Балканският Дон Корлеоне

Йоцич бе отведен с бяла качулка на главата при зрелищната му екстрадaция от България

Балканският Дон Корлеоне

Кой е Сретен Йоцич, най-страшният бос на сръбската мафия

Цветелина Манолова
25970 прочитания

Йоцич бе отведен с бяла качулка на главата при зрелищната му екстрадaция от България

© МВР


"Ако убиеш петима, си престъпник, ако ликвидираш 10, си мафиот, а ако унищожиш 25, си вече институция" - това е най-популярната реплика, приписвана на страховития сръбски мафиот Сретен Йоцич.

С пригладената си с гел коса, модните ленени костюми и марковите очила Йоцич, по-известен с прякора си Йоца Амстердама, повече прилича на обикновен балкански шмекер, отколкото на свиреп гангстер. Ако съдим по собствените му думи обаче и многобройните убийства, свързвани с неговото име, той е поне няколко институции накуп и не случайно е смятан за боса на босовете в тази част на Европа. Медиите обичат да го наричат балканския крал на кокаина, тъй като е сред основните фигури в търговията с наркотици, а и заради близостта му с подземни фигури като Желко Ражнатович-Аркан. Немалко политици в бивша Югославия потръпват при споменаването на името му, защото Йоцич понякога умее да бъде брутално откровен.

От тази седмица в списъка на неговите подозирани жертви (който всъщност е доста дълъг) официално влезе и убитият през есента хърватски журналист Иво Пуканич. Така Йоцич, който беше освободен под гаранция още преди три години, получи възможността за пореден път да е главен герой в новинарските емисии навред по Балканите, като в същото време си припомни и как изглежда отвътре арестът на белградската полиция.

От Мала Кръсна до Амстердам

Йоцич обича да създава легенди за себе си, а най-невероятната започва с неговия произход. Роденият преди 46 години в градчето Смедеревска паланка и отраснал в друго малък град - Мала Кръсна, Йоцич твърди, че тъй като произхожда от отявлено монархическа фамилия, бил принуден да напусне Сърбия още през 1984 г., за да се скрие от комунистите. Така се озовава в Холандия и получава славния си прякор Амстердама. Издигането му от дребен престъпник до наркобарон всъщност не става без помощта на комунистическите специални служби. Това не е изненада - практика в Югославия през 80-те и 90-те години е спецслужбите и подземният свят да съществуват в симбиоза.

Йоцич, който твърди, че е дипломиран експерт по скъпоценни камъни, се връща в Сърбия през 90-те и по собствените му думи се занимава с "патриотични задачи". По-късно, когато е вече в затвора, той си позволява да повдигне завесата към доста мръсната действителност, съпътстваща войните и разпадането на бивша Югославия. Като например твърденията му за събитията в Сребреница - мястото, където сърбите убиват 12 000 мюсюлмани по време на войната в Босна през 1995 г. "Сребреница никога не е била превземана или предавана - тя беше продадена срещу няколко "мръсни тайни", твърди Йоцич и обяснява за играта на босненския командир на града Насер Орич (сочен и като една от водещите фигури на босненската мафия) и сръбските тайни служби.

В края на 90-те Йоцич изпада в немилост пред спецслужбите и се премества в България, където отговаря за търговията с наркотици, основно кокаин, както и за контрабандата с горива и ембаргови стоки за Сърбия. Йоцич се налага като основната връзка с колумбийските картели. Твърди, че докато е в София, се ползва с благоволението и на българските служби.

След падането на режима на Слободан Милошевич през 2001 г. идват нови времена и за Йоцич. Той е арестуван и предаден на Холандия, където има произнесена присъда за убийство. При ареста в него е открита служебна карта на Сръбската държавна сигурност. Според една от легендите Йоцич предлагал на българските власти да плати външния дълг на страната в замяна на освобождаването му. А според слуховете от килията в холандския затвор Йоцич отправя смъртни заплахи към тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и към холандския прокурор Кусо Плой. Пак оттам организира убийството на българския си "партньор" Милчо Бонев-Бай Миле, на когото се твърди, че дал няколко милиона долара, за да го спаси от ареста (явно напразно).

По същото време, пишат сръбските медии, Йоцич разбира и кой го е натопил пред българските власти - това са Душан Спасоевич и Милорад Улемек-Легия, главатари на прочулия се с атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич Земунски клан. Земунци се опитват да изместят Йоцич в търговията с колумбийците. Спасоевич е убит по време на полицейската акция "Сабя" през 2003 г., а година по-късно издирваният под дърво и камък Легия съвсем необяснимо се предаде доброволно на полицията в Белград. Причината за това вероятно е страхът от отмъщението на Йоца. Страховете му вероятно не са били без основание, защото през 2006 г. Йоцич е екстрадиран от Холандия в Сърбия, където е обвиняем по делото за убийството на друг "славен" герой от белградското подземие - Горан Марянович-Гокси бомбаш. Месец и половина по-късно Йоцич бе пуснат на свобода срещу гаранция от 300 000 евро и беше редовен клиент на белградските барове и ресторанти до началото на тази седмица, когато бе арестуван по съмнение за друго убийство.

Йоца във вилата на Милошевич

Връщането в Белград е началото на нов период за Йоцич. Връзките му с представители на Сурчинския клан (една от трите големи мафиотски групи в Сърбия освен Земунския и Вождовачкия) и смятания за свързан с тях бизнесмен Предраг Ранкович Пецони са публична тайна. Йоцич вече си е избрал ново амплоа - да бъде лъскав бизнесмен. Основава консултантската фирма "Хемисфера" и започва да се появява по приватизационни търгове. Първият, на който Йоцич присъства, но само като наблюдател, е за продажбата на рудника "Ковин", а избраният купувач е една от компаниите на Христо Ковачки. По-късно Йоцич се опитва да купи няколко фирми, което скандализира обществото, а сръбските власти бяха принудени да приемат поправка в закона, която забранява на криминално проявени лица да участват в процеса на приватизация. Така Йоцич започва да използва подставени лица, за да участва в търговете. Интересите му са насочени предимно към фирми от хранителния бранш и производството на асфалт.

На първото заседание по делото "Марянович" през юни 2008 г. Йоцич се появява без очакваната многобройна охрана. Съдебната зала се оказва малка за големия брой журналисти и съдията моли част от тях да излязат. "Добре, нека да останат само журналистките тогава", усмихва се Йоцич. Съдът тогава не дава ход на делото. На второто заседание той изобщо не се появява, тъй като според адвоката му имал епилептичен пристъп - наследство от тежките дни в холандския и българския арест. На третото, което се проведе в началото на април, Йоцич разбули поредната легенда - оказа се, че от две години живее в бившата вила на Милошевич в елитния белградски квартал Дедине. Има два джипа и бронирано ауди осмица и освен това издържа пет деца. Всичко това с месечен доход от 600 евро. Опитът на сръбските медии да разберат как точно Йоцич е наел вилата на Милошевич доведе до разкритието, че той изобщо не е наемател там. Негов най-близък приятел обаче е Драган Антич, бивш директор на издателство "Политика" и един от най-близките хора на съпругата на Милошевич - Мира Маркович. Освен че живее в сараите на Милошевич, на това заседание Йоцич направи и друго скандално разкритие, като каза, че докато е бил в България, е бил покровителстван от българските служби, Бойко Борисов и бизнесмена Николай Гигов.

Разместването на пластовете

Животът на Йоцич обаче съвсем не е безоблачен. От завръщането му в Сърбия бяха убити няколко негови приближени, а един от "кумовете" му беше задържан като организатор на убийството на прочулия се със скандалните си разследвания (основно за тютюневата мафия на Балканите) журналист Иво Пуканич. Той и колегата му Нико Франич загинаха при взривяването на бомба, поставена край автомобила на Пуканич в Загреб през октомври. Името на Йоцич като организатор се спрягаше от самото начало, а през последните седмици хърватските медии разкриха, че защитен свидетел по разследването е потвърдил, че Йоцич е поръчал убийството от името на черногорския бизнесмен Станко Суботич-Цане, който според Пуканич е централната фигура в балканската тютюнева мафия. Адвокат на Суботич отрече той и Йоцич да се познават. По инициатива на хърватската прокуратура обаче сръбската полиция задържа Йоцич, който заяви, че е жертва на "политически игри в Хърватия". За този арест обаче има и друга версия - Йоцич е прибран на топло, за да не пострада в зачестилите напоследък случаи на разчистване на сметки в белградското подземие. Последеният случай е отпреди седмица, когато край Добановци бяха открити овъглени два трупа, а ДНК експертизата показа, че единият е на приближен до Йоцич човек, а другият - на фигура от враждебен клан.

