Марина Лякова: Анти-имигрантските настроения са популистки рефлекс

Напоследък в ЕС се засилват анти-имигрантските настроения. Някои страни като Италия и Гърция вече приемат закони, които криминализират нелегалната имиграция, това означава ли, че ЕС става все по-негостоприемен и в известен смисъл враждебен към бежанците и имигрантите?

По принцип, миграционната политика не би трябвало да се мисли през категорията на "гостоприемството", а на интереса – политически, икономически и хуманитарен. И тук е предизвикателството пред всяко едно общество - да дефинира своя интерес. Необходимо е не криминализиране, а политическа воля за управление на миграционните процеси. Засилването на анти-имигрантските настроения е популистки рефлекс и той е лесно обясним в ситуация на икономическа криза. В условия на икономически срив е неизбежно да се виждат негативните страни на миграционните процеси – мигрантите, и то особено нелегалните мигранти, "взимат нашите работни места", те "намаляват цената на работната сила", "те са бедни, безработни, културно и религиозно различни от нас". Не оправдавам в никакъв случай тази гледна точка. Мисля, че тя е твърде късогледа. На практика мигрантите заемат работни места, които de facto не могат да бъдат заети от местното население, защото то не желае "да си цапа ръцете" с дейности от ниско квалифицирания сегмент на пазара на труда, или защото то не е квалифицирано да изпълнява определени дейности от висококвалифицрания сегмент на трудовия пазар. Да не забравяме, че мигрантите създават работни места, напр. в момента 290.000 чуждестранни граждани са частни предприемачи в Германия. През последните години те са създали над 1,3 милиона нови работни места. Миграцията, когато е изведена от сянката на нелегалността, носи със себе си огромен потенциал. Европа има нужда от мигранти и поради демографското си развитие. Та нали някой ще трябва след 25-30 години да плаща пенсиите на днешните заети в трудовия процес европейци?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nick11 avatar :-|
  Николай_1
  • - 1
  • + 5

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ....................Човешките същества са равни по достойнство, никой не е виновен, че е роден в бедна страна, че е жертва на война или на хуманитарна катастрофа. Ние, гражданите на богатите държави, сме морално задължени да приемаме всички жертви – това е мисията на едно хуманно общество, а Европа разбира себе си като хуманно общество. "Никой човек не е нелегален" е лайтмотивът на тази позиция...........................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Трудно ми е , да се сетя за по-демагогска , по-лъжлива , по-цинична и същевременно по-опасна за свободните западни общества , от цитираната теза за незаконната емиграция.
  Теза изключително удобна и желана от левеещите двойностандартници - политици , партийни "деятели" и "интелектуалци" , които зад "загрижеността" за съдбата на незаконните емигранти в страните им , се опитват да прикрият неутолоимата си жажда за политическа власт , за сметка на демократичните свободи на милионите честни данакоплатци , в западните страни.
  Това е така , защото в всеки "днешен" незаконен емигрант , те съзират /и то с голямо основание/ , утрешен техен ляв избирател.
  Те са истинските популисти. Те непрекъснато се самоизявяват като "искрени" защитиници на правата на прииждащите емигранти , но не за тяхна собствена сметка , а за сметка данакоплатеца. Затова левите популисти ги чуваме винаги и навсякаде да плачат на "чужд гроб " и " за чужда сметка"
  Те са милиард пъти по-опасни за свободата на западните народи от незаконните емигранти.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  gogo
  • - 2
  • + 5

  За съжаление в ЕС, а и у нас, трябва да ограничим имиграцията.
  Преди дни за пръв път видях надпис на стена в Германия. Там има рисунки със спрей но не и надписи. Та надписът: ИМИГРАЦИЯ = КОЛОНИЗАЦИЯ. Явно европейците са си спомнили за Римската империя и нашествието на варварите.
  В миналото в Европа са отивали от цял свят свестните хора да следват и са се връщали в родните си страни да донесат знания и наука. После започнаха с помоща и на европейските политици да отиват там политическите емигранти. Двама от тях са емблематични с по-късните си действия: Ленин и аятолах Хомейни. Сега в Европа се набутва и ползва социални облаги всякаква паплач. Набутват се и едри и дреби бандитчета. Гледах ги по улиците на западна Европа как се пъчат като у дома си.
  Една местна жителка ги характеризира по следния начин: Те винаги заемат много пространство (разбирай шум, мърсотия, безредие), а ние сме наивници да ги съжаляваме.
  Освен това всичко предлагано от инвеститорите-имигранти бе некачествено-попаднахме и на арабски хотел и на турски магазини, но просто нямяхме избор в този момент.
  И започнах да разбирам ръста на гласове за европейските патриотични партии.
  По добрият начин за решаване на проблемът е, да им се създават условия в техните си страни.
  Защото ми се вижда направо противоестествено да срещам негри и араби като местни жители в Алпите.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Бесния
  • + 3

  Марина Лякова явно е мн гостоприемна щедра и вероятно добра християнка...Защо обаче не си гледа имигрантите в апартамента си, да си ги храни издържа контролира и да им дърпа ушите кат не слушат а се опитва да натрапи едно мнение /което изобщо не е нейно/ че видите ли те имигрантите като дойдат тука да делиме оскъдните си средства с тях за по светло бъдеще щото те щели да станат предприемачи и да осигуряват работни места...Голям виц, иде Асан, продава дрога, замогва се и става сутеньор, като такъв пуска 10 проститутки на някоя магистрала /може и дъщерите на Марина Лякова/ и осигурява 10 работни места.На нас българите явно ни е определено да посрещаме всякакви некани гости за да си мерим "хуманноста" с европейската, докога с тва безумие и този порочен начин на мислене.В тази страна умират българи пенсионери от глад, други се самоубиват поради липса на елементарни човешки условия за живот...Та мисълта ми е таква, който е "хуманист" и си обича малцинствата и имигрантите да си заделя от доходите и да им ги дарява, но да не задължава обществото да плаща без да го е питал .Защото демокрацията е правото да имаш собствено мнение, да можеш да го изразяваш свободно и по такива теми да бъдеш питан, така както е в Швейцария и да не забравят "хуманистите" че безплатен обяд няма в пазарната икономика , комунизма и помощите за братски народи са вече част от миналото.

  Нередност?
Нов коментар