Guns N' Roses*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Guns N' Roses*

САЩ и Русия може да не са съгласни, но да работят заедно, каза американският вицепрезидент Джо Байдън<br />

Guns N' Roses*

В Мюнхен САЩ зададоха нов тон на отношенията си с Русия и на своята външна политика

3544 прочитания

САЩ и Русия може да не са съгласни, но да работят заедно, каза американският вицепрезидент Джо Байдън<br />

© Reuters


Малко преди края на мюнхенската конференция за сигурност от мястото си в публиката Соломон Паси попита участниците в панелна дискусия за Афганистан дали няма да е добре да се поднови проектът за засаждане в страната на български маслодайни рози на мястото на мака, от който се добива опиум. Въпросът на бившия български външен министър сякаш леко изненада афганистанския президент Хамид Карзай, но успя поне за кратко да постави Паси, един от кандидатите за поста генерален секретар на НАТО, в центъра на вниманието на мюнхенската конференция.

Форумът, на който присъстваха около 300 делегати, включително министри и висши държавни представители от около 50 държави, предостави добра платформа за изява и на канадския министър на отбраната Питър Маккей, и на полския външен министър Радослав Шикорски, които също проявяват интерес към шефския стол на алианса. Двамата участваха в друга дискусия за Афганистан и това може би не беше случайно съвпадение. Ситуацията в страната, където талибаните отново се активизират под, изглежда, безсилния поглед на НАТО, бе от горещите теми на конференцията по сигурността, която се провежда в Мюнхен всеки февруари от 45 години насам.

Афганистан бе една от страните, които Джо Байдън, първият американски вицепрезидент, участвал в мюнхенския форум, спомена поименно в речта си като проблем, който може да се разреши само със съвместни международни усилия. Афганистан и Иран са сред страните, които Байдън вероятно имаше предвид, когато заяви: "Америка ще прави повече, но Америка ще изисква повече и от своите партньори", намеквайки за необходимостта от по-силен ангажимент на Европа.

Участниците в мюнхенската конференция очакваха с нетърпение речта на американския вицепрезидент, защото тя беше дебютното международно представяне на външната политика на новия президент Барак Обама. И Байдън не разочарова. "Идвам в Европа от името на една нова администрация, която има намерение да наложи нов тон във Вашингтон и в отношенията на Америка със света, каза той и добави: Америка има нужда от света точно толкова, колкото, вярвам, и светът има нужда от Америка."

Смяната на тона

не само на САЩ, но и на много от останалите ключови участници в мюнхенската конференция този февруари беше осезаема. През последните години форумът се бе превърнал в място за полемични битки между съюзници и геополитически противници. Европа критикуваше политиката на предишния американски президент Джордж У. Буш, а само преди две години в Мюнхен тогавашният руски президент Владимир Путин нарече разширяването на НАТО на изток "виртуална берлинска стена" и предупреди за опасността от нова въоръжена надпревара на континента. Миналата седмица обаче повечето изказвания на делегатите бяха значително по-меки.

След сигналите за готовност за пряк диалог с Иран, в Мюнхен САЩ протегнаха ръка и към Русия. "В последните години станахме свидетели на опасна промяна на отношенията между Русия и членовете на нашия алианс (НАТО - бел. ред.). Време е да натиснем копчето reset и да прегледаме отново множеството области, в които можем и би трябвало да работим заедно", заяви Байдън. В речта си той определи Русия като ценен партньор на САЩ в Афганистан и в борбата срещу терористичната организация "Ал Каида".

Вашингтон силно се нуждае от Москва за разрешаването на въпроса с противоречивата иранска ядрена програма. Докато прекият диалог между САЩ и Иран вероятно е силен коз, няма гаранции, че той ще предизвика очаквания ефект и ще доведе до промяна в политиката на Техеран. Именно затова Москва, която е постоянен член в Съвета за сигурност на ООН и поддържа тесни икономически връзки с Иран, е необходима на САЩ и техните съюзници като застраховка, че ако пряката дипломация не успее, с руска помощ те ще могат да наложат още и по-строги санкции на Иран, с които да окажат ефективен натиск върху режима в Техеран.

Тонът на Байдън в Мюнхен, изглежда, засегна правилната струна в руския лагер. "Очевидно е, че новата американска администрация има желание за промяна и това вдъхва оптимизъм", каза след срещата си с Байдън в Мюнхен руският вицепремиер Сергей Иванов, цитиран от "Ройтерс". Иванов също намекна, че Москва е готова да обсъди с Вашингтон потенциални ракетни заплахи и поднови предложението на Русия да предостави свои съществуващи радарни установки за бъдеща противоракетна защитна система. Самата реч на Иванов, която той произнесе още в първия ден от конференцията и преди изказването на американския вицепрезидент, беше праволинейна, основана на факти и лишена напълно от заплашителна реторика. Нямаше и никакви препратки към все още доста схематичните идеи на руския президент Дмитрий Медведев за т.нар. нова архитектура на сигурност в Европа. Темата обаче така или иначе вече е влязла в обращение. В Мюнхен германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и британският външен министър Дейвид Милибанд бяха сред политиците, които споменаха отново идеята на Медведев. На въпрос от публиката за възможностите за диалог с Москва, Меркел отговори така: "Ако Русия смята, че една нова архитектура на сигурността може да бъде изградена на основата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), няма причина да не говорим с Русия. ОССЕ е важна, но не най-важният инструмент на света. Русия трябва да бъде по-конкретна." Саркози пък каза: "Това (руското предложение - бел. ред.) е изключително интересно. Нека говорим. Никой не иска да изоставим НАТО. Нека седнем около масата и поговорим спокойно."

Но в Мюнхен не всички европейски страни изглеждаха готови за

Спокоен диалог с Русия

Много от участниците говориха за загубата на доверие в Русия, особено след войната в Грузия миналото лято и последната газова криза в Европа. Най-вече бившите съюзници на бившия СССР от бившия варшавски пакт и нови членки на ЕС и НАТО все още гледат към Москва ако не със страх, то със сигурност с голяма доза недоверие. Много от тези страни, изглежда, не са готови напълно да се съгласят със Саркози, който каза: "Не вярвам, че днес Русия представлява военна заплаха за ЕС и НАТО. Не го вярвам поради цял ред причини и първата е, че Русия е изправена пред толкова много големи вътрешни предизвикателства." На форума в Мюнхен обаче полският премиер Доналд Туск още веднъж изрази готовността на своята страна да подслони американска противоракетна система и настоя Украйна и Грузия още тази година да получат конкретен план за членство в НАТО. Естонският президент Томас Илвес пък сравни думите и действията на Русия с тези на капризно дете: "Когато едно дете нарочно счупи една играчка, за да получи по-голяма и различна играчка, човек трябва да си помисли дали да възнагради подобно поведение. Когато една страна нарочно счупи фундаменталните принципи на европейската сигурност и после използва това в спора за нова архитектура на сигурността, на човек може да му е простено, ако подобно поведение му се стори малко неискрено."

Въпреки че Америка се показа готова за сътрудничество с Русия, тя даде да се разбере, че няма намерение да прави това безусловно. "Няма да се съгласим с Русия по всички въпроси. Например САЩ няма да признаят Абхазия и Южна Осетия като независими държави. Няма да признаем сфера на влияние, предупреди Байдън, но побърза да добави: САЩ и Русия могат да са несъгласни и въпреки това да работят заедно там, където интересите ни съвпадат."

Като потвърждение за добронамереността на Вашингтон броени дни след форума в Мюнхен американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че Вашингтон може да замрази изграждането на противоракетен щит в Европа. "Ако можем да видим промяна в поведението на Иран, тогава ще преосмислим къде се намираме", каза Клинтън след среща с чешкия външен министър Карл Шварценберг във вторник, цитирана от Ройтерс. Въпреки че думите й бяха отправени към Техеран, според сътрудници на Държавния департамент посланието й по-скоро е насочено към Москва, за която американският противоракетен щит е като трън в окото.

Посланието изглежда е, че администрацията на Обама не иска да губи време в приказки и вече прилага на практика идеите си за търсене на нови партньорства, а и за обновяване на старите. Топката вече е в руското поле. Европа също трябва да даде на американските си партньори, а и на самата себе си, някои отдавна очаквани отговори. Дали е готова за истинско и пълноправно сътрудничество със САЩ с всички произтичащи от това задължения? Дали ще е в състояние да заговори с един глас? Дали ще може да поеме пълната отговорност за собствената си сигурност, включително енергийната? Или, както го формулира френският президент Саркози в Мюнхен: "Дали Европа иска мир, или иска да бъде оставена на мира?"

* Оръжия и рози (от англ.)

Малко преди края на мюнхенската конференция за сигурност от мястото си в публиката Соломон Паси попита участниците в панелна дискусия за Афганистан дали няма да е добре да се поднови проектът за засаждане в страната на български маслодайни рози на мястото на мака, от който се добива опиум. Въпросът на бившия български външен министър сякаш леко изненада афганистанския президент Хамид Карзай, но успя поне за кратко да постави Паси, един от кандидатите за поста генерален секретар на НАТО, в центъра на вниманието на мюнхенската конференция.

Форумът, на който присъстваха около 300 делегати, включително министри и висши държавни представители от около 50 държави, предостави добра платформа за изява и на канадския министър на отбраната Питър Маккей, и на полския външен министър Радослав Шикорски, които също проявяват интерес към шефския стол на алианса. Двамата участваха в друга дискусия за Афганистан и това може би не беше случайно съвпадение. Ситуацията в страната, където талибаните отново се активизират под, изглежда, безсилния поглед на НАТО, бе от горещите теми на конференцията по сигурността, която се провежда в Мюнхен всеки февруари от 45 години насам.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  is

  :-) преди години и аз проповядвах идеята за българската роза в Афганистан. Една шведка ме попита:" а те какво ще ги правят, ще ги пушат ли?". Ей богу не успях да й отговоря.

 • 2
  Avatar :-|
  Сульо

  хихихихи! Патова ситуация,брато! :0)

 • 3
  Avatar :-|
  Starec

  Ето един любителски коментар:
  "Европа" (богатата поне) искаше да си запази богатите социални програми и висок стандарт на живот, а САЩ сами да вършат мръсната и скъпа работа: да гарантират безопасността и, да се борят с производителите на наркотици (Афганистан, Колумбия и пр.), да воюват с фундаментализма, тероризма и пр. И - отгоре на всичко - "Европа" критикуваше политиката на САЩ по всички възможни поводи - Гуантанамо, Ирак, Израел, Буш и пр. и пр.
  Е - Обама рече, че дойде време и "Европа" да се включи - и да плаща. Същото важи и за Русия.
  Топката е в тях.

 • 4
  Avatar :-|
  айсайдер

  Бе Русия са голечи шовинисти...Няма да тръгнат да се борят в Афганистан и Ирак за демокрация...И от Украйна ще искат пари за газта..
  шовинисти ти казвам

  И немцу не дала,
  И еврею не дала.
  Свою узкую -
  Только русскому!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK