Бернар Кушнер: Трябва открит диалог с Русия за европейската сигурност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бернар Кушнер: Трябва открит диалог с Русия за европейската сигурност

С Франция НАТО е по-европейски и по-силен

Бернар Кушнер: Трябва открит диалог с Русия за европейската сигурност

2203 прочитания

С Франция НАТО е по-европейски и по-силен

© Посолство на Франция


Профил

Завръщането на Франция във военното командване на НАТО, което тя напусна през 1966 г., е голямата новина на този юбилеен форум. Включването на една основна европейска сила в пълна степен в алианса има потенциал да засили европейския му облик и може да стане катализатор на по-нататъшни промени в бъдещата стратегия на НАТО. "Капитал" се свърза с френския външен министър Бернар Кушнер, за да попита какво значение ще има решението на Париж за НАТО и за Европа.

Бележи ли нова глава във френската външна политика връщането във военното командване на НАТО и какво значи за Алианса това?

Бих казал по-скоро нова страница, отколкото нова глава! По време на операциите в Косово, френските войски не разполагаха с цялата необходима информация и нямаха достъп до истинските командни центрове. Това бе трудност за една армия-членка на коалиция! Днес, запазвайки независимостта си, ние правим рационален избор, който слага край на една дейност, започнала преди повече от десет години.

В това време процесът на европейската отбрана се засили чувствително, именно по инициатива на френското председателство на Европейския съюз миналата година. Тогава бяха започнати три операции: в Грузия, в Косово и срещу пиратството в Аденския залив, без да говорим за операцията EUFOR в Чад - Централно-африканска република. Колкото до това, какво означава това за НАТО, мисля, че реакциите на нашите съюзници говорят сами за себе си: С Франция във военното командване, Алиансът е по-европейски и по-силен, за да посрещнем новите заплахи, и това е в полза на всички нейни членове.

НАТО има проблеми в Афганистан, на изток с Русия и в последно време двата бряга на Атлантика изглеждаха разделени във визията си за бъдещето. Какви са френските предложения за бъдещето на НАТО?

Не трябва да си затваряме очите. Международната общност се сблъсква с истински трудности в Афганистан, но в същото време беше постигнат съществен успех от 2001 г. насам. Заедно помогнахме за установяване на демократични институции, върнахме децата в училище - най-вече момичетата, направихме много за здравеопазването, реализирахме инфраструктурни проекти. Сложихме край на един от най-страшните режими, които историята познава. Това е разбира се една трудна битка и ние казваме ясно: решението за Афганистан не е единствено военно.

Ние трябва да направим повече в областта на строителството: това е една страна, изживяла опустошителни войни в продължение на трийсет години! Ние приложихме интензивна дипломатическа активност, към която, впрочем, се присъедини и България. На Парижката конференция от юни 2008 г. сменихме стратегията, за да съчетаем операциите за сигурност, действията за правова държава, процесите на възстановяване и на развитие, без да забравяме регионалното сътрудничество. Радваме се, че президентът Обама присъедини САЩ към тази стратегия.

Бъдещето на НАТО минава през преглед на стратегическата концепция, която не е променяна от 1999 г. Този процес трябва да ни помогне да изградим една споделена визия за стратегическото ни обкръжение и за бъдещето на Алианса. Днес ние живеем в един експлозивен свят с неясни и все по-непредвидими конфликти вследствие на климатичните промени, недохранването, липсата на вода, енергийната несигурност, или терористични заплахи подхранвани с нови технологии. Имаме нужда Алиансът да си постави ясни цели, основани върху една ефикасна стратегия и подходящи средства.

Франция подчерта, че смята възраженията на Русия относно членството на Грузия и Украйна за важни и това не може да не повлияе на стремежа им към членство.

Позволете ми да бъда много ясен по този въпрос. Съюзниците решиха по време на срещата на върха в Букурещ, че е твърде рано да се дава на Грузия и Украйна плана за присъединяване, но също така, че Грузия и Украйна искат да се присъединят към НАТО. Това, което казваме, е, че за да стане една страна член, трябва да отговаря на определени критерии - първо способността да поема тежки отговорности, да дава своя действителен принос за сигурсността на Европа и да споделя нашите ценности.

Вашата страна, България, която е един от най-младите членове на Алианса, е запозната с тежестта на усилията, които трябва да поема. Разширяването трябва да допринесе за стабилността и сигурността на континента, от които също да се ползва и Русия. Но също така е пределно ясно, че решенията трябва да се вземат само и единствено от съюзниците и че никоя трета страна няма право на вето.

Миналото лято, президентът Медведев направи предложения относно европейската сигурност. Трябва да го вземем насериозно да започнем с Русия открит диалог относно европейската сигурност. Смятаме, че европейците и съюзниците трябва заедно да се подготвят за такава дискусия. Очевидно е, че ние отново ще демонстрираме доверието и привързаността си към организациите, които функционират: Европейския съюз, НАТО, ОССЕ. Целта ни трябва да бъде подобряването сигурността на континента като цяло чрез две допълващи се действия : като се засили сигурността в Европа (управление на кризи, ограничение на въоръжаването) и се гарантира сигурността в Европа като се противостои на предизвикателства като тероризма, неразпространението на въоръжения и енергийната сигурност.

Какви са шансовете за скорошно завършване на европейския стълб на сигурността в НАТО и постижима ли е по-силната връзка на ЕС с алианса?

Днес ние строим Европа на отбраната, като развиваме европейската политика на отбрана и сигурност. Нашето приближаване към НАТО е допълващо и неразделно свързано със засилването на Европа на отбраната. Това са две страни на една и съща политика. Ето защо ние превърнахме Европа на отбраната в един от приоритетите на нашето председателство на Европейския съюз. Чрез конкретни проекти напреднахме в тази област с цел да се подобрят възможностите на европейците да противостоят заедно на предизвикателствата отнасящи се до общата сигурност и да се противодейства заедно в ситуации на криза.

Ние засилихме изискванията си към ЕС, за да бъде той в състояние да ръководи едновременно няколко типа операции за управление на кризи, на всички континенти: вижте например какво успяхме да направим заедно в Чад! Също така се заехме със засилването на военния капацитет и на европейската военна промишленост, с пилотни проекти, като въздухоплавателната европейска инициатива или европейския стратегически транспортен флот. Засилихме възможностите на Европейския съюз да ръководи комплексни операции, създавайки стратегически военно-граждански център за планиране. Оставаме също така и силно ангажирани с изпълнението на тези проекти.

Засилването на европейската отбрана е напълно съвместимо с укрепването на Алианса и трябва да доведе до взаимно засилване на двете структури. Американците и британците разбраха тази логика, както свидетелстват силните изказвания на президента Обама и на премиера Браун в подкрепа на Европа на отбраната. Затова ние работим за укрепване на отношенията между ЕС и НАТО, основно с цел да се подобри капацитета на взаимодействие на двете организации на терена на операциите, като в Косово и Афганистан.

Предвид забавянето на българско-френската сделка за корветите Gowind 200, има ли нови френски предложения за изграждане на способностите на българската армия?

Преговорите за финализиране на договора и покупката на тези кораби наистина вземат много време... Залогът за България е да разполага с военноморски флот готов за ХХІ век.

Френските предприятия са готови да направят предложения и в други области за да участват в тази модернизация. Но модернизацията минава също и през операционното сътрудничество. Между Франция и България има братство по оръжие и аз искам да отдам почит на близо петстотинте български офицери и войници, които служат в Афганистан, в Кабул и Кандахар, рамо до рамо с френските им колеги. Това са моменти, които трайно бележат една двустранна връзка.

Профил

Завръщането на Франция във военното командване на НАТО, което тя напусна през 1966 г., е голямата новина на този юбилеен форум. Включването на една основна европейска сила в пълна степен в алианса има потенциал да засили европейския му облик и може да стане катализатор на по-нататъшни промени в бъдещата стратегия на НАТО. "Капитал" се свърза с френския външен министър Бернар Кушнер, за да попита какво значение ще има решението на Париж за НАТО и за Европа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  Avatar :-P
  Stratfor

  Ако Фр можеше да защити когото и да е, никой нямаше да влиза в НАТО, Фр е член на ЕС от 50 години. Какво говори Кушнер практически няма значение, Турция е на друго мнение, Германия на второ, британците на трето, Америка на своето си. Генерализациите и говоренето от името на останалите обаче не прикриват задълбочаващата се френска слабост и видима индиферентност.
  Кушнер да обясни защо фр съкращава военният си бюджет, ядреният арсенал, базите в Африка и остава с един единствен самолетоносач.

  French White Paper criticized by a group of generals and senior officers in a full-page commentary in Le Figaro on June 19.
  "...we are abandoning European military leadership to the British and we know the particular nature of their relationship to the United States.
  France will from now on be playing in the same league as Italy."

  http://www.defensenews.com/story.php?i=3592050


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.