Маските в Иран започнаха да падат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Маските в Иран започнаха да падат

Непогрешимостта на религиозните върховни водачи на Иран за първи път е подложена публично на съмнение.<br />

Маските в Иран започнаха да падат

Ислямският режим показа бруталното си лице, последствията от това са непредвидими.

Огнян Георгиев
4468 прочитания

Непогрешимостта на религиозните върховни водачи на Иран за първи път е подложена публично на съмнение.<br />

© Reuters


Да протестираш открито с лицето си в Иран никога не е било безопасно. Това разбраха и четирима от най-известните ирански футболисти, които платиха висока цена, след като носиха на ръката си зелена лента по време на квалификацията с Южна Корея миналата седмица.

Паспортите на четиримата национали са били конфискувани, забранено им е било да практикуват професията си, както и да дават интервюта. Те не бяха единствените, нито най-тежко пострадалите от мащабния натиск на властта върху "зеленото движение", подкрепящо опозиционния кандидат за президент Мир Хосейн Мусави. След като лично върховният водач аятолах Али Хаменей предупреди Мусави и привържениците му да не протестират повече срещу изборните резултати, на 20 юни опозицията претърпя първия си сериозен сблъсък с полицията и полувоенните части като "Пазителите на революцията" и "Басидж". Резултатът бяха няколко убити, ако се вярва на властите, и няколко десетки, ако се вярва на протестиращите. От този момент нататък участието в тези митинги прогресивно запада - първо останаха няколкостотин, после едва няколко десетки души, които лесно бяха разпръснати от полицейските и паравоенни части.

Ситуацията в страната обаче остава непредвидима. Силата може и да потуши мащабното недоволство засега, но това, което се случи през изминалите десетина дни, промени лицето на съвременен Иран. Претендиращ за названието "ислямска демокрация", режимът на аятоласите показа брутални черти зад маската на религиозната непогрешимост. Независимо как ще приключи походът на Мусави и "зеленото движение", основите на този ред бяха разклатени.

Информацията остава оскъдна и предимно през интернет канали (виж "140 знака свобода"), но стана ясно, че са започнали арести на блогъри и журналисти, след като бяха арестувани стотици протестиращи. В центъра на Техеран (предполага се, и на другите големи градове) е забранено да се разхождат заедно повече от двама души, като полицията насила разтървава хората, ако се наложи. Не че се налага - по информация от източници от иранската столица, градът притихва рано привечер, като хората бързат да се приберат и избягват да остават дълго на открито на потенциално опасни места. Страх, потиснатост и неизвестност са трите чувства, които, изглежда, най-добре описват иранския град в момента.

Загасна ли огънят

на "зелените"? Надали. "По покривите и прозорците, когато се приберат вечер, хората викат", сподели намиращ се в Техеран източник на "Капитал". В удобството на тъмнината и собствения си дом иранците продължават да изразяват гласно недоволството си от събитията в страната - с викове като "Аллах е велик" и "Смърт на диктатора". Съпротивата срещу избора на Ахмадинеджад и предполагаемата кражба на гласове бе толкова голяма, че не може просто да изчезне със смъртта на няколко души. Настоящият проблем на Мусави и щаба му е, че бяха сразени тактически.

По всеобщо мнение кръгът около Хаменей е предал на бившия премиер недвусмислено послание, че рискува сериозно кръвопролитие, ако продължи да води митинги и засега не е ясно дали Мусави е готов да приеме това предизвикателство. Самият той не е виждан от няколко дни публично, но негови близки съратници заявиха пред най-популярния панарабски вестник "Ал шарк ал уасат", че не приема резултатите от изборите въпреки проверките на Съвета на пазителите, които излязоха със заключение, че нередности има, но те не променят като цяло изхода на вота. Според информацията Мусави заедно с бившия президент Мохамад Хатами и с водача на Съвета на експертите Хашеми Рафсанджани обмислят "открити граждански протести, до премахването на незаконното правителство". Остава неясно дали Мусави ще успее да организира тези протести. Мобилните мрежи продължават да работят спорадично, всички опозиционни сайтове са блокирани в Иран, а засиленото полицейско и паравоенно присъствие по улиците е предназначено да смаже всеки опит за демонстрация в зародиш. Някои залагат на траурните церемонии при шиитите, които се отбелязват на третия, седмия и четирстия ден и които изиграха роля в революцията преди 30 години, засилвайки спиралата жертви - протести. По тази причина режимът забрани подобни церемонии за убитите по време на протестите. Дори и да успее да попречи на нови мащабни протести обаче, кръгът около Ахмадинеджад има сериозен

проблем с легитимността.

Анализ на изборните резултати от британския център за международни изследвания "Чатъм хаус" посочи, че популисткият президент е увеличил подкрепата си със 113% от 2005 г. насам, за което на дадени места е трябвало да вземе не само целия консервативен и центристки вот, но и всички нови избиратели и почти половината от реформаторския вот. В две от провинциите в Иран са гласували над 100% от избирателите. Това обвинение, което отправиха и от щаба на Мусави, получи твърде странен отговор от Съвета на пазителите. Говорителят на съвета отсече, че "едва в 50 града" процентът гласували надхвърля 100 и това е "нормално отклонение". Би Би Си съобщи, че на празненството, организирано от Ахмадинеджад в Меджлиса (парламента) са присъствали едва 105 депутати от общо 290. Още по-притеснително за Хаменей е, че по информация на "Ал шарк ал уасат" Рафсанджани очевидно е започнал съвещания в свещения град Кум, където религиозният Съвет на експертите има властта да сваля Върховния лидер. Целта според източниците на вестника е "формирането на колективно лидерство, или натиск върху Хаменей, докато се съгласи на втори тур".

Поставени под такъв кръстосан огън, консервативните водачи прибегнаха до най-изпитания начин за защита - прехвърлиха вината навън. Великобритания бе обвинена, че директно е подпомагала създаването на безредици и демонстрации срещу президента, като абсурдът премина от "признания" на демонстранти по официалната иранска телевизия, до обвинения срещу Би Би Си (чийто персийски канал е популярен в Иран), че е организирала смъртта на 26-годишната Неда, чието убийство на техеранска улица стана световен символ на протестите. Техеран изгони двама британски дипломати, Лондон отговори със същото. Това е игра, добре позната на иранското ръководство и както и да продължи, целта зад нея е ясна на всички. Но една друга,

по-далечна неизвестна

заслужава повече внимание. Удивен от картината на внезапните народни протести в Иран, арабският свят засега гледа озадачен към ислямската република. За режимите в някои от арабските страни Мусави е по-добрият изход, но репресиите срещу демонстранти далеч не са им непознати, затова и каквато и да било официална реакция до този момент липсва. За обикновените хора, живеещи под светски диктатури и разглеждащи религията като възможно решение, идеята, че мюсюлмани могат да се надигнат срещу един ислямски ред, може да се окаже разтърсваща. "Много рано е да се правят заключения и нещата в Иран не са свършили. Религиозните институции няма да бъдат победени толкова лесно", каза за "Капитал" един от водещите журналисти в Ливан - Хана Анбар. "Но, да, за пръв път от 30 години авторитетът им беше предизвикан силно отвътре - от младите, които искат онова, което и всички млади по света - свобода и просперитет. Светът откри, че не всеки е доволен с режима на аятоласите."

Иран е силен пример за това, че безконтролната власт, независимо дали религиозна или светска, винаги води до авторитаризъм. По думите, които най-видния аятолах дисидент в Иран Али Монтазери написа в сайта си миналата седмица, "ислямско или не, силното правителство може да изслушва всички мнения и да позволява на всяка класа да участва в ръководството на страната, независимо от възгледите й. Тъй като нашето се представя за религиозно правителство, опасявам се, че действията му ще навредят на вярата на хората". Още по-интересно е мнението на израелския проф. Дрор Зееви, който е специалист по религиозността в близкоизточните конфликти. "Мисля, че религиозността, която беше във възход в последните десетилетия в региона, достигна своя пик", каза той пред "Капитал". "Сега вълната започва да се обръща. Събитията в Иран са първото ехо. Това няма да е бърз процес - възходът на религията отне 20 години и може да отнеме още 20 да се обърне. Какво ще дойде след него, не зная. Дано да е по-добро."

Да протестираш открито с лицето си в Иран никога не е било безопасно. Това разбраха и четирима от най-известните ирански футболисти, които платиха висока цена, след като носиха на ръката си зелена лента по време на квалификацията с Южна Корея миналата седмица.

Паспортите на четиримата национали са били конфискувани, забранено им е било да практикуват професията си, както и да дават интервюта. Те не бяха единствените, нито най-тежко пострадалите от мащабния натиск на властта върху "зеленото движение", подкрепящо опозиционния кандидат за президент Мир Хосейн Мусави. След като лично върховният водач аятолах Али Хаменей предупреди Мусави и привържениците му да не протестират повече срещу изборните резултати, на 20 юни опозицията претърпя първия си сериозен сблъсък с полицията и полувоенните части като "Пазителите на революцията" и "Басидж". Резултатът бяха няколко убити, ако се вярва на властите, и няколко десетки, ако се вярва на протестиращите. От този момент нататък участието в тези митинги прогресивно запада - първо останаха няколкостотин, после едва няколко десетки души, които лесно бяха разпръснати от полицейските и паравоенни части.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Който мисли да внася протестантска демокрация в Иран ще яде як бой в прекия и преносен смисъл, дали е футболер или примадона, няма значение.
  както вътре в страната така и по "навън", Садър сити вече направи анонс... следват вие си знаете кои следват.
  ----------------
  Научете тази истина да си нямате проблеми в бъдеще. И останалите покрай вас.
  ----------------
  Бай Обама, и за тебе се отнася, намери по приемлива за изтока формула за влияние и "достъп" до петрол, природен газ и стратегически места, да не загиват бадеява хора заради любителските изпълнения на твоите европейски мекерета, в случая лейбариста от Англия, недоразумението м-р председател....
  как му беше името май Майкъл Болтън... или Елвис Пресли... не е важно...
  ----------------
  Има начинин Обама - мама не е да няма... ама мърдай гънки 12,5% от мандата ти мина а ти кво, само се снимаш..... зарежи я фотографията.... не си Мерилин Монро нали?

 • 2
  Avatar :-|
  Малко офф-топик

  Не знам дали статиите, които се публикуват онлайн, ги има и в печатното издание, тоест дали се пишат изначално за печатното издание и само се копират тук, но дори и така да е, авторите им могат спокойно да ги "конвертират" в електронен вид, достатъчно е да дават линкове към цитираната информация, без значение дали дават буквални цитати или само резюмират даден сайт или автор.

  От това само ще спечелят самите автори на статиите, капитал.бг и не на последно място, и читателската аудитория, за която по презумпция е предназначен трудът на списвателите на капитал.бг

  И малко все пак по темата: хубаво е, че г-н Георгиев цитира Монтазери от сайта му. Това все пак означава, че сайтът му не е затворен, нито пък е спрян достъпът до Интернет на главния религиозен дисидент в Иран. Само за този посочен факт авторът заслужава нашия респект.

 • 3
  Avatar :-|
  мъка
 • 5
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До модератора:

  Броят на отрицателните оценки за постг #1 , е надминал числото 10. Ето защо би трябвало да се приложи , изискването на собстената ви система:

  "Мнението е стигнало долния праг на нашата система за мета-модерация. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук"

 • 6
  Avatar :-|
  Ivanovvv

  boby1945, ти защо не се преселиш в Иран например или в друга богата на петрол страна и от там с калашник в ръка да дадеш отпор на омразните империалисти? Даже може и едно камикадзе да се пуснеш, така хем "мекеретата" наказани, хем и нас ще лишиш от присъствието си.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  щото съм българин Ivanovvv [Анонимен | неутрално] № 6 и няма да допусна недоразумения от политиката у нас да си разиграват коня, само щото "силно обичат и мразят", йок, фасул чорба, това не е достатъчно в политиката.
  --------------
  А и иранците, както виждаш, няма нужда от мене, сами си оправят нещата, както китайците, афганистанците, иракцаните, палестинците, турците, кюрдите и въобще хората от Ориента, не сме толкова загубени, както ви изглеждаме на пръв поглед, оправяме се Алах керим, както виждаш, оправяме и тези дето си завират пръстетата там дето скърца вратата....

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  boby5491: "щото съм българин Ivanovvv " !!!!

  Ти си толкова българин boby5491 , колкото баба ми е госпожица.
  Ти си българогласен съветЦки "възпитаник" - отвратителна комбинация , с която все още се сблъскваме за съжаление тук в България.
  Пример за такава комбинация , е онова очилатото същество с нетрадиционната ориентация , поставено начело на изпълнителната власт и осигурило 123 избирателни секции в Турция и само 15 за цяла Северна Америка , във връзка с изборите на 5-ти Юли. Аллах керим!!
  Не знам дали афганистанците сами се оправят , но успяха да оправят твоите съветЦки мужици през 1989г . и им навряха краката в един ботуш.
  А иракчаните - те наистина , сами ще се оправят и то без "внос от помощ" от страна на религиозната мафия в Иран.
  И твоят приятел Путята и всички вие като него се страхувате , да не би да избухне , някоя друга "цветна " революция" и в Иран.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не се страхуваме какалайчо от протестантски демократи и винаги ще ви напляскаме по дупетата както го правим вече толкова години тук и там, последно в Иран, но и на други места, ако пак си заврете муцунките и пръстета там дето скърца вратата.
  Вие алафрангите в България не вървите, та чак в Иран сте се запътили...
  Ако не внимавате ще останете без връзки, както е тръгнала работата.....
  ---------------
  Некакеният гост е по лош и от татарина, алафранга, руска народна приказка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.