Така поне привидно примката около Йоцич силно се затяга. Балканският Дон Корлеоне обаче не един път досега е показвал, че знае как да оцелява.

Случаят Пуканич

Иво Пуканич, най-скандалният разследващ журналист в Хърватия и издател сп. Nacional, бе убит на 23 октомври миналата година. Основната версия беше, че Пуканич е ликвидиран заради скандалните разкрития за тютюневата мафия на Балканите, в които като главни действащи лица са посочени черногорският премиер Мило Джуканович и местният бизнесмен Станко Суботич-Цане. Разкритията провокираха съдебно разследване в Италия, в което Пуканич даде показания като свидетел. Разследването отведе полицията до Роберт Матанич - човек за мокри поръчки на Сретен Йоцич. Преди време Матанич бе разследван в България за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле и освободен по липса на доказателства. Защитен свидетел в Загреб посочи Матанич като организатор, а Йоцич като поръчител на убийството от името на Суботич, което доведе до повторния арест на сръбския бос.

"Ако убиеш петима, си престъпник, ако ликвидираш 10, си мафиот, а ако унищожиш 25, си вече институция" - това е най-популярната реплика, приписвана на страховития сръбски мафиот Сретен Йоцич.

С пригладената си с гел коса, модните ленени костюми и марковите очила Йоцич, по-известен с прякора си Йоца Амстердама, повече прилича на обикновен балкански шмекер, отколкото на свиреп гангстер. Ако съдим по собствените му думи обаче и многобройните убийства, свързвани с неговото име, той е поне няколко институции накуп и не случайно е смятан за боса на босовете в тази част на Европа. Медиите обичат да го наричат балканския крал на кокаина, тъй като е сред основните фигури в търговията с наркотици, а и заради близостта му с подземни фигури като Желко Ражнатович-Аркан. Немалко политици в бивша Югославия потръпват при споменаването на името му, защото Йоцич понякога умее да бъде брутално откровен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  Avatar :-?
  пътник без билет

  :: Йоца е жива легенда , така е като си има силна протекция от международна организация ::

 • 2
  Avatar :-|
  k

  усещам някакво възхищение в текста от поредния селски тарикат, медийна звезда

 • 3
  com_marques avatar :-P
  Comandante Marques

  каквато мафията, такива и босовете - комедианти

 • 4
  schokolina avatar :-|
  Middle Vilage_NY

  И все пак е интересно да се знае дали при аферата "Йоцич" става въпрос за определено насочен компромат към столичния кмет Бойко Борисов, чиято партия води във всички анкети и какво би било влиянието й евентуално върху предстоящите избори в България!

 • Гелето

  Хора, заслужаваме си мижавия начин на живот щом избираме и търпиме политическите системи, които поддържат тия тарикати в целия балкански регион. Ние сме големите балами в края на деня за голямо съжаление

 • 6
  delyan_kovachev avatar :-|
  Делян Ковачев

  да, много е велик! такива селяндури се срешат тоста често на Балканите, напомня ми на песента на братя Мангасарян "Бай Мангал". Предполагам, че притежава всички албуми на Лепа Брена! Такива като него в САЩ се разхождат в килии 5 метра на 5 метра без прозорец и то до края на живота им, а на Балканите дори и в Европа се рзахожда намазан с гел. Пародия.

 • 7
  Avatar :-|
  BatEVenci до Делян

  Ако трябва да бъдем честни в щатите за такива се пишат сценарии за филми, които филми после обират много награди.
  Имаше такива филми за кокаина, за хероина, след 10 години очаквам да се появи такъв и за екстазито.
  Тъй че недей да ги хвалиш много щатите.

 • 9
  Avatar :-?
  пътник без карта

  :: Явно Сръбските и Българските спец служби си сътрудичат или пък имат общ шеф, пък не знам що толкова се оплаквате от т.нар. мафия освен ако не предпочитате военен режим в "латиноамерикански вариант" все пак тук е Европа малко от малко по цивилизовано ::


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход