Националисти от всички страни

Ниската избирателна активност може да помогне на крайнодесните и други периферни партии да увеличат присъствието си в Европейския парламент

Атаките срещу ромите са в арсенала на крайнодесните партии в Централна Европа<br />
<br />
Атаките срещу ромите са в арсенала на крайнодесните партии в Централна Европа<br />
<br />
Атаките срещу ромите са в арсенала на крайнодесните партии в Централна Европа<br /> <br />    ©  reuters
Атаките срещу ромите са в арсенала на крайнодесните партии в Централна Европа<br /> <br />    ©  reuters

Единственият начин вотът за Европейски парламент (ЕП) да привлече вниманието на избирателите, изглежда, са скандалите. А тази година, когато социологическите проучвания вещаят рекордно нисък брой гласуващи, явно и това няма да помогне. Досега най-слабият резултат в трийсетгодишната история на изборите за ЕП бе през 2004 г., когато само 45% от европейците дадоха гласа си, но според последните сондажи тазгодишният евровот няма да успее да активизира дори и 35% от гражданите на ЕС. На този фон радикални политически партии имат шанс да спечелят от ситуацията и може значително да увеличат присъствието си в европейската институция. Крайнодесните, крайнолевите и други периферни формации, обединени около единични проблеми, могат да получат около 150 от общо 736 места в новия Европейски парламент, прогнозира интернет изданието TheParliament.com и припомня, че на предишните избори преди пет години този набор от политически партии е спечелил около 50 депутатски мандата.

Благоприятната ситуацията за радикалите се дължи и на факта, че европейската тематика не успя да си проправи убедително път в предизборните кампании в страните ЕС. Според редица политолози на изхода от този вот се гледа по-скоро като на показател за степента на доверие на избирателите към собствените им национални правителства и управляващи партии, отколкото като на избор на представители в една от най-важните институции на ЕС. И това важи далеч не само за страни като България или Чехия, на които скоро им предстоят национални избори. Добър пример е Централна Европа - границата между "стара" и "нова" Европа и регион, който 20 години след падането на желязната завеса, вместо да се превърне в символ на европейското единство, е по-скоро пример за растящ национализъм, разединение и междусъседски спорове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове