Чуйте кой говори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чуйте кой говори

Москва досега не е разпространила на хартия нито една от идеите си, които се появяват главно под формата на речи на Медведев. <br />

Чуйте кой говори

Планът на руския президент Дмитрий Медведев за нова система за сигурност в Европа е покана за равнопоставен диалог

3309 прочитания

Москва досега не е разпространила на хартия нито една от идеите си, които се появяват главно под формата на речи на Медведев. <br />

© Reuters


"Нова архитектура на сигурността в Европа" - тази мистериозна руска идея броди от известно време из Стария континент. За момента обаче въпреки активното й пропагандиране от страна на Москва тя, изглежда, е доста общ план, който поне засега съществува само на думи.

"В днешната дискусия нямахме абсолютно никакъв основен документ или неофициален документ на масата", заяви пред журналисти финландският външен министър Александър Стуб след дълъг официален обяд за делегациите, участвали в тазгодишната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в Хелзинки в началото на декември. "Разбира се, като направиш някакво предложение - в интервю или в някаква реч, след това обикновено започваш да скицираш някакви идеи. [...] Аз съм дискутирал с руските си колеги, виждал съм текстове, но нищо, към което сме се обръщали колективно. Това беше първата съвместна дискусия за бъдещето на европейската сигурност и никакви документи не бяха обсъждани", поясни Стуб, чиято страна държи ротационното председателство на ОССЕ до края на 2008 г.

Срещата в Хелзинки обаче не само не донесе никакви исторически решения, но дори не успя да разреши спешни въпроси като удължаването на мандата на наблюдателите на ОССЕ в Грузия и отцепническите й провинции Абхазия и Южна Осетия. Мандатът им изтича на 31 декември 2008 г. От избухването на въоръжения конфликт между Русия и Грузия през август обаче те не са в състояние да навлязат в Южна Осетия, която според Москва вече е независима държава и следователно правомощията на грузинската мисия на ОССЕ не се простират върху нейната територия.

"За съжаление по отношение на наблюдателите в Южна Осетия царува тишина и тъмнина", каза Даниел Фрийд, помощник-секретар по европейските въпроси в Държавния департамент на САЩ. "Много малък брой международни наблюдатели са били допуснати вътре [в Южна Осетия - бел. ред.]. Никой не знае какво се случва. Сериозни неправителствени организации като Human Rights Watch съобщават за непрекъснати атаки над грузински села. Русия, след като контролира тези територии, е задължена да допусне международни наблюдатели в тях", заяви Фрийд и добави, че целта е да се възстанови стабилността в региона и да се избегне по-нататъшното насилие и цикъл на отмъщение. Засега остава неясно колко ще продължи

"тъмнината" и "тишината" от Южна Осетия

Начинът, по който въпросът с наблюдателите бъде разрешен обаче, ще покаже как ще се развиват отношенията между Запада и Русия в следващите години.

Външните министри на 56-те членки на ОССЕ на практика не успяха да се споразумеят по нито един ключов въпроси. За пореден път се провали и опитът за политическа декларация на срещата. Последният подобен документ на ОССЕ е с дата 2002 г. Тазгодишният проект, копие от което беше получено от "Капитал", носи гръмкото име "Подновяване на духа на Хелзинки" - препратка към първата хелзинкска конференция, довела до създаването на организацията, и исторически дух, от който новата среща беше наистина далече. Стуб нарече поредния провал министерската среща на ОССЕ да приеме политическа декларацията една "изпусната възможност." "Няколко думи тук, няколко думи там, няколко запетаи тук, няколко запетаи там и щяхме да я имаме", каза финландският външен министър.

