Смирени в амбициите си

Новата стратегия на Белия дом за Афганистан поставя скромни цели и търси компромис с партньорите от НАТО

Чисто военното решение в Афганистан е невъзможно, признаха САЩ&nbsp;и НАТО.<br />
Чисто военното решение в Афганистан е невъзможно, признаха САЩ&nbsp;и НАТО.<br />    ©  Reuters
Чисто военното решение в Афганистан е невъзможно, признаха САЩ&nbsp;и НАТО.<br />
Чисто военното решение в Афганистан е невъзможно, признаха САЩ&nbsp;и НАТО.<br />    ©  Reuters

Ако Афганистан е най-сериозният проблем пред НАТО, идеите на САЩ не дават много надежда за скорошен изход. "Само това ли е", беше искрената реакция на репортери и блогъри миналата седмица, когато Белият дом най-после публикува дългоочакваната стратегия за Афганистан и Пакистан.

По думите на колумниста на Slate Фред Каплан всеобхватната стратегия на президента не изглежда като много тежък документ. В нея няма нищо от обещанията войната с тероризма да се пренесе сериозно в Афганистан, Пакистан да стане част от фронта срещу "Ал Каида" или дори настояване за повече европейско военно участие. Всичко това вероятно е добре, тъй като в последните години големите планове обикновено се превръщаха в големи провали. Но засега не става ясно как НАТО (със скромното участие и на България) ще се измъкне от страната, като я остави в значително по-добро състояние, отколкото я е заварила - имиджът на пакта доста ще пострада, ако Афганистан се превърне в поредната авторитарна държава в Централна Азия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  Avatar :-?
  Незнайко

  Измина доста време от публикуването на въпросния "материал", а коментари няма. Тъй като темата наистина е много важна, бих приканил онези - които наистина имат с какво да допринесат към форума - да й обърнат повече внимание.

  На вниманието на авторката на "материала":
  1. Получила се е добра компилация (по-нашенски - гювеч) от авторски коментари и експертни мнения. Поради това е доста трудно да се изрази мнение по същество. Затова няколко въпроса от гледна точка на формалната логика:
  - цитат: "Тя (бел.авт. - новата администрация) не е съгласна с идеите на военното командване за рязко увеличаване на военните сили по примера на политиката в Ирак в последните две години. Планът има пет основни точки - значително увеличение на американския контингент,..."
  Ако това е автентична авторска мисъл, прави ли авторката разлика между "рязко увеличаване на военните сили" и "значително увеличаване на американския контингент"??? И ако да, то тогава каква е логиката на нейното изложение???
  - цитат: "имиджът на пакта (бел. авт. - НАТО) доста ще пострада, ако Афганистан се превърне в поредната авторитарна държава в Централна Азия."
  "Не бойте се, деца", бе писал Хр. Смирненски. "Не бойсе, авторко (за имиджа на пакта)", бих изплагиатствал аз. Просто, защото през последните като минимум поне 200 години и понастоящем, Афганистан никога не е имал силна централна власт - минимално условие за авторитаризъм. Та по този повод, авторката на "материала" дали е чела историческа литература по Афганистан или политологическа по Централна Азия???

  И за да не се обиди авторката (не че съм сексист, ама по темата все компетентни дами се произнасят), въпрос и към другата дама - "автор" на графиката "В Афганистан":
  - без да съм тесен специалист по проблема "финансова помощ за Афганистан" , склонен съм да се съглася с мащаба на посочените от Вас цифри за финансова помощ от страна на САЩ - "5,02 млрд" или Полша - "800 000". Но някакси не ми се вързва Германия да е оказала помощ в размер на "цели!!!" "658,5" (бел.авт. - словом Шестстотин петдесет и осем евро и петдесет евроцента) или пък Португалия в размер на "фантастичните!!!" "1,2" (бел.авт. - словом Едно евро и двадесет евроцента!!!). Може би трябва да се отнасяме компетентно и добросъвестно към служебните си задължения???


 • 2
  Avatar :-|
  НБУ

  Незнайко,

  Знай, че един човек зад един монитор се усмихва не на ум.

 • 3
  Avatar :-|
  Незнайко до НБУ

  Оправдавайки своя ник се губя в догадки относно Вашата фраза. Бихте ли конкретизирали? Благодаря Ви предварително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход