Политически балони над Австрия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Политически балони над Австрия

Националистическите и анти-ЕС лозунги бяха част от кампанията на новия крайнодесен лидер Хайнц-Кристиян Щрахе

Политически балони над Австрия

След предсрочните избори вероятно ще последват дълги и трудни преговори за съставяне на коалиционно правителство

3947 прочитания

Националистическите и анти-ЕС лозунги бяха част от кампанията на новия крайнодесен лидер Хайнц-Кристиян Щрахе

© Reuters


Когато преди броени дни на улица в австрийската столица Виена някой пъхна в ръката на филипинска детегледачка син балон с логото на крайнодясната Партия на свободата, нито самата тя, нито минувачите обърнаха внимание на парадокса, че една чужденка се разхожда с рекламни материали на политическа сила, която се опитва да привлича избиратели с националистически лозунги.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори в Австрия на 28 септември обаче това, което предизвиква истинска главоблъсканица, е как би изглеждало бъдещото правителство на страната. На въпроса на "Капитал" кой евентуално ще застане начело след вота в неделя политологът Давид Пфархофер от австрийския социологически институт отговаря: "Това не знаят още дори самите политически играчи. Ще бъде много интересно."

В Австрия се питат и друго - колко време ще отнеме формирането на кабинет този път. Като се има предвид опитът от последните избори през 2006 г., когато преговорите за коалиционен кабинет продължиха около три месеца, много са скептиците, които не очакват да видят ново правителство скоро след вота.

Фактът, че само дни преди изборите изходът им е източник на повече въпроси, отколкото на отговори, се дължи основно на прогнозите за слабо представяне на двете най-големи австрийски партии - социалдемократическата и консервативната Народна партия, които бяха коалиционни партньори в досегашното правителство. Според последните проучвания социалдемократите могат да се надяват на около 29% от гласовете, а Народната партия - на около 27%. "Това може би ще бъдат най-лошите изборни резултати досега за двете партии", казва австрийският политолог проф. Петер Филцмайер. Като резултат нито една от тях няма да е в състояние - за пореден път - да сформира самостоятелно правителство. Нова коалиция помежду им е възможна, но е под въпрос, след като досегашното им съвместно управление се разпадна през юни след само 18 месеца работа заради невъзможността да реализират заедно почти никакви големи проекти.

Една предпочитана комбинация за бъдещ кабинет, най-вече в средите на австрийските интелектуалци, е коалиция между Народната или социалдемократическата и Зелената партия. Ако се съди обаче по последните прогнози, според които зелените могат да очакват само около 11-12 % от гласовете, това е малко вероятно. Останалите възможности и за социалдемократите, и за Народната партия, включват коалиция с дясната Партия на свободата (която според проучванията може да очаква между 18% и 20%) и с дяснопопулисткия Съюз за бъдеще на Австрия на Йорг Хайдер (който има шанс да получи между 6% и 8% от гласовете). Лидерът на социалдемократите Вернер Файман обаче изключи коалиция с Партията на свободата. Той все пак каза, че е склонен да си сътрудничи с тях в парламента, и така подхрани теориите за друг възможен изход от изборите - правителство на малцинството на социалдемократическата или на Народната партия с подкрепата на други формации в парламента. Изобщо спекулациите за възможен нов австрийски кабинет са много. Петер Улрам от социологическия институт Фесл ги обобщи за "Капитал" така: "Опитните пророци изчакват настъпването на събитията преди да ги предскажат."

Нееднозначно е и виждането на социолозите за това кои теми доминираха предизборната кампания. Според някои - това е било покачването на цените, особено на хранителните стоки и на бензина. "Очевидно доминираща тема беше инфлацията от 4%, която на някои други страни може и да не се стори особено висока, но за Австрия е", каза за "Капитал" политологът проф. Петер Филцмайер. Не всички наблюдатели обаче споделят мнението му. "Нямаше една централна тема, а комбинация от теми. Акцентът към края беше върху мерки срещу повишаването на цените", смята друг австрийски политолог - Антон Пелинка.

Интересен е и фактът, че в рекламни листовки на самата Партия на свободата, чийто специалитет са именно

лозунгите срещу имигрантите

немалко място беше отделено и на въпроси като икономиката и благосъстоянието на австрийците. В брошура, озаглавена "Осем добри причини да гласувате за Партията на свободата", четири от тези причини са свързани с теми като размера на пенсиите, данъците и цените на хранителните продукти и медикаментите.

Размерът на данъците или по-точно - размерът на ДДС - предизвика големи предизборни дебати, след като Социалдемократическата партия поиска за някои продукти той да бъде намален до 5%. Проектът обаче беше отхвърлен от австрийския парламент на извънредно заседание в сряда, което продължи до късно през нощта.

Изказвания срещу чужденците и критики към ЕС също присъстваха в кампанията. Това обаче не изненадва никого в страната. "Чужденците и ЕС са класически теми за Партията на свободата и за Съюза за бъдеще на Австрия. Двете основават предизборните си кампании на страха", обяснява Пфархофер.

Новото тази година беше смекчаването на посланията на известния със

скандалните си изказвания

крайнодесен политик Йорг Хайдер, който преди време стана причина за замразяване на отношенията между ЕС и Австрия. "През 2006 г. тонът му беше много по-остър", казва Пфархофер. "Хайдер се опитва да се профилира като умерен държавник, за да се отличи от Партията на свободата", обяснява Пелинка.

Именно новият лидер на Партията на свободата, Хайнц-Кристиян Щрахе, е този, който се представи с типичния иначе за Хайдер остър тон. Неотдавна на митинг в столицата Виена Щрахе бе цитиран от агенция Ройтерс да казва: "Не искаме да деградираме до позицията на провинция на Брюксел… Не искаме евтино копие на САЩ в Европа." На същия митинг той нарече приемането на България и Румъния в ЕС безотговорно. "Трябваше да им дадем поне 10 години да достигнат необходимото социално и икономическо ниво на развитие", каза Щрахе и добави, че след влизането на двете в ЕС престъпността в Австрия е нараснала.

В същото време Йорг Хайдер, чиято скандална слава му спечели немалко популярност в страната и чужбина, обяви в предаване по австрийската национална телевизия ОРФ, че е готов да си сътрудничи с Партията на свободата. Хайдер бе неин лидер от 1986 г. до 2000 г., но пет години по-късно я напусна, за да основе Движението за бъдеще на Австрия. На предишните избори през 2006 г. Хайдер успя да преведе новооснованата си формация през четирипроцентовия праг за австрийския парламент. Социологическите проучвания преди вота в неделя обещават на движението му двойно по-голям успех, но това едва ли ще изненада някого в Австрия. "Йорг Хайдер е търговска марка", казва Пфархофер.

Дори и при максимално добър резултат в настоящите избори обаче завръщането на 58-годишният Хайдер в националната политика е малко вероятно. Самият той обяви, че ще замени настоящия си пост на губернатор на провинция Каринтия само срещу кабинета на австрийския канцлер във Виена. Затова обаче ще са му необходими много повече от 8% от гласовете.

Далеч по-добри шансове за успех има бившият съратник на Хайдер и бивш зъботехник, 39-годишният Хайнц-Кристиян Щрахе, който оглави Партията на свободата през 2005 г. В интервю за Ройтерс той обяви, че предпочита поста на вътрешен министър, ако партията му влезе в правителството. През 2006 г. въпреки сътресенията след напускането на Хайдер Партията на свободата успя да спечели 11% от гласовете.

Какъв ще е изходът от изборите зависи до голяма степен от една четвърт от над 6 милиона австрийци с право на глас, които все още не са решили за кого да гласуват. "Тъй като онези, които ще загубят гласове в настоящите избори, ще бъдат големите партии, може да се предположи, че бивши избиратели на социалдемократическата и на Народната партии съставляват най-големия процент от гласоподаватели, които все още не са решили кого да изберат", коментира Пелинка.

Колебанието на такъв голям брой гласоподаватели неминуемо ще се отрази върху избирателната активност в неделя. За Австрия обаче - страна, в която традиционно гласува висок процент от избирателите - това ще означава активност от над 70%. "Активността се очаква да спадне от последното си ниво при 78.5% до малко над 70%", прогнозира политологът Петер Улрам от социологическата агенция "Фесл".

Новото на изборите тази година е, че за пръв път право на глас ще имат и 16-годишните. Австрия бе първата страна в Европа, която реши да снижи възрастта на гласоподавателите си. "Ако човек иска да предприеме нещо срещу липсата на интерес на младите към политиката, то трябва да ги ангажира с тази тема", обяснява решението проф. Филцмайер. Групата на най-младите гласоподаватели обаче няма да окаже някакво решаващо влияние върху изхода от предстоящия вот, тъй като според някои политолози тя съставлява само около два процента от всички гласоподаватели. "Много по-важна ще е групата на пенсионерите", обяснява Пфархофер.

Когато преди броени дни на улица в австрийската столица Виена някой пъхна в ръката на филипинска детегледачка син балон с логото на крайнодясната Партия на свободата, нито самата тя, нито минувачите обърнаха внимание на парадокса, че една чужденка се разхожда с рекламни материали на политическа сила, която се опитва да привлича избиратели с националистически лозунги.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори в Австрия на 28 септември обаче това, което предизвиква истинска главоблъсканица, е как би изглеждало бъдещото правителство на страната. На въпроса на "Капитал" кой евентуално ще застане начело след вота в неделя политологът Давид Пфархофер от австрийския социологически институт отговаря: "Това не знаят още дори самите политически играчи. Ще бъде много интересно."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Captain Buddy

  Изборите няма да излъчат явен победител. SPÖ - социалистите ще получат най-висок процент около 30%, следвани от ÖVP - народняците с около 20%, което би им позволило на образуват правителство от типа Гросе коалицион, но това е практически невероятно. Тази коалиция вече се разпадна преди изборите и тарикатите от ÖVP ще изчакат невъзможността на SPÖ да състави правителство с единствения си възможен съюзник Зелените, които ще вземат около 10% процента, а те до никъде не стигат за правителствена коалиция. Тогава ÖVP ще направи коалиция със Партията на Свободата FPÖ и ако не достига ще се включи и отцепника им Хайдер с неговия Съюз Бъдеще за Австрия BZÖ.

 • 2
  Avatar :-|
  автора

  @ Captain Buddy - "правителство от типа Гросе коалицион"

  Българският израз е "широка коалиция".

 • 3
  Avatar :-|
  Джони

  специално в Австия широка коалиция е нещо не рядко срещано, дари имаше периоди когато работеше добре.

  Например предишния канцлер - Шусел беше външен минисър в подобна коалиция при правителствата на Враницки.

  ккаво то и да плюят по крайно десните лидери някои /назависимо дали тук или в чужбина/ голямата истина е че стандарта на живот в Австрия е мечта за унгарци, чехи, дори и немалко германци, какво да говорим за страни като Полша и България....

  За съжаление...

 • 4
  Avatar :-|
  Pchelichko

  Значи какво? Партия на свободата взима 20%,а Йорг Хайдер 8%, т.е. почти 30% от австрийците гласуват за неонацисти под една или друга форма (деснопопулисти, националисти, патриоти и т.н.). Та те спокойно могат да си направят правителство!!!

  Партията на свободата дори е почнала да комбинира лозунгите срещу имигрантите със социални лозунги. С други думи:

  национализъм + социализъм = националсоциализъм

  И австрийците гласуват за това?! Ще ме извиняват ама и те не са готови за ЕС май! И после как да не се сети човек, че Хитлер е австриец...

 • 5
  Avatar :-|
  KL

  Така е, пич. Нещо ултралибералната ви космополито-глобалистична пропаганда не работи добре.

 • 6
  Avatar :-|
  Captain Buddy

  Австрия не се натискаше особено да влиза в ЕС, тъй като съгласно държавния договор, тя е неутрална държава и членството не е съвсем в пълно съответствие с неутралитета. Освен това широко се шири заблуждението в БГ, че е член и на НАТО. Не е, макар че крайните народняци се натискат да променят конституцията, но това е малко вероятно.
  В Австрия най-вероятно след изборите ще се проточи дълъг пазарлък докато се състави правителство, както се случваше и преди.

  Pchelichko,
  Щрахе и Хайдер са откровени демагози и наистина имат сериозна подкрепа, но най-вече сред лумпените лузъри, дето все чужденците им пречат на успешната житейска реализация.
  Хайдер се чувства много добре като губернатор на Каринтия и няма намерение да идва във Виена, освен като бундеспрезидент и най-вероятно ще се кандидатира на следващите избори с подкрепата и на народняците.
  Няма реален начин Щрахе и Хайдер да съставят самостоятелно правителство още повече, че много много не се любят. Това може би станало с мандат на народняците, но изборните резултати ще покажат.
  Извън Австрия се шири наложеното от американците и най вече от евреите мнение, че Хайдер е неонацист, но това е откровена глупост. Вярно, той прави по някой път изказвания против евреите (ама те си го търсят, не случайно в Австрия им мразят червата), както и е близък с арабите, особено с Кадафи, ама това е друга бира.

 • 7
  Avatar :-|
  Captain Buddy

  За разлика от България, за влизането в ЕС в Австрия се проведе референдум. Влезането в ЕС беше добро за бизнеса, но не особено за селскостопанските производители.

 • 8
  Avatar :-|
  Captain Buddy

  По първи данни Партия на свободата взима 18%,а Йорг Хайдер 12% както се очакваше десните популисти дръпнаха яко, първи са социалистите с 29%, народняците яка загуба, една правят 10%, зелените както се очакваше под 10% и ще става як пазарлък.

 • 10
  Avatar :-|
  Captain Buddy

  въпреки загубата срямо последните избори първи са социалистите с 29,7%
  народняците 25,6%
  Партия на Свободата 18%
  Хайдер (Бъдеще за Австри) 11%
  Зелените 10%
  Най-реална коалиция десните Щраще, Хайдер с народняците


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK