🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Времето на обещанията свърши

Последният доклад за разшираването на ЕС показа, че проблемите на балканските страни май идват в повече на Брюксел

Оли Рен пред ребуса на разширяването на ЕС&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />
Оли Рен пред ребуса на разширяването на ЕС&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />
Оли Рен пред ребуса на разширяването на ЕС&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />    ©  Reuters
Оли Рен пред ребуса на разширяването на ЕС&nbsp;&nbsp;&nbsp; <br />    ©  Reuters

Корупция, организирана престъпност, слабо правосъдие, липса на реформи - тези очевидно са симптомите на най-новата и най-масовата балканска болест. В ЕС доскоро вярваха, че може да се лекува с обикновени медикаменти и без карантина, но и този оптимизъм вече се изчерпва.

Очакваният с нетърпение редовен доклад на Европейската комисия за разширяването на ЕС, публикуван на 5 ноември, донесе повече лоши, отколкото добри новини на мечтаещите за членство балкански страни. Поучени от лошия опит с България и Румъния, които бяха приети в ЕС, преди да са решили всичките си проблеми, в Брюксел този път излязоха с доста строго послание. С изключение може би на Хърватия, на която ще бъде даден шанс да приключи преговорите за присъединяване до края на 2009 г., на останалите страни предстои доста дълъг период на сериозна работа, за да бъдат приети необходимите реформи и спечелено одобрението на всички европейци. "Трябва да подобрим начина, по който приемаме страни членки - те не трябва да влизат, докато не са напълно готови", обобщи настроенията лидерът на либералите в европарламента Греъм Уотсън. Според Катинка Бариш от Центъра за европейска реформа пък строгото послание идва тъкмо на време, за да възстанови поразклатеното доверие в идеята за евроразширяването. "Комисията казва: ние разбираме, че имате свои местни проблеми, но в определен момент това, което правите, не е достатъчно, трябват реформи", смята Бариш. Някои обаче изразиха притеснения, че неясната европерспектива може още повече да забави процесите в страни като Македония, Турция, Босна или Албания. Дорис Пак, която е председател на парламентарната делегация за Югоизточна Европа, не скри съжалението си, че комисията е дала конкретна дата само за една страна в региона - Хърватия. "Ясно е, че другите имат проблеми, и то дълбоки; разбирам, че преговорите с тях няма да приключат скоро. Същевременно обаче и те имат нужда от ясен сигнал и срок, към който да се стремят - иначе можем да останем в настоящето още дълго", коментира тя пред "Капитал".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Не знам дали Македония пасва на ЕС, но бюрократите в ЕС дето правят политиката, определено не познават света на изток от Бавария и не виждат по далече от носа си! Но за сметка на това са тъпи и упорити!!
  В опита си да "изнесат" западно европейски протестантизъм на изток, вече се спъват в България и Румъния, за проблемите им с католическа Австрия и мафиотска Италия да не говорим, какво ли ще стане като посегнат към страни като Албания, Босна и Херцеговина и Косово?
  Ще им требват 20-30 години да се съпикясът и да влезат в час, определено трябва да си починат!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  ..

  това си го знаем
  хората също се надяваха, но... много доверчиви се оказаха тия от ЕС и... ето на
  ако има как само населението без управляващите да са член на ЕС
  то и без това няма смисъл от разширяване
  остава да се приеме Турция и всички проливи са на ЕС
  то борбата, нали се сещате не е за нещо възвишено...
  русия ни владя толкова време заради тези проливи, сега... ЕС..., после пак Турция, Византия(Гърция)
  ЕС серазширява там където са търговските пътища, не където са изпълнени критериите

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  ИДАЛГО

  ТОВА РАЗШИРЯВАНЕ НА ЕС Е НАЙ ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ МНОГО СКОРО ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ.ЛАКОМИЯТА ЗА ВЛАСТ РАБОТА И ПАРИ ЩЕ ГИ УНИЩОЖИ.НЕ СТАВА !

  Нередност?
 • 4
  hwh24682134 avatar :-|
  Велина Славова

  Victor Misocki е известен с много и различни измами, вече е започнал и с финансовите услуги.

  Нередност?
 • 5
  fcv14683809 avatar :-|
  Салина Видева

  Аз също чух за този господин от Македония, изпечен измамник. Излъганите от него са много. Не се забърквайте с него.

  Нередност?
 • 6
  vyr48683893 avatar :-@
  Жаклин Борисова

  Потърпевшите са много и жалбите в СДВР са многобройни. В днешно време хората са изключително наивни и малка част смеят да потърсят правата си. Съветвам да сигнализирате за лицето Виктор Мисоцки, за да бъде спрян.

  Нередност?
 • 7
  ohr48635436 avatar :-|
  Йоан Владиславов

  Наскоро разбрах за този Виктор. Опита се да измами мои приятели и да присвои техните имоти. Звучеше много убедително и сериозно. Обещаваше, обесняваше и искаше да му се вържат. За радост, това не се случи.

  Нередност?
 • 8
  MilenaAtanasova avatar :-|
  Milena Atanasova

  Лицето Виктор Мисоцки е известно в Македония с множество измами в различни отрасли. Сега е подхванал финансовите услуги и търси българи, които да изнудва тук, защото е с отнет лиценз в Македония. Пазете се!

  Нередност?
Нов коментар