С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 3 апр 2009, 15:36, 3181 прочитания

Кунева, Костадинка Кунева

Случаят със залятата с киселина българка се превърна в символ на една нова битка в Гърция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Това не е перифраза на прочутата реплика от филмите за Джеймс Бонд. Но може да служи за директна игра на думи с името на една по-известна Кунева (Меглена), на която българските медии обръщат повече внимание като на еврокомисар по потреблението. Една друга Кунева - Констадинка, историк по образование, работеща като чистачка и активна като синдикален секретар, беше залята с киселина в Гърция през декември миналата година. Този случай влезе в българските медии, но не предизвика интерес, поне донякъде подобен на този към българските медици в Либия. Нещо повече - колкото по-мощни бяха вълните на солидарност и подкрепа за Костадинка Кунева в Гърция, толкова по-слабо се отразяваше това на поводите за мислене и вълнения в България.

Университет под окупация


В самия център на Солун, по улицата покрай морето, във вътрешността на кварталите по хълмовете - навсякъде се сблъсквам с образа на Кунева. Не Меглена, а Костадинка. Моля приятелите, при които съм на гости, да ми кажат повече. Не се изненадвам, че дори и те, които не се интересуват от синдикални борби, се оказват толкова запознати. "О, Кунева е може би по-известно име и от Стоичков."  

Централният вход на Солунския университет е облепен с плакати, брошури и вестници припомнят случая с българската имигрантка Костадинка Кунева. Стикер с жена, която стои замислено до метлата си и надпис "Днес мисля да помисля дали да мета" предизвиква любопитството ми. Младите момичета на входа ми казват, че стикерите са направени от група активисти и студенти. На 16 март те заедно с работещи в университета и активисти от различни групи за отстояване на трудови права окупират ректората на Солунския университет. С едно искане - ръководството на висшето училище да прекрати договора с фирмата подизпълнител, която почиства университетските сгради. Защото се оказва, че тя е свързана с гръцката компания "Икомет", наела Костадинка на работа като чистачка.  

От момичетата разбирам, че в събота вечерта има събиране на т. нар. обща асамблея - събрание, на което да решат какво да правят, защото ректорът на университета е дал изявление пред местни медии, че обмисля как да прекрати окупацията. На събранието има над сто души - студенти от чужбина, представители на емигрантски и бежански организации. Андре, млад словенец, споделя своя опит от протести в родината си срещу прокарване на платеното висше образование и разказва за сходни ситуации с лоши условия на труд за имигрантите там. " Тези бежанци, които в Словения са предимно от Босна, работят в условия на нечовешка експлоатация. Не знаят правата си, затова случаят "Кунева" има отзвук и в Словения като символ на надеждата, защото заради нея истината започна да излиза наяве", казва Андре.Според Никос, млад гръцки активист, Костадинка се превръща в "символ на една нова битка". "Това е първият път след бунтовете през декеври заради убития от полицията Алексис, когато едно разрастващо се движение поставя въпроси и предлага отговори", казва Никос. Такъв отговор според него е окупацията на сградата на Солунския университет и искането той прекрати договора с фирмата, която менажира дейностите по почистване и наема чистачките.

Каква им е на гърците Кунева?

Защо случаят Кунева е толкова важен за Гърция и как да си обясним вълната от протести заради една българска работничка и синдикалистка е въпрос, който съвсем не е озадачаващ за събралите се млади хора. "Атаката срещу Кунева разкрива реалност, останала скрита дълго време. Осъзнахме, че постепенно над гръцкото общество е наложена съвсем различна рамка на трудови и социални отношения с експлоатация на новите имигранти, но разбира се, и на някои гърци", казва Леа, преподавателка по История на изкуството в Солунския университет. Според нея става дума за робски условия на труд, сравними със средновековните. Работниците нямат договори или подписват празни такива. Не знаят дали ще бъдат на работа след няколко дни. Всъщност не знаят за кого работят, защото не работят пряко за институцията, която ги наема. Има компании посредници и всъщност става дума за тип мафия, която е възможна заради подкрепата на държавата и официалните синдикати. Тези компании в момента са три, но броят им намалява, а те се разрастват, като поглъщат аналозите си. Те имат много имена, но всъщност са свързани вериги от компании в бизнеса на подизпълнителите. Така има дълга йерархия, преди да стигнеш до върха им, научавам от Леа.

От непотизма до мафията и обратно

При управлението на социалистите от ПАСОК се прави опит със закон да бъде ограничен непотизма. За активистите, окупирали Солунския университет, това е едно от бедствията на гръцката демократична система. Според Леа законът, въведен от ПАСОК, опитва да спре практиката роднини и познати да бъдат назначавани на работа в обществения сектор, като вместо това посреднически и външни фирми се заемат с наемането на персонал.

Така частни фирми управляват например почистването в публичните институции, обществения транспорт, държавните университети, болниците. И не е възможно един университет примерно да наеме чистачи за тоалетните без да мине през тях. Според протестиращите в подкрепа на Кунева, тези компании получават все по-големи суми от парите на данъкоплатците за тази си дейност, без това да води до увеличаване на заплатите на работниците, а процент от средствата вероятно отива като подкуп за получаване на поръчките. Същевременно заплатите на работниците се намаляват с разнообразни трикове като този, заради огласяването на който може би Кунева става обект на атака.

Киселина срещу трудови права


Компанията "Икомет", в която Кунева работи, решава да съкрати работното време от 6 на 5.30 часа дневно и съответно да намали заплащането от 720 евро месечно през 2004 г. до 560 евро днес. Срещу това се възпротивява синдикатът, в който е Кунева. Друга част от работниците обаче, организирани във фирмен синдикат, са подведени от управителите на компанията, че протестиращите искали закриване на фирмата. В този синдикат има работници от Пакистан и Бангладеш, пребиваващи в Гърция на ръба на закона. Така по-зависимите работници са използвани срещу тези, които отстояват записаните в законите правила.

Костадинка Кунева, макар че е чужденка и жена, е допусната да бъде на важна позиция в един от най-активните и борбени синдикати позиция. Това всъщност прави историята толкова силна за автентичните протестни движения в Гърция. "Кунева е жена, емигрант и борбен синдикалист, казва Леа, а атаката с киселина не е нещо, което лесно може да се случи на гръцки работник. Тази специфична атака показва един много долен път - към дъното на условията за труд днес." За Леа фактът, че както робският труд връща към историята, така и отмъщението с киселина има привкус на минало, е реална констатация, а не метафора.

Политическите реакции срещу активистките протести

В трите месеца, откакто е в атинска болница, пострадалата българка е била посетена от лидера на ПАСОК Георгиос Папандреу и от министъра на здравеопазването Димитрис Аврамопулос. Две политически партии са й предложили да е водач на листите им за изборите за европарламент. Костадинка е отказала писмено, защото все още не може да говори.
Според Никос гръцките вестници пишат много за случая, има и достатъчно силни позиции и критични изказвания в електронните медии, но това също е опасен капан. Защото обществото свиква с темата, с шока и след всички тези декларации, политически потупвания по рамото и обещания хората остават с впечатлението, че случаят е разрешен. По-важното обаче според Никос е, че по този начин медиите превръщат Костадинка в свой собствен продукт. "Всъщност реакцията на системата е да я превърне в медийна звезда, но не и в символ на борбата. Но тя отказа предложенията на партиите да води листите им! И то с много смели аргументи", очарован е Никос.

Според друг активист, Георгиус, "случаят с Кунева разгаря нов тип солидарност между работници на най-ниското ниво и имигранти, които са без законни права и са застрашени от мафията. Едва сега, след като тази система излезе наяве, те направиха контакти със синдикатите, със студентите, с младите хора, които протестират срещу системата като цяло. И всичко това става, защото тя не се страхува. Костадинка е много смела жена."

Реакциите в България


Ликът на Кунева е навсякъде по улиците в Солун. На големия митинг през януари в Атина е имало десетки хиляди протестиращи в нейна подкрепа. В България масови демонстрации няма с изключение на тази организирана от студентско и ученическо движение "Призив" на 8 март.

На централния площад в Солун срещам Петя, която продава саллеб - топла напитка от сок от орхидея. Петя идва от едно родопско село, работи от доста време в Гърция. Знае за Костадинка, не й се говори за това при какви условия работи самата тя, разговорът за договори и трудови права не е толкова интересен. Или може би е притеснителен. След малко обаче Петя се връща към темата: " Костадинка... какво нещо, такава манифестация имаше за нея тук, на площада, да знаете само!"

А ако в България беше залята с киселина виетнамска, македонска или албанска имигрантка, работеща тук, дали щеше да има подобна солидарност? И ако отговорът е "не", следва въпросът защо. Това обаче ще трябва да е репортаж от България...

* Ирина Недева е журналист от програма "Хоризонт" на БНР

Случаят "Кунева"

23 декември 2008  - 44-годишната Костадинка Кунева бе залята с киселина на път към дома си след работа. Тя е чистачка към гръцката фирма "Икомет" и като секретар на Съюза на чистачите и домашните помощници в област Атика е подавала често сигнали за нередности във фирмата. От нападението Костадинка губи зрението на едното си око и оттогава досега все още не може да говори.
21 януари 2009 - Мащабна протестна демонстрация в Атина в подкрепа на Кунева и срещу нарушенията на трудовото законодателство.
22 януари 2009 -  Сблъсъци между леви активисти и полицията. В подкрепа на Кунева на 24 януари бе обявено спиране на атинската градска железница от 10 до 12 часа.
16 февруари 2009 - Лявата гръцка коалиция СИРИЗА предложи на Кунева да оглави листата й за предстоящите избори за Европейски парламент. Костадинка отказа писмено.
19 февруари 2009 - Поредна протестна демонстрация в Атина в подкрепа на Костадинка Кунева.
25 февруари 2009 - Гръцки съд освободи задържания по-рано 48-годишен албанец, заподозрян в извършването на нападението.
16 март 2009 - Студенти, служители и активисти окупират ректората на Солунския университет с искане да бъде разтрогнат договорът с гръцката фирма, която отговаря за почистването на университетските сгради, защото е свързана с компанията, за която е работила Кунева.
28-29 март 2009 - В солунските медии излезе информация, че ректорът на университета обмисля мерки срещу окупацията на централната сграда и дали да не извика полиция.
31 март 2009 - Студенти и служители на Солунския университет организират контрапротест срещу окупацията на централната административна сграда. 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Изборите в Австрия: Крайната десница остава трета сила въпреки "Аферата Ибиса" Изборите в Австрия: Крайната десница остава трета сила въпреки "Аферата Ибиса"

FPÖ най-вероятно отново ще влезе в парламента въпреки скандала, който разпадна предишното правителство

18 сеп 2019, 397 прочитания

Ще повехне ли "магията на Нетаняху" след изборите с близки резултати Ще повехне ли "магията на Нетаняху" след изборите с близки резултати

Израелският премиер ветеран се бори за политическо оцеляване

18 сеп 2019, 468 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Смъртоносни избори

Местният вот в Турция свали управляващата партия на земята

Сметка за 600 милиона: обществените поръчки в края на мандата на Фандъкова

Дългосрочните поръчки за сметосъбиране, поддръжка и RDF бяха раздадени преди изборите и оставят следващия кмет с вързани ръце

Експериментът Бобов дол

В замрялото сърце на въгледобива е разрешено най-мащабното изгаряне на отпадъци на Ковачки

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език

Кино: "То: Част втора"

Сумата от всичките ни страхове по Стивън Кинг