По информация на "Капитал" обаче несъгласията около текста са били доста по-дълбоки и разнопосочни. Четири страни са се противопоставили на части от документа, а заради принципа на консенсусно вземане на решения на организацията несъгласието само на една страна - членка на ОССЕ, е достатъчно да блокира решение. В случая с опита за нова политическа декларация Сърбия е възразила по точка за Косово, Азербайджан - за Нагорни Карабах. Русия се противопоставила на призива да се спазват задълженията по Договора за обикновени въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), от който тя се изтегли едностранно през 2007 г. Чехия пък се възпротивила на изречение, че в документа са записани само инициативите на руския президент Дмитрий Медведев за преразглеждане на европейската система за сигурност и на френския му колега Никола Саркози за среща на високо равнище по този въпрос.

Освен че неспособността на ОССЕ да приеме нова политическа декларация подчертава дълбоките противоречия между нейните страни членки, прострели се от Ванкувър до Владивосток (така самата организация определя географското си влияние), тя донесе и едно практическо неудобство за основните спорещи страни - Русия и другите. Очакваше се документът да внесе яснота по неочакваното, оспорвано и вероятно спонтанно предложение на френския президент за среща на високо равнище по повод на руския план за нова европейска сигурност. Друг въпрос е обаче, доколко западните партньори на Русия наистина искат да се ангажират с организирането на среща, чийто дневен ред не е много ясен.

Идеята на Москва за нова система на сигурност в Европа се прокрадна първо в реч на тогавашния президент Владимир Путин в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2007 г. Тогава той остро критикува неспиращото разширяване на НАТО на Изток и настъплението на организацията към руската граница. Едва това лято обаче в серия от речи на международни форуми наследникът на Путин Дмитрий Медведев заговори за промяна на съществуващата европейска сигурност. На министерската среща на ОССЕ в Хелзинки руският външен министър Сергей Лавров отново говори пред колегите си за някои основни елементи на идеята на Кремъл. Сред "ключовите смислови блокове на бъдещия договор [за европейска безопасност]", както ги нарече самият Лавров са "юридически задължаващо потвърждение и единно тълкуване на основни принципи на безопасност на държавите и отношенията между тях в евроатлантическото пространство", "реален отказ от претенциите на отделни държави и техните групи от изключителни права за поддържането на мира и безопасността в евроатлантическия регион" и "определяне на основни принципи за развитието на режима за контрол върху въоръжението, укрепване на доверието, сдържаност и разумна достатъчност в областта на военното строителство".

"Много от нас са доволни от настоящата система - ЕС, НАТО, ОССЕ", заяви Стуб - мнение, което споделят много от европейските и американските му колеги. Москва обаче настоява на своето. И докато, от една страна, Русия отказва да прилага такива споразумения като ДОВСЕ, тя, изглежда, не предлага и нищо фундаментално различно като алтернатива на сегашната система за сигурност в Европа. Много дипломати са на мнение не само, че Кремъл не може да предложи нещо ново в тази насока, но изобщо

Няма намерение да преоткрива Америка

Москва досега не е разпространила на хартия нито една от идеите си, които се появяват главно под формата на речи на президента Медведев.

Това, което Кремъл в действителност иска, е равно участие при вземането на големите решения, смятат наблюдатели. След като в последните години набра икономическа мощ, Русия започна отново да търси мястото си в центъра на световната геополитическа карта, което смята, че й се полага. "Мисленето в сфери на влияние при руснаците все още е много силно", каза в интервю за "Капитал" бившият австрийски вицеканцлер от консервативната Народна партия Ерхард Бусек. "Ние, австрийците, сме слушали забележки на руснаците, че сме били в зоната на влияние на Русия и всъщност не е трябвало да влизаме в ЕС. Това беше казано още по-ясно за прибалтийските страни например. Има подобни забележки по отношение на Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Руснаците имат своите проблеми с това да осъзнаят независимостта на други държави", каза Бусек.

Според дипломати публичните изявления за руското предложение за нова европейска сигурност са чисто и просто покана за равнопоставен диалог със Запада. "Това [предложението на Москва] със сигурност е покана за отворен диалог от нов тип", каза за "Капитал" финландският дипломат Марку Реймаа. Мнозина в дипломатическите среди изобщо не очакват да получат от Москва някакви конкретни проектодоговори, които да очертаят на хартия идеята на президента Медведев и гледат на нея като на

Маневра за привличане на внимание

"Видяхме много подобна увертюра във Виена през 1986 г. Външният министър на Горбачов - Едуард Шеварднадзе, във встъпителната си бележка във Виена покани страните участнички: "Моля, заповядайте на хуманитарна конференция в Москва", спомня си Реймаа, който следи ОССЕ още от създаването й. "Стигнал съм до заключението, че те никога всъщност не са дискутирали детайлно какво са имали предвид с тази инициатива, но от психологическа гледна точка това привлече внимание. Дори руският ми колега във Виена имаше проблеми да обясни, защото сам нямаше нищо на хартия какво се крие зад тази смела инициатива", разказва финландският дипломат. "Подобни неща винаги идват от Москва", спомня си и Бусек. "Това е мисленето на руснаците в зони на сигурност, което има дълбока имперска традиция. Мисля, че човек може да разбере Русия само ако има предвид руската имперска традиция. Планът на Медведев според мен е нещо, което също е издържано в този дух", каза Бусек.

Друг фактор, който също трябва да се отчете днес, е и променената карта на Европа, в която бившите съюзници на Русия сега са сред най-острите й критици. Докато повечето западноевропейски страни като Германия, Франция и Италия са склонни да водят диалог с Русия, включително за идеите и за нова система на сигурност на континента, източноевропейските им съседки имат доста твърди противоположни позиции. Въпреки че според някои дипломати не всички от тях са крайни в антируските си позиции (България и Румъния например избягвали да вземат страна), много от външнополитическите действия на тази част от континента, която американците нарекоха Нова Европа, трудно могат да бъдат определени като русофилски.

Същевременно от географска гледна точка самата Русия е част от Европа. Въпросът е къде самата тя се вижда политически. "Една от широко разпространените заблуди в останалата част на Европа е, че Русия някога ще стане член на ЕС. Руснаците нямат такива намерения. Те продължават да гледат на себе си като на велика сила, като на партньор на американците. Вашингтон е техният партньор. Да пишат писмо до Брюксел с молба за членство в ЕС е далеч от намеренията на руснаците", смята Бусек.

И след като президентът Медведев огласи идеите на Москва за нова система за сигурност в Европа, големият въпрос пред Запада сега е какво да прави с Русия оттук нататък.

"Нова архитектура на сигурността в Европа" - тази мистериозна руска идея броди от известно време из Стария континент. За момента обаче въпреки активното й пропагандиране от страна на Москва тя, изглежда, е доста общ план, който поне засега съществува само на думи.

"В днешната дискусия нямахме абсолютно никакъв основен документ или неофициален документ на масата", заяви пред журналисти финландският външен министър Александър Стуб след дълъг официален обяд за делегациите, участвали в тазгодишната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в Хелзинки в началото на декември. "Разбира се, като направиш някакво предложение - в интервю или в някаква реч, след това обикновено започваш да скицираш някакви идеи. [...] Аз съм дискутирал с руските си колеги, виждал съм текстове, но нищо, към което сме се обръщали колективно. Това беше първата съвместна дискусия за бъдещето на европейската сигурност и никакви документи не бяха обсъждани", поясни Стуб, чиято страна държи ротационното председателство на ОССЕ до края на 2008 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Къде е Русия в Европа знаем от 1712 година, а по интелигентине от 1290, а тройкаджиите от 1410 година, българите като най-интелигентни от 896 година.
  На брюкселсите политически зелки се предлага приятелски диалог и намиране на изгодно за всички решение.
  Разбира се те трябва ЛИЧНО да решат проблема с Наакашвили! Ще могат ли?
  ----------------------------------
  Силно се съмнявам и през 1939 го увъртаха като пръдня в гащи Хитлер Хитлер ли е или напротив, и едва не доведоха руските войски в Париж - втори път след 1815 година.
  Който е глупав, то е за дълго - приятеля Дени Дидро 1786 година!!
  Русия ще мине и без тях, те без Русия йок! Някой да се сеща днес за оня с вирнатите мустаци или за 700 годишната империя с 10 официални езика?
  Едва ли!

 • 2
  Avatar :-|
  грешка

  В предпоследния абзац, че била географски в Европа. Някога може би. След 92 и откъсването на републиките, русия стана чисто азиатска държава, пардон, государство с государь.

 • 3
  Avatar :-|
  Баба Пена

  Какъв план? Някой да е видял нещо черно на бяло?
  Всичко е само приказки, и по точно пробни балони.

 • 4
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  ...големият въпрос пред Запада сега е какво да прави с Русия оттук нататък..
  Ами нищо няма нужда да прави "Запада", каквото и да се разбира под това, с Русия, просто да не се завира в руският заден двор, много просто и много евтино и да не ходи в чужд манастир със свой устав!
  ----------------------------------
  Даже бат Обама го схвана от раз и забрави да говори за ракетни щитове точно в Чехия, които видите ли ще защищават Чехия от Ирански ракети!
  ----------------------------------
  Полека лека ще влезат в час, що е време пред нас е, па и сега криза за мангизи ни налегна!

 • 5
  Avatar :-|
  nikola1920

  дедо боби , твоята русия ще забърка голяма каша, само дето теб не ти пука.и твоят народ,на чийто език пишиш, ще бере ядовете ,дошли от такива като теб.

 • 6
  seg00516098 avatar :-|
  JediMonster

  .......Никой не знае какво се случва. Сериозни неправителствени организации като Human Rights Watch съобщават за непрекъснати атаки над грузински села. Русия, след като контролира тези територии, е задължена да допусне международни наблюдатели в тях", заяви Фрийд и добави, че целта е да се възстанови стабилността в региона и да се избегне по-нататъшното насилие и цикъл на отмъщение. Засега остава неясно колко ще продължи.........................

  Къде беше господин Фрийд и Human Rights Watch когато гадната мюсолманска сбирищина от наркотрафиканти АОК започна "насилие и цикъл на отмъщение" във Косово??????? Къде е Human Rights Watch която повремето на Садам казваше че във Ирак за периода от 1985 до 2000 година са избити 200 000 души несъгласни със Садам. Малка справка за периода 2003-2008 година във Ирак са избити 1,7 милона цивилни!!!!! Къде са Human Rights Watch?????

  .....................Русия се противопоставила на призива да се спазват задълженията по Договора за обикновени въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), от който тя се изтегли едностранно през 2007 г.............................................

  Защо Русия се противопоставя????? Автора защо не пояснява че Русия деанонсира ДОВСЕ защото САЩ излязоха едностранно от САЛТ-1 който е за ограничаването на стратегическите нападателни въоръжения и договора за ПРО е само едно от нещата вътре !!!! Коя държава има доктрина за "премантимен ядрен удар"?????

 • 7
  Avatar :-|
  do jedi

  jedi jedi що 4иниш на запад най са ми готини русофилите кадето избягали на запад ,плюят америка и славят рубладжиите а те и децата им си стоят там на уредено

 • 8
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  nikola1920 [Анонимен | неутрално] - Русия от едно 1000 година война и проблеми на другите не е отваряла, като изключиш Освободителната война 1877, може би някои и днес съжаляват!
  Виж много пишман вояки, политикани и надути пуяци са се катерили на Русия по к... от 1280 година насам, чет нямат и всичките са някъде на дъното на Лета, вярно от единият остана 10 см черепче да не е без хич!
  Последно на Наакашвили обърсаха сопола, приятелси, нежно но акуратно!

 • 10
  Avatar :-|
  дедо Иван

  Е много си трашен бе USA [Анонимен | неутрално] просто си яко препил и не ти е още минало, стяга те шапката или що...........? Шапката най-лесно, просто я свали, ще ти олекне!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.