Ако Ким си отиде за миг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако Ким си отиде за миг

Въпреки че култът към личността на Ким Чен Ир е все още жив в Северна Корея, изглежда, че синът му може да е последният от династията.

Ако Ким си отиде за миг

Има ли реална опасност от лидерска криза в ядрена Северна Корея?

7025 прочитания

Въпреки че култът към личността на Ким Чен Ир е все още жив в Северна Корея, изглежда, че синът му може да е последният от династията.

© Reuters


За едни той е "любимия лидер", за други - маниак с вкус към коняка, американските филми и шведските стюардеси. И в двата случая е главнокомандващ на една от петте най-големи армии в света и пълновластен господар на държава, притежаваща ядрено оръжие. Шейсет и шест годишният Ким Чен Ир е колкото ексцентричен, толкова и потаен. След като от началото на септември севернокорейският диктатор пропусна две важни публични събития обаче, светът си припомни една друга истина - Ким не е вечен, а въпреки разклатеното му здраве остава напълно неясно кой ще го наследи начело на бедната и опасна КНДР.

Краят на династията?

След изненадващото отсъствие на лидера от честването на 60-годишнината от създаването на КНДР и от друг традиционен национален празник се появиха сведения на южнокорейското разузнаване, според което Ким Чен Ир е претърпял инсулт, а няколко местни вестници цитираха висши служители, които твърдят, че е прекарал мозъчна операция, от която сега се възстановява. Официално Пхенян твърди, че Ким "няма проблеми" със здравето. Неофициално в Отшелническото царство (както наричат доброволно изолиралата се от света Северна Корея) със сигурност се готвят за бъдеще без лидера си - рано или късно. Неговият баща Ким Ир Сен е основател на Северна Корея в днешния й вид и е почитан с титлата "вечен президент". Той успява да наложи убеждението, че фамилията Ким е своеобразно продължение на най-дълголетната и влиятелна корейска династия Чосон, която управлява страната в продължение на 500 години - от 1392 г. до 1910 г. Така естествено е последван от сина си като водач и е логично да се смята, че синовете на Ким Чен Ир също са престолонаследници с право на върховния пост. Той обаче бе подготвян да наследи своя родител в продължение на 30 години, докато нито един неговите синове няма необходимия авторитет, публичен профил или дори връзки във властта, за да поемат без сътресения кормилото на комунистическата държава.

Първородният син, 37-годишният Ким Чен Нам, блесна в центъра на международен скандал, когато през 2001 г. бе заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония. Самият той твърди, че намерението му е било да посети Дисниленд в Токио, но в паспорта са били отбелязани и предишни посещения в страната, говорещи за дълъг период на "нелегален туризъм" на Нам. Втори по старшинство е 27-годишният Ким Чен Чол, който заема висш пост в комунистическата партия. Той също има проблем, но не с любовта си към пътуванията. В книгата, която издаде, дългогодишният готвач на Ким Чен Ир с псевдонима Кенджи Фуджимото твърди, че лидерът смятал втория си син за прекалено женствен, за да бъде подходящ за водач. Фуджимото твърди, че очевидните симпатии на вожда падали върху най-малкия му син Ким Чен Ун, който обаче още няма 25 години и следователно е твърде млад, за да бъде авторитетен лидер. В тази ситуация, ако някой от наследниците бъде сложен начело на режима, то той явно ще бъде повече параван, отколкото същински притежател на властта.

Кой ще управлява

Според Кен Гос, анализатор на Северна Корея от Института за стратегически изследвания в САЩ, "има различни възможни сценарии, като един от тях може да е колективно лидерство." Пред списание "Форин полиси" Гос твърди, че дори сега съществува колективна форма на управление, съставена от различни видни фигури в преплетената военна и политическа върхушка. Бъдещото колективното лидерство вероятно ще включва висши членове на двете най-важни институции в страната - Корейската работническа партия (КРП) и армията, ръководена от Националната комисия по самоотбрана (НКС). Основен поддържащ скелет на държавата е, разбира се, КРП, чиято структура почти копира тази от Оруеловата "1984". Уи Чхе Канг оглавява отдела за организационно планиране, който според Гос е "най-влиятелната организация в партийната структура и може би в цяла Северна Корея. Това са очите и ушите на Ким Чен Ир върху режима". Армията пък де факто ръководи държавните дела посредством Националната комисия по самоотбрана (НКС), съставена от клика на военни и граждански фигури. Проф. Чункин Мун от университета "Йонсей" в Южна Корея смята, че който и да бъде фактическият наследник на поста на Ким Чен Ир, НКС ще продължи да управлява безпроблемно. "Един от синовете му или близък роднина би могъл да бъде наследник, но дори той ще трябва да формира коалиция с НКС", коментира за "Капитал" проф. Мун. "Тя ще изиграе най-важната роля в стабилизирането на Северна Корея."

Не всички смятат обаче, че изобщо ще има нужда от стабилизиране. Китайският професор Шен Дингли от университета "Фудан" например е убеден, че лидерска криза в Северна Корея е немислима: "Те имат умни хора, силна система и ще имат добър лидер, който ще продължава да ги ръководи. Не мисля, че ще има проблем", отсече Дингли, потърсен от "Капитал" за коментар. Кой ще бъде този лидер? Проф. Дингли мисли, че не е важно. "Важно е да имат силна система, която всеки да може да управлява." Ако имаха официална позиция по въпроса за ерата след "любимия лидер", двете съседни държави - Китай и Южна Корея, може би щяха да кажат същото. Най-големият страх за Сеул и Пекин безспорно би бил срив и хаос в изолираната държава, тъй като това ще означава десетки хиляди и може би дори милиони бедни бежанци през границите.

Колкото и да говори за желанието си за обединение, Южна Корея надали иска това да се случи внезапно. За 2007 г. БВП на глава от населението на Южна Корея е 24 800 долара, докато в Северна - 1900 долара. "Обединението би било огромно финансово бреме за Южна Корея", казва д-р Кери Браун, експерт по Китай и Източна Азия в британския институт по международни отношения "Чатъм хаус". Другият голям проблем пред обединението според д-р Браун е Китай. "Китай не иска силна и обединена Корея на границата си заради американското влияние в Южна Корея и поради факта, че Корея може да се превърне в регионална заплаха. Смятам обаче, че Китай вече не придава на това толкова голяма важност, колкото преди. Обединена или не, просто я иска стабилна." Пекин има основателни причини за това желание. Контролът върху населението е проблем за съседните държави, но контролът върху арсенала на Северна Корея е проблем на света.

Толкова много оръжия

Севернокорейската армия разполага с впечатляваща колекция от биологични и химически оръжия, а отскоро и ядрени. Заплахата тези оръжия, както и 1.2 милиона войници да останат без ефективно командване е твърде апокалиптична, за да бъде отмината с лека ръка, колкото и слабо вероятна да е. Десетките хиляди американски войници в Южна Корея сигурно разполагат с план за такъв вариант, но това би значело военна намеса в още една държава след Ирак и Афганистан, както и евентуална близка среща с Китайската народна армия - възможност, която надали блазни Пентагона. Внезапното изчезване на Ким Чен Ир от масата за преговори също така може да забави или да прекрати шестстранните разговори за ядрената програма на Северна Корея, тъй като не се знае дали следващото ръководство ще е съгласно да ги продължи и при какви условия.

Ако не друго, то празното място на трибуната на площада в Пхенян оставя усещането за тревога да витае във въздуха. И показа какво носи бъдещето, когато Отшелническото царство остане без цар.

За едни той е "любимия лидер", за други - маниак с вкус към коняка, американските филми и шведските стюардеси. И в двата случая е главнокомандващ на една от петте най-големи армии в света и пълновластен господар на държава, притежаваща ядрено оръжие. Шейсет и шест годишният Ким Чен Ир е колкото ексцентричен, толкова и потаен. След като от началото на септември севернокорейският диктатор пропусна две важни публични събития обаче, светът си припомни една друга истина - Ким не е вечен, а въпреки разклатеното му здраве остава напълно неясно кой ще го наследи начело на бедната и опасна КНДР.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  Eколог

  Интересна книга за Северна Корея на руския изследовател Андрей Ланков.

  http://lib.ru/EMIGRATION/LANKOV/n-korea.txt

 • 3
  Avatar :-|
  Светослав

  Северна Корея е една уродлива структура, творение на ХХ век. Ще ми се корейският народ да бъде обединен и тази държава да изчезне. Това би било справедливо.

 • 4
  Avatar :-|
  me

  е как ще обединиш най-изостаналата с една от най-напредналите държави? това ще бъде още по-тежко и от гфр-гдр, защото гдр беше "витрината на социализма", отворена държава със значителен потенциал в рамките на сив, образовано население, традиция на противопоставяне на режима. видяхме как се сринаха нещата по такъв начин, че още не могат да се дигнат. източните провинции са една пустиня с псевдо-оазиси тук-таме. още повече какво ще стане като падне другаря ким? ще влезнат международните спекуланти и далавераджии, както стана в българия, да не говорим за културния шок за самите севернокорейци от отварянето. ще бъде много много трудно занапред на този полуостров.

 • 5
  Avatar :-|
  Светослав

  И все пак това е един народ разделен по чисто политически причини. Трябвало е САЩ да смачкат Северна Корея още по време на корейската война.

 • 6
  Avatar :-|
  Alien

  Азиатците са много дисциплинирани и не вярвам да стане като ФРГ-ГДР. Севернокорейците няма да се юрнат на юг, а по-вероятно е южнокорейските концерни да се хвърлят на север - евтина земя и още по-евтина работна ръка, която освен всичко друго е толкова свикнала на терор, че фактът че го карат да остава 2 часа след края на работното време ще го кара да се чувства като на курорт. Абе ще го видим - всичко е възможно.

 • 7
  Avatar :-|
  me

  възможно е и така да стане, все пак южнокорейците вдигат държавата си буквално от нищото, че и отвъд него, след войната. верно, в условията на диктатура, но иначе май няма начин. отдадеността им е била удивителна, работно време от 8 сутринта до 23 часа, без почивен ден, без отпуска, без личен живот. всичко е възможно.

 • 8
  Avatar :-|
  ...with liberty and justice for all

  И в момента работния ден в Южна Корея е 10 часа, а не 8 като в Европа!!!

 • 9
  Avatar :-|
  ?

  Това за шведските стюардеси вярно ли е?

 • 10
  Avatar :-|
  Barbarossa

  Кой? Южна Корея ли била напреднала страна? Поинтересувайте се за статистиката за производителност на труда. 65-то място, ако не се лъжа последно. Трагедия! Трагична иновативност! На работа се стои просто ей така, за да не се прибират при жените си. Симулира се дейност. 30% от деня е за четене на комикси и игри. Работата е биене на чело пред шефта.
  Корея е била китайска провинция през последните 900 години поне. Плащали са данъци на китайскийо император 900 години. Факт! Японците през това време са ги наричали "чесноядците". След това Китай поотслабнал, Япония ги хапнала. Ако не е била Япония, щяла да е Русия. Корейския крал по онова време се е криел в руското посолство в Сеул. След войната WWII - американците, пак китайците, руснаците,... Корейците са народ, който доказано не може да се управлява сам. Руснаците нежно ги наричат "край непуганньих идиотов".

  Прогноза - отново китайски сателит. Нищо лошо, просто факт.
  За корейската история и нрави четете дневниците на холандския моряк Хамел: http://www.hendrick-hamel.henny-savenije.pe.kr/

  Цитати:

  With regard to the moral standards, it has to be said that the Koreans are not very strict when it comes to mine and thine, they lie and cheat and that's why they can't be trusted. They are proud if they have cheated somebody and they don't think that's a disgrace.

  Furthermore they are very cowardly, as it seemed what we have heard from reliable people concerning their behavior during the Japanese invasion, when their king was killed and a great number of cities and villages were destroyed.

  They can't see any blood. If a Korean gets wounded during a battle, the others don't know how quickly to leave the battlefield.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.