Вашингтон отново поглежда към Балканите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вашингтон отново поглежда към Балканите

Първата високопоставена американска визита от 30 години насам предизвика еуфория в Босна

Вашингтон отново поглежда към Балканите

Посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в региона по-скоро цели да подтикне Европа към действие

Цветелина Манолова, Илин Станев, Вашингтон
4038 прочитания

Първата високопоставена американска визита от 30 години насам предизвика еуфория в Босна

© reuters


Докато американският президент Барак Обама се опитва да намери начин да задвижи близкоизточния мирен процес, неговият вице – Джо Байдън, пристигна на Балканите. Макар на фона на израелско-палестинския конфликт ситуацията на Западните Балкани да изглежда направо спокойна, рангът на Байдън не означава, че регионът е на втори план.

След като дълго време Балканите изглеждаха оставени в ръцете на Европа (САЩ дава формулата за Босна и Херцеговина и независимо Косово, европейците оправят подробностите), сега ситуацията отново е напрегната и е в полезрението на Вашингтон. Независимостта на Косово, което се отцепи от Сърбия през февруари 2008 г., все още не е получила масова подкрепа, макар че бе призната от повечето авторитетни международни играчи. Създадената с Дейтънското споразумение през 1995 г. като федерация на мюсюлмани, сърби и хървати, Босна и Херцеговина пък е пред разпадане заради непрекъснато изострящата се националистическа реторика. В първата за последните 30 години високопоставена американска визита в региона сърби, босненци и косовари видяха "важен знак", начало на нова американска политика и ясно послание. Редовите американци пък не показаха особен интерес към обиколката, която включваше като спирки Сараево, Белград и Прищина - все имена, които бяха задължителна част от новините през 90-те години, но са извън прожекторите през последните седем-осем години.

Посещението на Байдън, който в САЩ минава за експерт по Балканите (в мемоарите си той пише как в лицето на Слободан Милошевич го е нарекъл проклет военнопрестъпник още през 1993 г.), започна с типичната за новата администрация нотка – да подадем ръка, преди да показваме юмрук. Миналата седмица служител на неговия екип каза пред репортери, че Вашингтон се надява да рестартира отношенията със Сърбия (същата фраза бе използвана за отношенията с Русия). Причината за централното място на Сърбия е ясно – Белград държи ключа към решаване на проблемите с Косово и Босна.

Желани, нежелани

Появата на Байдън на Балканите ще бъде запомнена с невижданите мерки за сигурност, които блокираха за няколко часа въздушното пространство над Сърбия, и противоречивите граждански реакции. Докато в Прищина го посрещна шпалир от ученици, развяващи плакати Welcome and thank you*, в Белград националистите протестираха с типично цветисти сръбски изрази, напомняйки за ролята, която САЩ имаха при бомбардирането на Югославия през 1999 г. Желанието на Байдън да посети православния манастир "Вискои Дечани" в Косово пък буквално предизвика разкол в сръбската църква. Рашко-Призренският епископ Артемий с доста остър тон обяви, че появата на американския вицепрезидент в манастира е нежелана, а по-късно синодът на Сръбската православна църква "поправи" впечатлението с тъкмо обратното послание.

По време на обиколката самият Байдън се отличи с няколко ключови реплики: "не очакваме Сърбия да признае Косово", "независимостта на Косово е необратима", "пътят към просперитета на Босна минава през присъединяване към ЕС като единна държава". Освен това американският вицепрезидент нееднократно наблегна на подкрепата на Вашингтон за "европейската перспектива" на целия регион като единствен шанс за дълготраен мир и стабилност. В прочувствена реч пред босненския парламент Байдън показа, че макар и Балканите да не са сред приоритетите на новата администрация в Белия дом, Вашингтон продължава да приема Босна и Херцеговина като едно от своите постижения и следи с притеснение случващото се там. Вместо да се стабилизира с течение на времето, Босна отново е поставена на ръба на разпада. През последните три години сръбската общност във федерацията (Република Сръбска) определено минира усилията за обединение и постигане на по-ефективно управление на страната, както и шансовете й за просперитет. "Ситуацията в Босна е доста уязвима и трябва да направим нещо по въпроса. Трябва да преминем отвъд Дейтън, към промени в босненската конституция и политическата система на страната, която поддържа на власт етническите националисти", коментира пред "Капитал" Даниел Сиъруър, бившият американски специален пратеник за Босна и автор на детайлите на първото споразумение от Дейтън. Република Сръбска изтегли своя контингент от общата армия настрана, за да предотврати участието на Босна и Херцеговина в ученията на НАТО в Грузия, които стартираха тази седмица. А участието беше важна стъпка в програмата Партньорство за мир, преддверието на членството в Северноатлантическия пакт. Точно перспективата за членство в НАТО и ЕС е една от външнополитическите стъпки, които могат да стабилизират държавата, или поне така се надяват оптимистите.

