Скандалното момче на Хърватия

"Живот като на филм, но без хепиенд" - така озаглави прощалната си статия за Иво Пуканич неговото сп. Nacional. За мнозина той остава най-добрият разследващ журналист в Хърватия, за други като бившата му колежка и близка съратница Ясна Бабич той е поредният пропилян талант, превърнал се в придворен писач. Любовта му към луксозните вещи и парите му носи славата на "лошо момче". Пуканич не криеше близките си отношения с президента Стипе Месич, нито със скандалния бизнесмен Хървое Петрач, който в момента излежава присъда за отвличане.

Много от разследванията му наистина промениха новата история на Хърватия. Други обаче остават недоказани и тенденциозни. Той е единственият хърватски журналист, който успя да направи интервю с търсения от трибунала в Хага ген. Анте Готовина, докато все още се укриваше. Нашумя и със серията публикации за тютюневата мафия през 2001 г., в които сочи, че черногорският премиер Мило Джуканович и сръбският Зоран Джинджич са замесени в нелегалната търговия с цигари на Балканите. Джуканович все още е разследван от италианските власти, но обвиненията срещу Джинджич впоследствие се оказаха неоснователни и просто опит да бъде попречено на намеренията на British American Tobacco да построи завод в Сърбия.

Пуканич си навлече лоша слава сред колегите си, след като тази година публикува медицинския картон на съпругата си, с която беше в развод и успя да я вкара незаконно в лудница. Скоро след това той беше нападнат на улицата пред дома си, като неизвестен мъж стреля от непосредствена близост по него. Тогава много хърватски медии злорадо писаха, че атентатът е инсцениран от самия Пуканич, за да отвлече вниманието от личния си живот. След тази случка Пуканич признава пред сръбския ежедневник "Блиц", че и преди това е получавал заплахи от страна на черногорската и на тютюневата мафия. Полицейската охрана, дадена му след несполучливия опит за покушение, за лош късмет на Пуканич беше снета няколко дни преди убийството му по негова лична молба.