Управление и наказание
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Управление и наказание

Големите победители - лидерите на двете дясно-популистки партии Хайнц-Кристиян Щрахе (вляво) и Йорг Хайдер

Управление и наказание

Австрийските гласоподаватели обърнаха гръб на големите партии, а десните популисти триумфираха

2188 прочитания

Големите победители - лидерите на двете дясно-популистки партии Хайнц-Кристиян Щрахе (вляво) и Йорг Хайдер

© Reuters


"Вие сте срещу него, защото той си поръчва три бири", гласи един шеговит плакат с лика на лидера на австрийската дясна Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе. Постерът е част от цяла серия колажи с мотиви от всички австрийски партии, разпространени в интернет преди извънредните парламентарни избори в Австрия, които се проведоха миналата неделя. Текстът на постера с Щрахе е препратка към една снимка на синеокия лидер на австрийската крайна десница, която преди време предизвика вълна от възмущение в страната. На въпросната фотография Щрахе е заснет в момент, когато е вдигнал ръка със събрани три пръста - жест, който събуди у мнозина асоциации с нацисткия поздрав "Хайл Хитлер!". Щрахе обаче категорично отрече това и обясни, че камерата го е уловила в миг, когато просто е поръчвал три бири.

Дали обяснението на Щрахе за въпросната снимка е успяло наистина да убеди австрийците е спорен въпрос. Факт е обаче, че 18% от около 6 милиона гласоподаватели посегнаха именно към неговата бюлетина в неделя. Заедно с дясно-популисткото Движение за бъдеще на Австрия на Йорг Хайдер, което получи 11%, двете австрийски десни партии, взети заедно, събраха 29% от гласовете - резултат, който даде повод на мнозина наблюдатели да говорят за голяма победа на десницата в Австрия. За собственото си изненадващо добро представяне Хайдер призна след изборите: "Очаквахме да удвоим резултата си, но го утроихме."

Политологът Петер Улрам е съгласен, че изминалият вот е донесъл

Триумф на австрийските десни формации

но уточнява за "Капитал": "Победа - да, но става въпрос за дясно-популистки сили." Колегата му Антон Пелинка обаче е на друго мнение. "При тези дясно-популистки партии се забелязват и дясно-радикални елементи", категоричен е той.

Доколко Щрахе може да бъде обвързан с радикална дясна идеология е тема на дискусии не само в Австрия, още откакто 39-годишният бивш зъботехник оглави Партията на свободата през 2005 г. Нееднозначни тълкувания има и за друга негова снимка, на която той позира с оръжие и униформа (обяснението на Щрахе беше, че го снимали при игра на пейнтбол с приятели). Но неговите изказвания като това, че ислямът е "фашизмът на XXI век", и предизборни лозунги, включително "Виена не бива да се превръща в Истанбул", явно намират одобрение сред все по-широка аудитория. Докато на парламентарните избори през 2006 г. Партията на свободата бе предпочетена само от 11% от избирателите, миналата неделя тя успя да привлече 7% повече австрийци. Интересно е също, че в последните избори за Щрахе са гласували голям брой млади хора на възраст под 30 години и трудещи се. Обяснението на политолозите: "Това са хората, които са непосредствено засегнати от икономическите проблеми и от имиграцията в страната", казва Улрам.

Мнозинството австрийски политолози са единодушни, че добрите резултати, които двете австрийски десни партии постигнаха на изборите в неделя, се дължат предимно на факта, че голям брой хора са дали гласа си за тях в знак на протест срещу управляващата досега коалиция между Социалдемократическата и консервативната Народна партия. "Главният мотив на гласувалите за Партията на свободата и за Съюза за бъдеще на Австрия беше протест срещу федералното правителство. (...) Към това може да се прибави и въпросът за инфлацията. Това, че неща от всекидневието като цените на стоките и наемите непрекъснато растат, е идеална тема за протест. Освен това за три четвърти от избирателите на Партията на свободата и на Съюза за бъдеще на Австрия темата за имиграцията в страната също беше особено важна", казва проф. Петер Филцмайер, политолог от австрийския Донау университет. Пелинка също поддържа тезата, че вотът в неделя е бил

Протест срещу досегашното правителство

но вмъква с ирония: "Имаше и други партии като Зелената и Либералната партия, [с чийто вот също можеше] да се протестира срещу правителството."

Всъщност и зелените, и либералите се представиха по-зле от очакваното. Зелената партия, на която предизборните проучвания обещаваха до 12% от гласовете, успя да събере само 10%. Още по-лошо се представиха либералите. Те се надяваха този път да минат четирипроцентовия праг за австрийския парламент, но не успяха да спечелят дори 2% от гласовете.

Най-болезненият удар от вота миналата неделя обаче понесоха двете големи австрийски партии - Социалдемократическата и Народната. Социалдемократите, въпреки че формално са победителят в изминалите избори, събраха само 29.4% от гласовете. Техният досегашен коалиционен партньор, Народната партия, се представи още по зле - тя получи едва 26%. Според политолозите това са най-лошите изборни резултати за двете партии от Втората световна война. В деня след вота либералният австрийски ежедневник "Дер Щандард" обобщи ситуацията в едно свое заглавие така: "Големите партии вече не са големи." От перспективата на 2006 г. загубата в проценти за социалдемократите е 5.3%, а за Народната партия - 8.3% от гласовете.

Въпреки че окончателните резултати от вота в неделя ще станат известни едва на 6 октомври, след преброяването на бюлетините, получени по пощата и от чужбина, не се очаква те да донесат съществена промяна в ситуацията. Вероятно затова и австрийският президент Хайнц Фишер вече проведе срещи с лидерите на петте партии, които ще влязат в бъдещия парламент. Целта на разговорите беше де се проучат възможностите за сформиране на ново правителство. Очертава се това да бъде труден и вероятно бавен процес. Една от основните причини е лошото представяне на Социалдемократическата и на Народната партия. Нито една от тях не е в състояние да сформира самостоятелно правителство. Вариантът за повторна коалиция между двете обаче стана отново актуален само часове след изборите, когато досегашният лидер на Народната партия Вилхелм Молтерер отстъпи поста си на селскостопанския министър Йозеф Прьол. Още преди вота в неделя председателят на социалдемократите Вернер Файман даде да се разбере, че няма намерение да работи с Молтерер, но това не се отнася за други политици от Народната партия. В официално изявление след обявяването на рокадата на върха на Народната партия самият Прьол обаче отказа да коментира дали е готов да преговаря за ново коалиционно правителство, или ще предпочете за партията си ролята на опозиция.

Друг вариант за ново австрийско правителство е партньорство между Народната партия и двете дясно-популистки формации - Партията на свободата и Съюзът за бъдеще на Австрия. Коалиция между Народната и Партията на свободата през 2000 г. стана причина ЕС да замрази отношенията си с Австрия. Две години по-късно заради вътрешнопартийни проблеми Хайдер се отказа от лидерския си пост в Партията на свободата, което разтърси цялото правителство и доведе до предсрочни избори. Впоследствие обаче Народната партия отново сформира коалиционен кабинет с Партията на свободата, а по-късно - с Движението за бъдеще на Австрия. Според анализатори обаче новият лидер на Народната партия Йозеф Прьол не е поддръжник на идеята за

Коалиция с двете дясно-популистки формации

Подобна комбинация изключи още преди изборите и лидерът на социалдемократите Файман и потвърди решението си след вота. Файман обаче няма нищо против едно парламентарно сътрудничество с Партията на свободата - нещо, което подхрани спекулациите за социалдемократическо правителство на малцинството с подкрепата на други партии в парламента. Впрочем това няма да е новост за Австрия. През 1970 г. австрийските социалдемократи начело с Бруно Крайски сформираха свое правителство на малцинството с парламентарната подкрепа именно на Партията на свободата. По-късно - от 1983 г. до 1986 г., двете дори управляваха заедно в коалиционен кабинет.

За това как може да изглежда едно ново австрийско правителство политолозите са единодушни, че е още твърде рано да се каже. "Всякакви варианти са възможни", обобщава Улрам.

Според журналиста от "Дер Щандард" Томас Майер обаче проблемът на Австрия в момента не е какъв ще е бъдещият кабинет на страната. В свой коментар на страниците на вестника, озаглавен "Сбогом на сърцевината на Европа", Майер пише: "Независимо как отново и отново се обръщат изборните резултати, вотът е ясен по отношение на фундаменталната ориентация на страната към Европа. Той предполага отказ от досегашния курс, следван от всяко правителство след присъединяването на Австрия към ЕС, защото проевропейски настроените загубиха, а опонентите на ЕС спечелиха. (…) След изборите е ясно, че ще е трудно да се продължи този традиционен курс по отношение на ЕС." 

"Вие сте срещу него, защото той си поръчва три бири", гласи един шеговит плакат с лика на лидера на австрийската дясна Партия на свободата Хайнц-Кристиян Щрахе. Постерът е част от цяла серия колажи с мотиви от всички австрийски партии, разпространени в интернет преди извънредните парламентарни избори в Австрия, които се проведоха миналата неделя. Текстът на постера с Щрахе е препратка към една снимка на синеокия лидер на австрийската крайна десница, която преди време предизвика вълна от възмущение в страната. На въпросната фотография Щрахе е заснет в момент, когато е вдигнал ръка със събрани три пръста - жест, който събуди у мнозина асоциации с нацисткия поздрав "Хайл Хитлер!". Щрахе обаче категорично отрече това и обясни, че камерата го е уловила в миг, когато просто е поръчвал три бири.

Дали обяснението на Щрахе за въпросната снимка е успяло наистина да убеди австрийците е спорен въпрос. Факт е обаче, че 18% от около 6 милиона гласоподаватели посегнаха именно към неговата бюлетина в неделя. Заедно с дясно-популисткото Движение за бъдеще на Австрия на Йорг Хайдер, което получи 11%, двете австрийски десни партии, взети заедно, събраха 29% от гласовете - резултат, който даде повод на мнозина наблюдатели да говорят за голяма победа на десницата в Австрия. За собственото си изненадващо добро представяне Хайдер призна след изборите: "Очаквахме да удвоим резултата си, но го утроихме."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Flasha

  Неясно защо националистите ги наричат популисти но по-интересно е какви са нихилистите ?????????

 • 2
  Avatar :-|
  Неш

  Има прилики с нашенско. И при тях явно избранниците на народа са ВЛАСТВАЛИ, а не са УПРАВЛЯВАЛИ. Даже много леко са наказани.

 • 3
  Avatar :-|
  aussie

  Расизма съществува във всеки един от нас, независимо че някои не могат да го проумеят :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK