Европа по пражки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европа по пражки

Начело на ЕС евроскептикът Вацлав Клаус ще трябва да отиграе доста трудни топки<br />

Европа по пражки

Чешкото председателство на Европейския съюз предизвиква напрежение още преди да е започнало

3840 прочитания

Начело на ЕС евроскептикът Вацлав Клаус ще трябва да отиграе доста трудни топки<br />

© Reuters


В чешкия телевизионен ефир от известно време се върти видеоклип със следния сюжет: седем известни чехи - диригент, прима балерина, топ модел, архитектка, учен и двама спортисти, седят около голяма маса и жонглират с бучки захар (захарта на бучки била чешко изобретение). В края на клипа, една от бучките потъва с плясък в чаша с кафе. Появява се надпис, който в превод от чешки гласи "Ще подсладим Европа".

Видеоклипът е част от официалната кампания на чешкото правителство, с която то се опитва да популяризира сред гражданите си предстоящото първо за страната шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС), което Прага трябва да поеме на 1 януари 2009 г. По-малко от два месеца преди Чехия да застане начело на ЕС, видеоклипът обаче е още една капка в морето от противоречия около това председателство. "Текстът "Ще подсладим Европа" може да има и положителен смисъл в чешкия език, но значението на фразата обикновено е негативно като в: "Ти ще видиш! Ще ти дам да разбереш!", обясни за "Капитал" политологът Владимир Бартович от чешкия Институт за европейска политика ЕУРОПЕУМ. В духа на видеоклипа интересно е също, че не друг, а известният с упорития си евроскептицизъм чешки президент Вацлав Клаус веднъж предупреди срещу опасността чешката независимост да се стопи в рамките на ЕС като бучка захар в чаша кафе.

Намеренията на създателите на оригиналния телевизионен клип без съмнение са били добронамерени по отношение на предстоящото чешко председателство. С наближаването на датата му обаче напрежението и в самата Чехия, и извън границите й осезаемо расте, а ударите под кръста от всички страни зачестяват.

Изопнатите напоследък отношения на Запада с Русия и глобалната финансова криза са двата основни фактора, усложняващи задачата на една малка страна и млад член на ЕС, каквато е Чехия, която за пръв път ще застане начело на 27-те. От друга страна, Франция, която в момента оглавява ЕС, безцеремонно бръкна с пръст в отворилата се рана и успя да изостри допълнително и без това обтегнатата обстановка с намеците си за продължаване с още шест месеца (по изключение) на собственото си блестящото председателство. "Кралят на Европа" както в. "Либерасион" титулува френския президент Никола Саркози, намира силна подкрепа за амбициите си сред парижките медии, където Чехия често се представя като прекалено малка, нестабилна

Държава на евроскептици

Прага реагира остро на атаките, притеснена от опита да й издърпат председателството изпод краката. Според политолога Томас Хубени от Карловия университет в Прага всякакви идеи за продължаването на френското председателство на ЕС или размяната на чешкото с шведското (което по график трябва да е през втората половина на 2009 г.) са чисти спекулации. "ЕС следва своите строги правила и ротационното председателство е едно от тях", каза Хубени пред чешкия англоезичен вестник "Праг пост."

Френският президент си взе бележка. В края на октомври той обясни на чешкия премиер Мирек Тополанек, че всъщност напълно подкрепя предстоящото председателство на младата членка на ЕС. И пояси, че единственото нещо, което ще прави през първата половина на следващата година, е да свиква редовни срещи на страните членки от еврозоната. Пословичният със своята хиперактивност Саркози стигна дотам, че дори предложи създаването на извънредно икономическо правителство на ЕС, в което да влязат 15-те страни, използващи еврото. Великобритания също щяла да бъде поканена. Чехия обаче, която още дори не е взела решение кога да смени чешката крона с еврото, не би имала място в един подобен клуб. Този път Берлин също

Тропна по масата

и припомни на Саркози, че еврозоната вече си има форум за срещи, на който финансовите й министри се събират под председателството на люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер. "Господин Саркози се опитва да стане президент на ЕС през задната врата", коментира дипломат в Брюксел пред британския в. "Телеграф".

Притесненията дали Чехия ще съумее да се справи с изключително отговорната задача като лице на 27-те членки на ЕС догодина далеч не са само резултат от свръхамбициите на Саркози. Според Владимир Бартович дебатите по въпроса вътре в самата страна са започнали преди повече от година. "Дискусията беше подхваната от журналисти и други публични фигури в страната. Първо, подготовката на председателството се забави заради промените в правителството. Така в началото притеснението беше около подготовката на председателството, а сега е свързано със стабилността на правителството", обяснява чешкият политолог.

Основната вътрешна опасност пред предстоящото чешко председателство е именно политическата нестабилност в страната, каза за "Капитал" и Кристина Ларишова от пражкия офис на германската фондация "Фридрих Еберт". "Проблемът е на първо място в невъзможността за примирие между опозицията и управляващата коалиция", казва Ларишова.

Позициите на правителството се

Разклатиха сериозно

още веднъж по време на местните избори този октомври, когато опозиционната Социалдемократическа партия победи управляващата дясноцентристка Гражданска демократическа партия (ГДП) във всички тринайсет региона в страната. Това не само постави под въпрос легитимността на управляващата коалиция, но и засили борбата вътре в самата ГДП между двете й крила - едното, оглавявано от по-умерения премиер и лидер на партията Тополанек, а другото от евроскептика Клаус и пражкия кмет Павел Бем. Много вероятно е именно Бем да измести Тополанек начело на ГДП на предстоящия конгрес на партията в началото на декември. Поне засега обаче изглежда, че Тополанек ще остане като премиер и по време на чешкото председателство догодина. А отговорностите му няма никак да са леки.

"През юни 2009 г. предстоят избори за Европейски парламент, а в Чехия липсва консенсус по основни въпроси от европейската политика. Именно затова всяка неочаквана криза, като например в Грузия, или пък финансовата криза представлява опасност", казва Ларишова. И според Бартович финансовата криза ще е огромно предизвикателство за Прага. "Не съм сигурен как една нова членка на ЕС, която е извън еврозоната, може да са справи с тази икономическа криза", казва той.

Голяма част от проблема на предстоящото чешко председателство е президентът Клаус, който категорично отказва да развее знамето на ЕС пред сградата на президентството в Прага. Аргументът му - неговата страна "не е провинция на ЕС". Това всъщност е една от по-невинните постъпки на Клаус, който провежда шумна и последователна политика срещу ЕС. Именно той стои и зад факта, че Чехия е една от страните в ЕС, които все още не са ратифицирали Лисабонския договор. По негово искане чешкият Конституционен съд, който трябва да се произнесе дали договорът не е в противоречие с конституцията на страната, наскоро отложи разглеждането на въпроса за 25 ноември. Така гласуването на документа в чешкия парламент става невъзможно до края на годината. И през януари Прага ще се окаже в неудобната позиция като председател на ЕС да е длъжна да убеждава Ирландия да ратифицира договор, който самата тя не е ратифицирала. Това обаче вероятно изобщо не влиза в сметките на Клаус, който нарече отрицателния вот на ирландците срещу Лисабонския договор "победа над европейската бюрокрация".

"Понякога е много трудно да разбереш защо той (Клаус - бел. ред.) казва едно или друго, но това е неговата позиция от доста време... Известно е, че той е много скептичен по отношение на ЕС", каза за "Капитал словашкият премиер Роберт Фицо и добави: "Толкова много време ни отне в ЕС да изготвим Лисабонския договор, да достигнем до съгласие. Тогава всички вярвахме, че процесът на ратификация ще е лесен и сегашното положение наистина е нещо, което не очаквахме само преди година", сподели Фицо. Според него обаче председателството на ЕС може да създаде положителен натиск сред политическите кръгове, който да доведе до ратификацията на договора в Чехия.

В началото на ноември Клаус отново успя да разбуни духовете по време на официалното си посещение в Ирландия, в рамките на което си позволи да приеме покана за частна вечеря с милионера Деклан Ганли, когото мнозина наричат архитект на ирландския отрицателен вот заради успешната му кампания срещу Лисабонския договор. Дъблин не излезе с официален протест срещу постъпката на Клаус, но ирландското външно министерство не скри притеснението си от този факт, съобщи френската информационна агенция АФП. Ирландските медии писаха, че Клаус е нарушил протокола за официална държавна визита. Вестникът "Айриш таймс" цитира един от говорителите на най-голямата ирландска опозиционна партия "Фина Гайл", Били Томинс, да казва, че външното министерство на страната трябва да внесе официален протест срещу "неуместното поведение" на Клаус, "който е създал силното впечатление, че симпатизира на групи и индивиди, чиито виждания са в разрез с политиката на ирландското правителство".

Самият Клаус, който по време на визитата си позволи нови изказвания срещу Лисабонския договор, не видя никакъв проблем в срещата с Ганли. Той дори я нарече среща на дисиденти, по подобие на онези, които Вацлав Хавел е имал преди падането на желязната завеса с други антикомунисти. "Не виждам никаква причина, поради която да не срещам господин Ганли. Затова сега ще се срещна с един евродисидент, а и на себе си гледам като на такъв", цитира чешката информационна агенция ЧТК Клаус след разговора му с ирландския премиер Брайън Коуен.

Ясно е едно - в оставащите месец и половина до момента, когато Чехия трябва да поеме първото си председателство на ЕС, на страната й остава малко време да убеди и себе си, и останалите страни членки, че е в състояние да се справи със сложната задача. На ЕС пък не му остава друго, освен да гледа отстрани как хиперактивният Никола Саркози предава щафетата на евроскептика Вацлав Клаус. Антонио Мисироли, един от директорите на брюкселския Център за европейска политика, обобщава картината през първата половина на 2009 г. в ЕС така: "Ще имаме нов американски президент, който ще поеме нещата по-динамично от досега, противоречия с Русия, юбилейна среща на НАТО (60-годишнина от създаването на алианса), през юли в Италия предстои среща на Г-8 (на която Чехия не е член), изтича мандатът на Хавиер Солана (като генерален секретар на Съвета на ЕС и върховен представител за общата външна политика), Европейският парламент ще се разпусне преди изборите през юни... И господин Вацлав Клаус ще председателства над всичко това."

В чешкия телевизионен ефир от известно време се върти видеоклип със следния сюжет: седем известни чехи - диригент, прима балерина, топ модел, архитектка, учен и двама спортисти, седят около голяма маса и жонглират с бучки захар (захарта на бучки била чешко изобретение). В края на клипа, една от бучките потъва с плясък в чаша с кафе. Появява се надпис, който в превод от чешки гласи "Ще подсладим Европа".

Видеоклипът е част от официалната кампания на чешкото правителство, с която то се опитва да популяризира сред гражданите си предстоящото първо за страната шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС), което Прага трябва да поеме на 1 януари 2009 г. По-малко от два месеца преди Чехия да застане начело на ЕС, видеоклипът обаче е още една капка в морето от противоречия около това председателство. "Текстът "Ще подсладим Европа" може да има и положителен смисъл в чешкия език, но значението на фразата обикновено е негативно като в: "Ти ще видиш! Ще ти дам да разбереш!", обясни за "Капитал" политологът Владимир Бартович от чешкия Институт за европейска политика ЕУРОПЕУМ. В духа на видеоклипа интересно е също, че не друг, а известният с упорития си евроскептицизъм чешки президент Вацлав Клаус веднъж предупреди срещу опасността чешката независимост да се стопи в рамките на ЕС като бучка захар в чаша кафе.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  каквато и да е Чехия, все пак е била 300 години в Австроунгария и столица на римската империя на германската нация преди това, Сами Рудолф 2 колко струва!!!! Все някак ще устиска 6 месеца като председник на ЕС!
  Ами като дойде ред на България и Румъния, какви ще ги дробите драги европейци на 15 те? Мислете мислете, има време, ама не е много, месеците се търкалят бързо!!!

 • 2
  Avatar :-|
  az

  Дедо Иване, прав си!

 • 3
  Avatar :-|
  i az

  Съдейки по патоса и съдържанието на изказванията от един конгрес.. Ще им трябват служебни психоаналитици на всите европейци. Иначе как да си разтълкуват шизофренични брътвежи?

 • 4
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  Слаба статия, Капитал.

  Заминавате се да описвате кой кого поканил на вечеря, вместо да обясните какви са принципите, които стоят зад евроскептицизма на Клаус.

 • 5
  seg00516098 avatar :-|
  JediMonster

  Добре Петре кажи ни ги ти тогава. Поскоро кажи им ги.

 • 6
  Avatar :-?

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK