря напълно на критичната и дори антиевропейска линия на "Кронен цайтунг." Тя от своя страна е огледален образ на настроенията на мнозинството от хората в Австрия - според последното проучване на Евробарометър, eдва 28% от австрийците все още гледат с добро око на ЕС. "Диханд има една особена дарба - да гледа народа, както той сам го нарича, в устата и да публикува ширещи се предразсъдъци и виждания така, че те да имат успех", казва Шперл.

В този случай обаче писмото на дуото Файман - Гузенбауер предизвиква

Вълна от възмущение

и бурни протести не само в средите на австрийските социалдемократи (чието ръководство не е знаело за плановете на двамата). Народната партия - коалиционният партньор на социалдемократите, също е потресена, както и опозицията. Критични гласове дойдоха и от чужбина, защото отвореното писмо до издателя на "Кроне" бе написано броени седмици след като Ирландия с референдум отхвърли Лисабонския договор.

"Австрийската социалдемократическа партия и нейният канцлер Гузенбауер, които според социологическите проучвания са затънали до уши, застанаха срещу досегашните си твърди убеждения и се хвърлиха в краката на един жълт вестник, за да си осигурят вътрешнополитическото оцеляване във властта", коментира бившият германски вицеканцлер и министър на външните работи Йошка Фишер в рубриката си в немския седмичник "Ди цайт".

"Всеки може да напише читателско писмо. Но когато новият председател на Австрийската социалдемократическа партия заедно с федералния канцлер без партийно решение и без дори да информират ръководството на партията, съобщават на издателя на "Кроне" за една нова европейска политика на партията, която е идентична с вижданията на вестника, това обезсилва всякакви демократични практики", категоричен е Шперл.

Наскоро австрийската външна министърка Урсула Пласник от Народната партия призна в интервю пред австрийското списание "Профил", че преди година Диханд е направил и на нея оферта да й съдейства. "Тогава ми предложи това, което очевидно е предложил на авторите на писмото - Файман и Гузенбауер. Предложи ми спасение за Народната партия, ако подкрепим референдум за Лисабонския договор. Аз естествено отказах. Просто не можех да повярвам как Диханд предлага на член на правителството пълната си подкрепа, ако този член на правителството покаже послушание по един централен политически въпрос и против здравия разум", споделя Пласник.

Явно не всички австрийски политици мислят като нея. "Бедна Австрия, бедна Европа, управлявани от подобни опортюнисти," пише Фишер в "Ди цайт".

След излизането на откритото писмо австрийски депутат в Европейския парламент от фракцията на Зелената партия, Йоханес Фогенхубер, пък е цитиран от австрийския ежедневник "Залцбургер нахрихтен" да казва: "Федералният канцлер сега е "Кронен цайтунг".

"От стари времена мъдрецът знае -

в средата най-разумно е да се играе.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Какво се чудите, вестникът е една реминисценция на Австро-Унгарската империя, пра-образа на ЕС.
  Ето малко история "The first issue of the Kronen Zeitung appeared on January 2, 1900. Gustav Davis, a former army officer, is considered the founder.
  The newspaper struggled in its first three years until it reported the very important story of the regicide in Belgrade of King Aleksandar Obrenović, and consequently achieved enormous popularity. The paper also became well known for its featured novels and other innovations, such as games for readers. By 1906 the newspaper had sold 100,000 copies. Franz Lehár composed a waltz for the newspaper for their 10,000th issue. "
  Повече тук http://en.wikipedia.org/wiki/Kronen_Zeitung
  Естествено не всички австрийци са забравили времето на великата империя и някои от тях действуват по имперски, не е американския тип демокрация единствената политическа стока дето се е продавала и може да се продава по света!

 • 2
  Avatar :-|
  Евро

  Германците са носители на техническия и всеобщ напредък на Европа. Швейцарците и поляците са селяндурите на Европа. Англичаните и холандците са евреите на Европа. Гърците и испанците са мръсниците на Европа. Французите са дзифтарите на Европа. Австрийците са тарикатите на Европа.

 • 3
  Avatar :-P
  Дядо Иван

  Пропускаш драги Евро, такива като тебе са мнозинството от глупаците на Европа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK