Нека си останем само приятели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нека си останем само приятели

Нека си останем само приятели

ЕС обяви нова политика към Източна Европа, която не включва разширяване

Огнян Георгиев, Ирина Новакова
3131 прочитания

© Istockphoto


Знаете ли къде е Източна Европа? В езика на Брюксел този термин означава точно 6 държави - Беларус, Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан.

Досега ЕС се отнасяше с тях като с добри съседи, или по-точно - опитваше се да ги превърне в такива с помощта на европейската политика за добросъседство. Тази седмица на шестте бивши съветски републики бе предложен нов механизъм, по който ще си общуват с голямото европейско семейство (Беларус - ако отговори на дадени демократични стандарти). Той се нарича "Източно партньорство" и ще цели поддържането на демократични реформи, създаването на зона за свободна търговия, споразумения за свободно движение на хора, стоки и капитали и енергийно сътрудничество. Тази полско-шведска инициатива, която трябва да бъде окончателно одобрена догодина, всъщност е дългоочакваният

Отговор на ЕС на грузинската криза

която накара съюза да се замисли за дългосрочните си цели в източната периферия. "Сигурността и стабилността на ЕС се влияе от събитията в Източна Европа и Южен Кавказ - и нашата политика към тези страни трябва да е силна, проактивна и неоспорима", каза комисарят по външна политика Бенита Фереро-Валднер. Според нея предложената интензивна помощ в рамките на новия механизъм цели реформи и напредък, които да осигурят икономически ползи за ЕС и предвидимост в региона.

Важно, по-важно

Някои страни членки, сред които и България, се опасяват, че новото партньорство ще измести приоритетите (и средства) от "Черноморската синергия" - нов инструмент за сътрудничество между страните около Черно море, който включва Русия и Турция. Пред "Капитал" Кристиане Хохман, говорител на Фереро-Валднер, обясни, че такъв риск няма, тъй като двете инициативи са паралелни. "Черноморската синергия" търси решения за общи проблеми в екологията и транспорта, тя няма компонент за икономически и политически реформи, върху които се фокусира "Източното партньорство", каза Хохман. Финансовите притеснения обаче изглеждат основателни - освен "свежите" 350 млн. евро, с които ще бъде захранено, "Източното партньорство" пренасочва още 250 млн. евро, вече предназначени за други регионални програми.

"Помощ" всъщност бе най-често повтаряната дума от Валднер и от президента на еврокомисията Жозе Мануел Барозу при представянето на инициативата. Партньорството задълбочава досегашните двустранни контакти, предвижда нова институционална рамка и значителна сума от европейския бюджет - 785 млн. евро до 2013 г., с 350 млн. повече от планираното (сумата ще се обсъжда между страните членки до средата на 2009 г.). Тези пари вършат подобна работа на тази на фондовете за Централна Европа, България и Румъния: съдействат за изграждането на основни институции, за по-добър контрол на границите, помагат на малките и средните предприятия, за инвестиции в енергетиката (с идея да помогнат и за тръбопроводи към ЕС) и за околната среда. Идеята също е аналогична - "да ги привлечем по-близко до ЕС" по думите на Барозу. Тук обаче идва и най-голямата разлика.

Партньорство не значи членство

и Брюксел отиде докрай, за да изясни това още в самото начало. "На този етап не сме в позиция да предложим перспектива за членство на нито една от тези страни, дори на Украйна. Държим вратите отворени, но това е всичко, което можем да направим към момента", призна самият президент на комисията. "Всички знаят, че ще има разширителна пауза от поне десет години", каза председателят на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) Марк Леонард по време на конференция за инициативата в София миналата седмица. Представителят на ЕК в Азербайджан пък дори спомена 20 години. "Трябва да сме сигурни, че страните получават същото послание от целия ЕС, а не различни послания от разни държави", каза в София началникът на кабинета на Фереро-Валднер Патрик Чайлд.

Това едва ли ще се хареса на шестте държави. Някои от тях като Украйна и Молдова не крият желанието си за членство на всяка цена, при това възможно най-бързо. "Знаем за амбициите на тези страни, но нашата цел е да ги стимулираме да се реформират, не да ги вкарваме в ЕС", каза Барозу. Това по същество слага край на досегашния интеграционен проект на ЕС. "Трябва да се мине отвъд светогледа, основан на разширяването. Това е ново поколение политика", казва Леонард. При липсата на основния морков в досегашната интеграционна сила на ЕС комисията ще залага на двустранните отношения и гъвкавия подход при определянето на политиката спрямо всяка от страните. Например предлага ЕСВП, ако идеята за приближаване на Украйна и Грузия към НАТО е мъртва (както де факто стана ясно тази седмица на срещата на външните министри от алианса), то ЕС може да "обере луфта" по отношение на сигурността. Това може да стане чрез механизъм за консултации между ЕС и Украйна и поддържането на започналата вече мироопазваща мисия в Грузия. Разбира се, цялата тази идея за нов вид партньорство трябва да вземе предвид

Другия голям фактор

в Източна Европа - Русия. Новата външнополитическа концепция на Русия, обявена наскоро от президента Медведев, говори за "зони на влияние" и "привилегировани интереси", които се припокриват със същите тези шест държави. "Студената война свърши, ние сме против сферите на влияние, това е грешна концепция от минала епоха. Тези страни имат силни връзки с Русия, която също ще спечели от тяхната стабилност", заяви Барозу.

В същото време, един ден по-рано и доста по-тихо, Брюксел възстанови замразените след грузинската война разговори с Москва за ново стратегическо споразумение. Повече от явно е, че съюзът ще търси компромисен подход, в който да не се стига до конфронтации с Кремъл. Това обаче ще иска усилия от двете страни. "Струва ми се, че там, където се срещат руският интеграционен проект и европейският интеграционен проект, има само едно решение, казва политологът и изследовател на руската политика Иван Кръстев. И двата трябва да се откажат от интеграционната си част."

Знаете ли къде е Източна Европа? В езика на Брюксел този термин означава точно 6 държави - Беларус, Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан.

Досега ЕС се отнасяше с тях като с добри съседи, или по-точно - опитваше се да ги превърне в такива с помощта на европейската политика за добросъседство. Тази седмица на шестте бивши съветски републики бе предложен нов механизъм, по който ще си общуват с голямото европейско семейство (Беларус - ако отговори на дадени демократични стандарти). Той се нарича "Източно партньорство" и ще цели поддържането на демократични реформи, създаването на зона за свободна търговия, споразумения за свободно движение на хора, стоки и капитали и енергийно сътрудничество. Тази полско-шведска инициатива, която трябва да бъде окончателно одобрена догодина, всъщност е дългоочакваният


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Е макар и трудно учат се полека лека и брюкселските зелки! Браво!
  Сега остава да видим "новата" политика как ще действува на практика в задният двор на Русия, интересно, ще е много интересно!

 • 2
  Avatar :-|
  Raz Dva Tri

  "Западът" няма безкраен капацитет да обработва "кусурите" на Източна Европа и той го осъзна след приемането на БГ и Румъния .
  Формира се нова "санитарна зона". До сега нямаше консенсус дали да я има и кои страни да включва. Очевидно визиите на запада и Русия се сближават, и такава ще има... Дали сделката не включва и някво "развитие" около Иран, предстои да видим скоро.
  Санитарните зони обаче генерират нестабилност, което определя "Новите Балкани".
  Добре, че България успя да се промъкне през историческия процеп напускайки "санитарната", и да се присъедини към определено по-цивилизованата страна на "брюкселските зелки".

 • 3
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  В 1327 годишната си истори България никога не е успявала да се "....промъкне през историческия процеп ".
  Винаги този опит е завършвал с "катастрофическа" катастрофа, даже не и провал (1018, 1396, 1913, 1918, 1944, 1989)!
  Колко са цивилизовани "брюкселските зелки" ще разберем много скоро по резултатите от решаване на пъзела Ирак, Афганистан, Пакистан, Индия, Иран + Китай, Русия, Индонезия.
  Засега играят изключително любителски подпявайки на Бушмена в любителските му политически упражнения в Грузия и Украйна (например Чехия и особено президента на Полша????).
  Първите шамари вече ги инкасираха, даже им гръмнаха във въздуха за събуждане, разбира се въобще не реагират, простакът обикновено носи на бой и е глух за друго мнение, макар и не безкрайно и бавно загрява!

 • 4
  Avatar :-|
  Raz Dva Tri

  1327 са твърде малко за история на българите и твърде много за история на България като национална държава. Влизането в ЕС е едно от малкото промъквания, осъществени в периода на националната държава (сещам се за поне 2). Така, че 1913, 1918, 1944, 1989 отпадат, + от 4-те последните 3 са ни ги случили... Все пак е имало моменти, в които сме се промъквали... Разбира се всичко е относително. Веднъж казвам на един американец: "Канадците са ми много интересни"... Той май се засегна и почна да ми обяснява колко са велики САЩ, че притежават канадските компании и че раздават "шамари" по целия свят... Хъмнах и му казах: "Това в крайна сметка няма значение, щом като канадците живеят по-добре от вас". Та така е и за "цивилизованата страна"... Това е лично разбиране.

 • 5
  Avatar :-|
  Аз

  През 1980-и-някоя-си година, Маргарет Тачър държи една реч, на която предупреждава, че ЕС (тогава Европейска Общност) не трябва да се превръща в бюрократичния тумор, в който се е превърнал днес. Не съм евроскептик, нито антиглобалист. Вярвам в свободния общ пазар и неговите плюсове. Мисля обаче, че безбройните регулации, директиви и препоръки от задължителен характер, които Брюксел ежедневно издава, само задушават икономиката. ЕС трябва да стане много по гъвкав. Трябва да осъзнае, че това което е приложимо в Швеция например, не е приложимо в Италия, или в България. В културно отношение Европа е много цветна, и не трябва да се забравя до колко войни е довело това в историята. Другото е, че ако ЕС се разшири още, ще се сгромоляса под собствената си тежест. Трябва да се измисли някакво решение на въпроса със Западните Балкани, да се приемат тези страни в ЕС, вкл. и Косово, ЕС да престане да бъде клуб на богатите, и да се превърне в организация за общоевропейска взаимопомощ в началото на 21 век, когато света е в криза. И то не само финансова. Кризата е и екологична, хранителна, демографска, енергийна. Бедните се множат като зайци, богатите застаряват. И един ден "гъзарите" ще останем без човешки ресурс да задържим богатството си. Ще внасяме работна ръка от Индия и Китай, а те ще ни изнасят парите. Петрола свършва. Първите, които ще извадят на бял свят термоядрения синтез и други напреднали технологии, ще са тези, които до вчера са продавали петрол, защото единствено те имат финансовия ресурс да разработват толкова скъпи технологии. Погледнете Дубай отгоре - прилича на Нар Шаддаа или Корускант от Междузвездни Войни, и строи "световно централно летище". И реки в пустинята. САЩ имаха една мечта - да разпространят демокрацията и пазарната икономика по света. С демокрацията успеха им е променлив, демокрация не може да съществува навсякъде, по чисто културни причини. С пазарната икономика обаче успяха. Дън Сяопин, понеже беше умен и далновиден, въведе пазарната икономика в Китай. Резултата е феноменалната експанзия на китайската икономика, дори в условията на диктатура, и абсолютното безразличие на тази страна с неограничени ресурси за това дали имало финансова криза. Тях не ги боли. Те работят, и то здравата, ядат си ориза, и кризите са им последната болка. Китайците имат една религия, и това са парите, те са вкоренени дълбоко в културата им. С разпространяването на пазарната икономика ЕС и САЩ отвориха очите на слепите, а народа е казал "Пази боже сляпо да прогледа". Сега им остава само да гледат как Азия печели, с технологии и ноухау, което Европа и Америка ѝ (про)дадоха преди 20 години. Рейгън успя, съсипа Съветския Съюз. Резултата - една Русия с нейните почти неограничени ресурси, която е същата диктатура, само че с пазарна икономика. Ако ЕС и САЩ не предприемат спешни мерки за въвеждане на ред по целия свят, ще бъдат РАЗМАЗАНИ от азиатските мастодонти до 2025г. В тази обстановка България отново ще се окаже в позицията на държава, присъединила се към губещия съюз. Брюкселски костюмари, мислете с главите си!!!

 • 6
  Avatar :-|
  до 5-ти

  А ти миличък, как реши че китайците имат парите за религия? Я проучи какви навици за спестяване имат.

  "САЩ имаха една мечта - да разпространят демокрацията и пазарната икономика по света" - :) много телевизия гледаш.

  "Ако ЕС и САЩ не предприемат спешни мерки за въвеждане на ред по целия свят.." - какви мерки? бомби, ракети? и как си внуши че азиатските "мастодонти" са се заели да размазват когото и да било? втрисаш се от страх, мислителю ;)

  "Пази боже сляпо да прогледа" - пази Боже да "прогледа" като теб..

 • 7
  Avatar :-P
  skitalo

  Дедо Иване, зелката е на твоите рамене.

  Кой ще вземе да чете налудничавите писаници на един комунистически дядка, при условие, че в този форум голяма част от нас сме доказани специалисти на Запад, където няма връзки и партийни билетчета, а всичко опира до това какво можеш и знаеш.

  Кризата в Европа вече докара по-голяма такава в Русия и много скоро братушките ти ще се пържат в собствен сос, защото петрола върви все надолу, а те за да си вържат бюджета само им трябва $50/барел... т.е. за да не открият къде зимуват гладните. (Днес 1 барел=$40.81)
  От кризата, както от всяка криза богатите ще излязат по-богати, бедните- още по-бедни. А руснаците са далеч от богати.
  Брюксел ще затегне течовете, (парите за корумпирани правителства), както вече го прави спрямо България, защото знаят че времето работи за тях.

  На теб монополните български цени ще ти кръцнат пенсийката, аз ще продължа да си прибирам по една твоя пенсийка на час, защото не завися от подаяния и работя главно с мултимилионери и милиардери - онези от потомствения вид, дето в кризите цъфтят.

  Ние знаем вашето бъдеще, преди вие още да сте усетили че то идва, защото е наше минало, мой човек...

  Апропо ти и за имотите в София тръбеше че щели да минат 2000 евро/м2 и смело нагоре, пък каква стана тя - а-у-у-у, вай, вай, вай...!

  ...И това е само началото по пътя надолу - Голямата Депресия на 21-ви век няма да мине за месец-два, нито за година-две.

  По-младите или неопитни читатели със сигурност ще се ориентират в тази ситуация чии коментари да игнорират.

  Ай със здраве. И пий повече гроздова да не настинеш, че там нито болници вече има като за пред хора, нито лекари останаха, на които да се довериш (а тез, дето ги има, пенсията не ти стига да ги платиш).

 • 10
  Avatar :-|
  iltempo

  до 7

  "И това е само началото по пътя надолу - Голямата Депресия на 21-ви век няма да мине за месец-два, нито за година-две. "

  Поздрав от един "стар западняк". Поздрав към 18 Век, там на Балканите!

  Икономи4еската система в Зап.Евр. се разпада под гъза ни. Или 6те измислиме "нова икономика" или 6те има големи сътресения.

  В зап. Европа стана една револиуция в последните 6 месеца в главите на хората. Не6та за които не може6е да мисли6 преди 6 месеца - като например да се обсъжда по телевизията концепт за обоб6тествяаяване на предприятия или планово производство - днес се дискутират отворено от 6ироката публика.

  В Зап.Европа витае един дух! Духа на социализма !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.