Ключът към Сърбия

"Нямам представа какво може да означава това", казва Сиъруър по повод фразата за рестарт на отношенията със Сърбия. Според него, ако тази политика означава на Сърбия да бъде простено за това, че все още не е екстрадирала ген. Ратко Младич (командващ сръбските части при клането на 10 000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г.) в трибунала в Хага, или пък отказа на Белград да следва плана "Ахтисаари" за постепенно даване на независимост на Косово, то той би бил против. "Ако обаче се има предвид на Сърбия да бъде казано отново очевидното – без признаване на Косово Белград никога няма да влезе в ЕС, то тогава бих бил "за", твърди Сиъруър.

Всъщност твърдението на Байдън, че САЩ няма да настояват Сърбия да признае Косово, беше тъкмо онова, което управляващите в Белград се надяваха да чуят. И в което видяха отворена вратичка за връщането на Сърбия в списъка на важните за Вашингтон партньори. Според сръбския анализатор Деян Вук Станкович с това послание "като опитен дипломат Байдън просто се опитва да извлече максимума от визитата си и да създаде каквито и да е отношения с властите в Белград". Някои обаче не скриха критиката си към подобна позиция, която може и да помага на дипломатическите отношения, но не принуждава Сърбия да върви по правилния път - решаването на проблемите с трибунала в Хага и влизането в ЕС. Политическият коментатор Йелена Милич е на мнение, че поддържането на илюзията, че Белград може да влезе в ЕС и да запази Косово под някаква форма, е заблуждаващо и определено не е в интерес на Сърбия. "Заради ситуацията в Афганистан американците се опитват да засилят военното сътрудничество със Сърбия независимо от това каква е ситуацията в разузнавателните ни служби и къде се намира Младич, а това е контрапродуктивно за Сърбия", коментира тя пред "Капитал". Милич посочва, че страната трябва да реформира съдебната си система, да постави специалните служби под контрола на демократичните институции и да приключи задълженията си към трибунала, като арестува Младич и другия издирван от Хага беглец - Горан Хаджич, а това може и да не е толкова лесно, ако няма целенасочен натиск от страна на Брюксел и Вашингтон. В последния доклад на главния прокурор на трибунала в Хага Серж Брамерц отново се казва, че сръбските специални служби знаят къде е Младич.

Новата политика

Засега остава неясно дали ще има нова американска политика за Западните Балкани. Администрацията във Вашингтон има далеч по-сериозни проблеми и доколкото се интересува от Югоизточна Европа, това е в контекста на подобряване на отношенията с Турция. Според Даниел Сиъруър все още не се забелязват нови моменти в подхода на администрацията към Балканите, но посещението на Байдън показва, че на положението в региона се отдава необходимото значение. По думите на Януш Бугайски, директор на проекта "Новите европейски демокрации" в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, целта на посещението на Байдън е по-скоро да подтикне европейските страни да заемат по-активна позиция. По време на посещението си в Босна Байдън беше придружен от върховния представител на ЕС в областта на външната политика Хавиер Солана, което бе прието като знак в тази посока.

Във Вашингтон цари мнението, че Европа отново е изтървала положението на Балканите, поради което САЩ трябва пак да се намесят. Засега намесата изглежда ефективна. След срещата си с Байдън например лидерът на босненските сърби Мирослав Додик поохлади отцепническата реторика. Проблемът е, че САЩ просто нямат достатъчно ресурси да се върнат отново в балканската игра. Остава да се види доколко Байдън е успял да събуди европейската дипломация.

*Welcome and thank you - Добре дошли и благодаря

Докато американският президент Барак Обама се опитва да намери начин да задвижи близкоизточния мирен процес, неговият вице – Джо Байдън, пристигна на Балканите. Макар на фона на израелско-палестинския конфликт ситуацията на Западните Балкани да изглежда направо спокойна, рангът на Байдън не означава, че регионът е на втори план.

След като дълго време Балканите изглеждаха оставени в ръцете на Европа (САЩ дава формулата за Босна и Херцеговина и независимо Косово, европейците оправят подробностите), сега ситуацията отново е напрегната и е в полезрението на Вашингтон. Независимостта на Косово, което се отцепи от Сърбия през февруари 2008 г., все още не е получила масова подкрепа, макар че бе призната от повечето авторитетни международни играчи. Създадената с Дейтънското споразумение през 1995 г. като федерация на мюсюлмани, сърби и хървати, Босна и Херцеговина пък е пред разпадане заради непрекъснато изострящата се националистическа реторика. В първата за последните 30 години високопоставена американска визита в региона сърби, босненци и косовари видяха "важен знак", начало на нова американска политика и ясно послание. Редовите американци пък не показаха особен интерес към обиколката, която включваше като спирки Сараево, Белград и Прищина - все имена, които бяха задължителна част от новините през 90-те години, но са извън прожекторите през последните седем-осем години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Едно

  Айде да не гледат на Балканите като на изтървано дете за което Запада или САЩ трябва да се грижат. Създаването на мир чрез бомбардировки през 90-те не ми хареса!

  Нелегалният износ на петрол, оръжия и храни по време на Югоембаргото беше сред основните ако не и най-големият източник на пари за зараждащата се мафия, помогна й да стъпи на крака, оттам нататък всичко е история.

  Босна и И херцеговина е огромна бомба със закъснител.

  Косово центъра на наркоразпределение и трафик на хора на Европа.

  Общо взето добра работа свършиха, да.

 • 123

  Абе не е ли време вече американците почнат да си се занимават с себе си и да оставят другите намира!!!!

 • 3
  Avatar :-|
  Българина

  След освобождението Сърбия става най-големия враг на България. Кланетата над българското население от страна на сърбите, обезбългаряването, асимилацията на българското население в Поморавието и Македония са многократно по-големи от тези през турското робство. .

  Ето малко исторически факти за кражбите на български зами от "православните ни братя"
  1835г. Сърбите подбуждат българското население в Тимошката област да въстане с обещание да му помогнат в борбата с турците. Вместо това след като избухва въстанието предлагат на турците да потушът бунта турците се съгласяват сръбската войска безмилостно смзва въстанието, като награда за това Османската империя дава Тимушка област - 10 000кв км на сърбите. Следва асимилация на българското население
  1878г По време на освободителната война сръбската армия окупира Нишка , Пиотска, Лесковацка област - 17 000 кв км. Забележете сърбите не се насочват да окупират територии населени със сърби под османска власт, а чисто български земи.
  1885. Сърбите нападат в гръб България за да осуетят Съединението и да завладеят Северозападна България
  1913г. Сърбия окупира Вардарска Македония - 25 000 кв км
  1919г. Сърбия получава западните покрайнини 1500 кв км

  Общо открадната българска територия около 55 000 кв км. Около 3 милиона посърбено и помакедокедончено българско население, около 350 000 избити българи, отстоявали своята идентичност, около 500 000 изселили се българи по света.
  ЕТО ТОВА СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОТ ДЕЯНИЯТА СЪРБИТЕ.
  При това положение българин защитаващ сърбите е меко казано безродник, или пълен невежа непознаващ своята история.
  Но ето че сега всичките злини сторени на българския народ им се връщат.
  Мислиха си сърбите, че ще могат да избиват албанци, както навремето избиваха мирни българи, но криви им излязоха сметките.
  Сърбия ще продължи да се разпада следва Воеводина да обяви независимост, а след нея и Санджак.

 • 4
  Avatar :-|
  Камачо

  Абе, уж ДС вече измряха - коджа години минаха , а пък какви са тези гласове във форума срещу батюшка.....На времето не обърнахме внимание на активността на Холбрук в региона, днес пак същите клишета. Пак се готви нещо....И техния човек -Милошевич, си плати за наивността от Дейтън.
  Разликата е,че днес го няма пияния Елцин или алчния комсомолец Горбачов, и в един момент може да се окажат бая руски паспорти в региона - демек чакай втора серия на историята с някой балкански Наакашвили.
  Пък и доста кинти наляха русите в "Сръбска нафта", всякакви газови потоци и този път ще е повече от интересно да се види как се обръща палачинката.

 • 5
  Avatar :-|
  хаха

  Американците ви се подмятат насам -натам по Балканите , "раздават правосъдие" и ви казват кой как трябвало да живее...ама на вас пак руснаците ви виновни!!! Няма оправяне българина,и насила да му отварят очите - не ще да гледа!

 • 6
  rudel avatar :-|
  Vasil Grozdanov

  Съгласен съм напълно с Нр 3, всичко това , което изнасяш , като исторически факти е на 100% верно.Обаче...Сега нещата са различни.
  Някога, след падането на Цариград, останала една византийска държава в Епир, днешните албански земи.Та техния цар, ако не греша,Йоан Кантакузин изпратил пратеник при Шишман, с молба за помощ за общи действия срещу турците.
  Византийския летописец пише, че нашия цар отказал с изключително арогантни думи, разбирай псувни,нещо в смисъла,вие толкова години се опитвахте да ни унищожите, сега турците ще ви оправят!
  Е оправили ги,ама и на нас не ни се разминало.Всъщност историята е известна.
  Днес, се е задал един черен облак,една огромна фанатична маса последователи на т.нар. пророк,който е всичко друго , но не пример...
  И ако ние продължаваме да се дърлим и да гледаме назад, рискуваме да се блъснем челно и фатално...И за последен път.

 • 7
  Avatar :-|
  US citizen

  Русия не принадлежи на демократичния свят, това е една олигархична мафиотска общност !
  САЩ и ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТРЯБВА ДА СА НАШИ СЪЮЗНИЦИ !
  ПОДКРЕПЯМ ВСЯКА ИНИЦИАТИВА НА САЩ И ЕС ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БАЛКАНИТЕ !

 • 8
  rudel avatar :-|
  Vasil Grozdanov

  Америка е най-големият враг на Европа.Доказателство са техните действия.Думите са без значение,какво казвал Джо Байдън и баба му е без значение.По делата ще ги познаете и по плдовете.
  Америка отвори гнойни язви в тялото на Европа, източници на зараза, заложи бомби,дето тепърва ще гърмят.Сега е времето ЕС да покаже кукиш на реднековетеи да им каже-янки го хоум!
  ЕС се првърна в най-големият конкурент на Америка след падането на СССР, и те работят дългосрочно за нейната дезинтеграция.
  Разпданет на Югославия с активното участие на НАТО,под амер. ръководство,това което стана в Прибалтика, Чехия и Словакия-всичко е подчинено на принципа разделяй и владей!
  Аз лично съм бил проамерикански настроен, докато не бомбардираха Белград и подариха Косова на наркотрафикантите и оставиха албанците да разрушат всичко християнско.
  Ето тук , който иска да погледа свидните американски приятели,как разрушават една църква.
  http://www.youtube.com/watch?v=q0S9RqpSFLU&feature=related

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Прав е Байдън на крака дойде да ни светне, макар да имат проблеми на съвсем друго място, ама дано има кой да го чуе!
  Америка по принцип гледа напред, не назад като някои и не гони гарез за работи станали преди стотици години!
  -----
  А Сърбия е ключът към "рестартиране на отношенията с Русия", винаги са се разбирали в последните 200 години!!! За Титова Югославия да не говорим!!!
  -----
  А и ЕС за това е създаден да "прибере" всичките размирни земи и на Балканите и както в многонационалната Австро-унгария, до преди 100 години, да си кютят, да се радват на живота и да бачкат, щом и САЩ са мешани ще трябва, няма как и да бачкат!
  -----
  Слушайте го Байдън той ги разбира политиките, колко пъти сме се дървили на Америка все сме сбъркали, мементо 13.12.1941!!!

 • към US citizen

  Седи си в US като си US citizen и не давай много ъкъл как да живее Европа и Балканите тогава!!! И без такива като таб ше се оправим!
  Подкрепям мнението на Анонимен№8 !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK