🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поглед в 2050 г.

Експерти предричат ера на революционни промени в енергетиката

За глобални въпроси като този по какъв сценарий да се развива енергетиката в световен мащаб през следващите 50 години едва ли може да се намери общовалидно за всички държави решение. Проблемите с климатичните промени, увеличаващото се енергийно потребление, намаляващите ресурси и растящите цени обаче изострят все повече дебата какво да се прави оттук нататък. Докато различните правителства буксуват в търсенето на стратегии, някои от водещите енергийни компании в света вече правят собствени проучвания по какъв път да поеме развитието на енергийния сектор в следващите десетилетия. Тази седмица от Royal Dutch Shell например оповестиха свое изследване, с което предлагат два сценария за енергетиката до 2050 г. Те бяха представени на специален дебат в София от Джонатан Семпъл - член на екипа за анализ на глобалната бизнес среда в Royal Dutch Shell (виж интервюто). Двата сценария, наречени Scramble ("Трескава надпревара") и Blueprints ("Подробно планиране"), предлагат различни пътища, по които да се отговори на проблемите с енергийната сигурност и намаляващите ресурси в световен мащаб.

При Scramble всяка държава се стреми да осигури неотложните си нужди от енергия, докато не настъпи момент на енергиен дефицит и ограничение на доставките. В общи линии по този сценарий се развива енергийният сектор и в момента, като при него расте добивът на въглища, а съответно нарастват и емисиите на вредни газове. Резултатът е, че потреблението на енергия непрекъснато расте. Страните, които имат ключова роля за увеличаване на емисиите, са Китай, Индия и САЩ.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван
  • + 1

  като пожелания много добри, лошото е че политическите решения в енергетиката ги вземат хора 55-65, за които 20 годишет хоризонт клони към безкрайност! 2050 те ще са там от където връщане няма!
  Затова и мислят "кратко" срочно, до следващите избори или до пенсия!
  подобно шоу гледахме 1950-60 години, когато ТОКАМАК в 20-30 години щеше да реши енергийните нужди на "цялото" целокупно човечество и прогресивното и не чак толкова! Токамак си е там където беше и през 1970 работи милисекунди!!
  Подобно шоу сътвори и желязната лейди 1985, конкуренция, никакви миньори, никакви АЕЦ, чисто газово гориво и цената на "тока" евтина и въздуха чист!
  В резултата и ток няма, и зависим от Русия и "тока" доста скъп!
  Ако някой от политиците гледаше в правилната посока, както се оказа след 30 години, то това беше проф. Тодориев, който се пребори 1977-78 да се построи АЕЦ бл. №№ 5 и 6 които сега произвеждат ел. енергия 2-4 пъти по евтина от останалите централи в България и до 6 пъти срямо средно европейските!
  Да ама една лястовица пролет не прави!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  лсдф

  Е.. ITER ще пече 400-500 сек. като начало. Но пък дори "breathing blanket" май няма да е в състояние да задоволи нуждите от тритий. Разходката до Луната ще струва много, а остава и проблема с радиоактивните отпадъци.

  Нередност?
Нов коментар