Глеб Павловски: Има много реторика и митове между ЕС и Русия

Суверенната демокрация не е &quot;демокрация минус нещо&quot;, тя не е ограничение, казва Павловски.<br />
Суверенната демокрация не е &quot;демокрация минус нещо&quot;, тя не е ограничение, казва Павловски.<br />
Суверенната демокрация не е &quot;демокрация минус нещо&quot;, тя не е ограничение, казва Павловски.<br />    ©  Reuters
Суверенната демокрация не е &quot;демокрация минус нещо&quot;, тя не е ограничение, казва Павловски.<br />    ©  Reuters

ПРОФИЛ

Глеб Павловски е личност с изключително интересна биография. След като прекарва известно време в заточение в съветска Русия заради разпространението на "Архипелага Гулаг" на Александър Солженицин, Павловски става част от най-влиятелните съвременни руски мисловни кръгове. Редактира списание "Век XX и мир", създава агенция "Постфактум", работи в издателство "Комерсант", а в последните години издава и е главен редактор на списание "Руский журналь". Директор е на Фонда за ефективна политика, посредством който първо помага за преизбирането на Борис Елцин през 1996 г., а после става и основният съветник на администрацията на президента Владимир Путин от 2000 до 2008 г. "Путин е неофициалният морален лидер на нацията", заяви наскоро той по повод бившия президент. "Капитал" разпита Павловски за възгледите му за Русия в годината, когато Путин излезе от Кремъл и дойде глобалната икономическа криза.

"Твърде широко скроен е руският човек. Аз бих го постеснил, цитира Достоевски Глеб Павловски и добавя - Путин дойде за това - да стеснява."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
70 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antonk avatar :-|
  Anton K

  Знам, че е възприето политиците да отричат реалността, ама в Русия размерите са просто голиатски. Не мога да разбера защо имат такива огрмни комплекси и защо постоянно трябва да винят Америка за абсолютно всичко. Ти ги питаш колко е часа, той ти отговаря: "Американците са виновни".

  Съвсем насеризно, Путинова Русия е изправена пред огрмни проблеми. Със спада на петрола, цялата икономика на Русия каталяса. Днес четох че през изминалата седмица 400 000 руснала са загубили работата си. Много експерти коментират, че при безработица от 15% ще има огромни протести (сега тя е 6.6%), но расте много бързо.
  Световната банка каза днес, че ако петролът достигне $30, Русия ще трябва да иска помощ от международните институции за да си балансира бюджета, който ще бъде прегледан в началото на 2009.
  Освен това, през изминалите две седмици, Руската централна банка е изхарчила близо $21 милрд за да подържа новото ниво на рублата. Резервите са намалели драстично през изминалите месеци.
  Все пак да не забравяме, че Русия няма традициите на САЩ и Западна Европа. Руското правителство е пред ръба на пропастта, но за сметка на това огрмното им его никога няма да признае проблемите или нуждата от международна помощ. Вместо това, братушките ще мрът от глад тази зима, а другата ще е страшно.
  Но за сметка на това си имат тези невероятно-здрави политици. Каратисти, борци, кагебеисти, и бивши агенти. Да им са здрави и честити.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Кебапчиев , d.h.k.

  Антоне,да си гледаме на6те студени зими.Коя икономика е без проблеми,а знаем откъде дойдоха.Демокрациите не могат да бъдат само от американски тип. Те американците си налагат техният модел в Афганистан и Ирак,ама удрят на камък. Да не би при Елцин да бе6е добре,не ,но тогава Америка бе6е доволна. Сега в Русия се върна държавността,понеже Путин постави на мястото им олигарсите. Това оба4е не било демократи4но! Хайде холан,все пове4е ми се светва,4е ако Америка те хвали,зна4и не е наред! Ти да си 4ул онези зад океана да са недоволни от българската демокрация? Не разбира се,като им играем по свирката и сме като Гüро Михаилов в Ирак! Така 4е ако Америка е недоволна от Русия,зна4и Путин прави добра политика за Русия! Вси4ко друго е порнографска история....

  Нередност?
 • ДИ

  "Суверенната демокрация не означава демокрация минус нещо. Демокрацията във всяка една страна, ако работи, е продукт на местна почва."

  1. Путиновата "суверенна демокрация" е толкова "демокрация", колкото е хуманен "хуманния канибализъм".

  2. Демокрацията "не работи", когато робовладелецът размахва бича и пита "Има ли недоволни?" Тогава не работят умовете, работят само мускулите.

  3. "Продукт на местна почва" е превод на ролята на индивида в едно демократично общество. Ако държавата съществува благодарение на индивида, значи е демокрация. Ако индивида съществува заради държавата (и нейния суверенитет), значи е "нещо друго".

  Нередност?
 • 4
  emesbg2 avatar :-|
  BELLAMY

  Виж Ди - хуманния канибализъм е наистина хуманен защото канибалът убива за да се храни а не като ДАНС - за да пази някакво политическо сттукво - случаите с катерушката и опасните.ком го показаха ясно.
  № 3 - ,,нещо друго" - индивида не може да бъде демократ, той е суверен на Властта тоест Владетел.
  Кебапчиев ,според мен с Американците историята просто се повтаря : Американците правят Износ на Демокрацията си както навремето Троцки правел Износ на това което мислел за комунизъм а то било Социализъм.
  Колкото Троцки е успял толкова ще успеят и американците.То затова никой не им ще Демокрацията.Пример:Ирак.
  Антон К - не се притеснявай толкова за руснаците - те имат донякъде работеща икономика ,имат на какво да стъпят в тази Икономическа криза , обаче в България ще бъде плач и скърцане със зъби.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  ндн

  Уважаеми журналисте, ако наистина сте взели интервю от Глеб Павловски, защо просто не го публикувате като интервю? Нямаме нужда от предъвкана и украсена история, а от най-простото: въпрос- отговор, въпрос- отговор.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  ivanov (off)

  Сладкодумец е тоя товариш,но най-важна е цената на водката...

  Нередност?
 • 7
  x_x_x avatar :-|
  Х X X


  Русия си има традиционно тиранично управление; то е силно защото хората така са си свикнали и това искат. 10-20% може би наистина искат демокрация, но на тях обществото им затваря устата.

  А такива като Павловски имат задачата да създадат благоприятна представа за Русия на запад. Това също винаги го е имало: затвори, казарми и пропаганда в Русия дал господ.

  През 1930-те се е стигнало дотам, че разни западни интелектуалци са славославели първата социалистическа страна, а в туй време Сталин е затривал милиони.

  Така, че в обозримо бъдеще промяна няма да има.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-P
  Аз

  Такива като Глеб Павловски имат дарбата да ни представят по убедителен начин МАЗОХИЗМЪТ НА КОМПЛЕКСАРИТЕ, особено когато са отчаяни. Разбира се в такива случаи първо тяхно задължение е воинстващата демагогия, която обаче води до съвършена несъстоятелност на защитаваните тези. Не очаквам нещо добро за Русия, но жалко, че и светът не може да очаква нещо добро от Русия. Бедният руснак - смесва диктатура с демокрация.....

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  набръснарябратму

  Кой знае защо, авторът е поставил на Павловски ореол на независим, едва ли не инакомислещ. Човекът си повтаря, като развален грамофон, изтърканите клишета на имперското мислене. Ниво културно-масовик от завоска многотиражка.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Лебедовото езеро

  Не разбрах има ли разлика между СССР и Русия?
  И защо не го попитаха какво е направил Рейгън, какво точно е направил Путин и какво ще прави Мечо?
  И с какво се хранят канарчетата?

  Нередност?
Нов коментар