Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Газовата (не)зависимост на Европа

Истинският проблем на ЕС е политическото разделение и липсата на единен енергиен пазар

&nbsp;Енергийната сигурност на Европа до голяма степен зависи от<br />
самата нея
&nbsp;Енергийната сигурност на Европа до голяма степен зависи от<br />
самата нея
&nbsp;Енергийната сигурност на Европа до голяма степен зависи от<br /> самата нея    ©  Reuters
&nbsp;Енергийната сигурност на Европа до голяма степен зависи от<br /> самата нея    ©  Reuters
ЕС не трябва да финансира "Набуко"

Проектът за газопровода "Набуко" не е възможен, смята Пиер Ноел и призовава европейските правителства да прекратят субсидиите за него. Азербайджан не притежава достатъчно газ за тръбопровода, докато Иран, другият потенциален доставчик, е в политическа изолация и досега не е успявал да договори и изпълни голям международен договор за доставка на газ. Надеждите за транскаспийски газопровод между Азербайджан и Туркменистан изглеждат по-малки от всякога, а без това съоръжение туркменски газ не би могъл да потече по "Набуко", което според Ноел налага необходимостта Европа да съсредоточи усилията си върху изграждането на единен вътрешен пазар.

Когато европейските лидери се събраха в края на лятото да обсъдят как да реагират на руската агресия в Грузия, те се озоваваха между чука и наковалнята - ако накажат агресията на Русия, тя би изпълнила заканите си да отклони доставките на нефт и газ от Европа към Далечния изток, а ако не направят нищо, биха провалили опитите си да се преборят за по-голяма политическа роля на международната сцена. Заплахата на Москва да спре енергийните доставки не е нещо ново. Русия прибягва до нея поне от едно десетилетие, особено за да оказва натиск върху ЕС да забавя либерализацията на газовия си пазар. Тази зависимост обаче е преувеличена и неправилната й оценка е причина руският газ да разделя политически Европа заради липсата на функциониращ и интегриран вътрешен пазар, твърди доклад на Европейския съвет по външна политика (ЕСВП), озаглавен "Отвъд зависимостта: политиката спрямо руския природен газ" (Beyond Dependence: How to deal with Russian gas), който ще бъде огласен официално в понеделник.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Прав е до някъде човекът, то и сега има европейски пазар на газ, ама няма газ излишна а и евтина, както си мечтае Бойко Борисов!
  Природният газ ще стане като черният хайвер, малко и само за най-богатите!
  Затова трябва да се развиват алтернативните източници като въглища (само Германия строи по един блок 1000 МВт на 2-3години, Полша донякъде, другите се ослушват) и най-важно на АЕЦ (само Финландия прави нещо реално, другите само приказват засега)

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-P
  дедо Иван

  Къде го Alf или ALIEN life Form дето едно три месеца време пълни с газ Набуко? да не го е гепил грипа или какво? Нещо да изтропаш драги по въпроса?

  Нередност?
Нов коментар